Wednesday, 6 August 2008

Sibuk..Sibuk..Sibuk..oleh Dr Shukri Abdullah


SEMUA ORANG SIBUK ( sila baca ulasan di bawah)

Semua orang sibuk. Saya, penulis buku ini pun sibuk. Dulu sewaktu saya bertugas sebagai Profesor Madya, Timbalan Dekan, Penggawa (ketua kolej kediaman pelajar) serta Pengerusi pelbagai jawatankuasa akademik di Universiti Sains Malaysia cukup terasa kehimpitan masa. Sukar untuk saya luangkan masa untuk keluarga. Ada sajalah tugas yang perlu diselesaikan, projek yang perlu dibereskan dan mesyuarat yang perlu dipengerusikan. Itu tidak termasuk tugas-tugas pengajaran, penyelidikan serta perjumpaan dan diskusi dengan pelajar kuliah saya.

Saya fikir apabila saya meninggalkan USM dan bekerja sepenuhnya masa sebagai penceramah profesional di mana saya bebas mengagihkan masa untuk kerja dan keluarga, maka saya kurang sibuk.

Rupanya saya silap. Kesibukan sebenarnya bukan bergantung kepada jenis kerja atau pangkat seseorang, walaupun kedua-dua faktor tersebut turut mempengaruhinya. Ia banyak bergantung kepada kebijaksanaan (atau sebaliknya) seseorang merundingkan prioriti-prioritinya dalam aktiviti harian. Persoalan ini akan dibicarakan dengan lebih lanjut lagi di bab 13 buku nanti.

Bagi anda yang merasakan bahawa kesibukan anda sukar untuk leraikan dan ditangani dengan berkesan dalam situasi kerja sekarang, justeru hampir putus asa untuk berbuat apa-apa, sila renung dan fikirkan senario di bawah.

IBUBAPA TIDAK BOLEH DIGANTI

  • Apakah anda fikir syarikat atau organisasi tempat kerja anda sangat memerlukan anda ?
  • Apakah anda fikir kalau anda mati syarikat atau organisasi itu akan lumpuh ?
  • Apakah anda fikir anda seorang saja yang tahu buat kerja itu atau tahu tentang projek itu ?
  • Apakah anda fikir buat masa ini tidak ada sesiapa yang boleh mengambil alih tugas anda ?

Oh … sebab itulah anda pulang lewat setiap hari. Kemudian bawa balik fail dan bekerja pula di hujung minggu. Oh, ya … sebab itulah anda menangguhkan rancangan untuk cuti bersama keluarga ke resort peranginan tersebut. Ya, ya, ya … sebab itu jugalah anda sentiasa mengumpul dan memindahkan cuti anda ke tahun berikutnya. Kini saya faham anda adalah orang penting dalam syarikat atau organisasi anda. Tanpa anda organisasi atau syarikat anda …..

Anda membuat kesilapan besar. Cukup besar ! Tahu tak ? Anda mementingkan diri sendiri. Ya, betul !

Apabila anda bekerja kuat, anda akan dinaikkan pangkat; dapat insentif kerja; dipilih sebagai pekerja cemerlang; semua orang akan merasa bangga dengan anda; masa depan anda di syarikat atau organisasi itu terjamin cerah.

Oh tidak, tidak ! Apa, kami tidak mengerti ?

Apa ? Anda berkata kami tidak mengerti dan anda telah disalahtafsir ? Anda buat semua itu untuk keluarga anda. Anda bekerja kuat demi anak anda ? Oh … anda mahu menyimpan dan menabung wang untuk menghantar anak anda ke sekolah yang terbaik ? Ya, ya, ya anda juga berkata yang penting bukan diri anda tetapi keluarga anda ?

Anda salah sebenarnya ! Anda tidak tahu apa yang berlaku dalam keluarga anda sendiri !

Setiap kali anda bawa balik fail untuk bekerja pada hujung minggu, isteri anda sedih sebab dia sudah berjanji dengan anak anda bahawa anda akan membawa mereka bersiar-siar di tepi pantai seperti mana yang anda selalu war-warkan kepada mereka.

Setiap kali anda menangguh rancangan untuk bercuti bersama keluarga ke pulau tertentu isteri anda menangis keseorangan sebab dia tahu anak-anak anda akan kecewa lagi.

Kamu tahu tak, setiap kali guru besar sekolah anda bertanya kenapa si ayahnya tidak hadir pada hari penyampaian hadiah sekolah anak anda, isteri anda terpaksa berbohong kerana mahu menjaga nama baik anda !

Malah isteri anda cukup rasa bersalah kerana dia selalu juga berbohong kepada anak-anaknya sendiri semata-mata mahu memelihara hubungan baik anda dengan anak-anak anda. Kamu tahu tak, setiap kali mereka memarahi bapa mereka (sebenarnya mereka dah mulai mengutuk anda) isteri anda terpaksa mempertahankan anda bermati-matian.

Biar saya beritahu anda. Isteri anda pun sudah tidak tahan lagi dengan karenah anda tu. Dia sudah tidak berkuasa lagi untuk terus mempertahankan anda di hadapan anak-anak anda. Malah dia sudah mengesyaki bahawa anak-anak anda mula berfikir bahawa ibu mereka pun sama sebab lebih sayang pada ayah mereka, bukan pada mereka. Mereka pun hampir putus harapan kepada ibu mereka. Apakah kamu sedar semua ini ?

Kamu hanya tahu memberi pelbagai alasan, menangguhkan cuti tahunan, membawa balik kerja pejabat ke rumah, menelefon sewaktu bersantai di rumah dan bercakap dengan panjang lebar kepada boss kamu mengenai kerja-kerja pejabat. Sudahlah tu, sanggup pula kamu tolong buat kerja bagi pihak rakan sepejabat kamu yang bercuti. Kamu bermurah hati benar menggantikan kerja mereka. Kenapa sekali sekala kamu juga tidak suruh mereka mengganti kerja kamu ?

Oh, lupa. Kami lupa. Maaf ya, sememangnya kami terlupa. Kerja kamu tu, siapa pun tak boleh ganti. Kalau kamu tidak buat kerja tu siapa pun tak boleh buat. Malah bos kamu pun berharap kepada kamu. Seluruh warga syarikat bergantung harap kepada kamu. Hebat betul kamu ! Syabas. Tahniah.

Oops … dengar sini. Kerana tidak cukup rehat, otak serabut memikirkan kerja yang bertimbun-timbun belum sempat dibereskan, tidak pernah mengambil masa untuk beriadah atau bersukan, maka kesihatan kamu semakin merosot. Tidak lama kemudian kamu meninggal dunia.

Tetapi tahukah kamu punca sebenar kematian kamu berdasarkan rumusan panel doktor pakar syarikat ? Kencing manis ? Sakit buah pinggang ? Barah ? Tidak !. Ya lah kamu ada sedikit sebanyak tunas-tunas penyakit itu, tetapi kematian kamu bukan disebabkan itu. Bagaimana mahu terang kepada kamu ya ?.

Oh ya, di negeri Jepun mereka istilahkan punca kematian kamu sebagai “karoshi”, yakni mati kerana terlalu kuat bekerja. Lazimnya ia terkena kepada orang yang bekerja 10 ke 12 jam sehari 6 atau 7 hari seminggu bekerja. Sebab utama ialah serangan jantung dan tekanan kerja.

Tahniah kerana kamu sememangnya kagum dengan orang Jepun. Oh, ya kalau tidak silap kamu bekerja kuat selepas pulang dari berkursus di Kyoto Jepun lima tahun lalu. Kamu mahu semua pekerja bekerja di syarikat kita bekerja macam orang Jepun. Maaf hanya beberapa orang sahaja yang bersetuju dengan kamu. Agak-agaknya apa yang akan terjadi ya kalau kami semua kakitangan syarikat kita bekerja kuat macam orang Jepun seperti mana yang kamu sarankan itu ya ?

Ya, sehari dua selepas kamu meninggal dunia, orang akan kenang jasa kamu. Mereka akan memuji-muji kerajinan kamu bekerja. Kamu akan dijadikan sebagai “pekerja mithali” dan “sumber inspirasi” pekerja lain. Orang akan menjemput anak-anak dan isteri kamu dan buat satu majlis bagi mengenang jasa kamu kepada syarikat. Anak isteri kamu akan dapat wang ganjaran dan wang kesihan belas dari kakitangan syarikat. Barangkali kamu akan mendapat hadiah istimewa (maaf, isteri kamu akan diberi hadiah istimewa bagi pihak kamu).

Maka ramailah rakan-rakan kamu, isteri rakan-rakan kamu akan mengucapkan takziah kepada isteri kamu. Sesetengahnya akan memeluk isteri kamu sambil menitiskan air mata dan berbisik kepada telinga isteri kamu meminta agar ia bersabar. Mereka juga akan memberikan pesanan yang sama kepada anak-anak kamu.

Mereka akan membohongi anak kamu dengan mengatakan “Uncle … atau Auntie … kenal dengan bapa kamu tu, dia selalu menyebut nama kamu … maaf nama kamu siapa ?” Anak sulung kamu menjawab “Shauki, Anis dan Aiman” dan sambung orang itu “Ya, betullah tu … dia selalu cerita kepada kami betapa hebatnya anak-anaknya, dia sungguh bangga dengan kamu. Jadi belajarlah rajin-rajin ya”.

Ya, bagus sungguh kakitangan syarikat tempat kamu bekerja. Mereka cukup prihatin kepada kamu. Mereka cukup mengenang jasa kamu. Mereka juga sedih kerana tidak ada siapa lagi yang boleh menggantikan kerja mereka agar mereka boleh pergi bercuti bersama keluarga.

Dengar sini ya. Sekarang dengar betul-betul. Sebenarnya pada hari kamu meninggal dunia, hari berikutnya juga tempat kamu diganti orang. Maaf, bukan hari berikutnya, tetapi pagi tu kamu mati, sebelah petang sudah ada orang mengambil alih tempat kerja kamu. Syarikat sampai hari ini berjalan lancar. Semua projek di bawah jagaan kamu dulu kini tidak pula bermasalah. Cuma saya diberitahu pegawai yang menggantikan tempat kamu berjaya mendapatkan dua orang lagi staf lain untuk berkongsi kerja yang kamu lakukan seorang diri dulu. Sekarang mereka sudah tidak bercakap mengenai kamu lagi. Ya, ada la sekali sekala.

TETAPI saya difahamkan isteri dan anak-anak kamu masih sedih dengan kematian kamu. Amat sukar bagi mereka menerima realiti ketiadaan kamu. Di syarikat ada orang yang boleh menggantikan kamu dengan mudah. Di rumah tiada siapa boleh berbuat demikian. Ya, mana boleh orang menggantikan kamu. Kalau pun isteri kamu berkahwin lagi (saya difahamkan ada beberapa orang yang sedang menimbang perkara itu !) ia tidak sama dengan kamu. Ia tidak boleh menggantikan kamu. Seteruk macam manapun kamu, anak-anak kamu tidak akan mendapat balik ayah kandung mereka.

Pada keluarga kamu, kehilangan kamu amat dirasai sampai ke hari ini. Di syarikat, tempat kamu telah diganti, tetapi kepada keluarga kamu, tidak ada pengganti untuk dirimu.. Ya … kamu buat silap sebenarnya. Kenapa kamu terlalu utamakan syarikat dan mengabaikan keluarga. Ingat anak-anak kamu perlukan kamu sewaktu kamu hidup bukan perlukan wang insuran setelah kamu mati. Isteri kamu dahagakan kasih sayang suaminya. Ya mungkin dia akan berkahwin lain, namun tidak boleh ambil tempat kamu.

Lain kali (maaf tidak ada lain kali) beri masa untuk anak, luangkan masa untuk keluarga, beri masa untuk diri sendiri dan beri masa untuk Allah. Kesibukan kerja tidak ada nokhtahnya.


Sumber :http://drshukri.wordpress.com/2008/07/22/sibuk-sibuk-sibuk/#more-38

Ulasan : Saya dah baca buku ni..Separuh dari buku ini ditujukan kpd ibu bapa yang saya kira 'terperangkap' antara 'kecemerlangan kerjaya' dan 'akses masa untuk anak-anak dan keluarga'. Ramai yang tidak mahu berkompromi antara kedua-duanya kerana berpendapat bekerja siang/malam/hujung minggu adalah untuk diri dan anak-anak juga. Negara Barat lebih awal menerima 'kesibukan' ini dan telah menerima 'padah' dari segi sosial. Namun mereka telah memperbaikinya sejak 20 tahun lepas. Sekarang masyarakat mereka lebih banyak akses kepada keluarga, pendidikan anak-anak & diri dan lain-lain. Sebenarnya cara berfikir berbeza. Mereka lebih terlebih dahulu utamakan 'kualiti' kolej/universiti dari segi melahirkan 'insan' yang mampu mengubah negara tetapi kita lebih mementingkan jumlah 'A'. Itulah sebabnya banyak kolej/universiti di Barat dan juga semakin banyak dari China tersenarai dalam ranking terbaik dunia. Penilaian antara kita berbeza. Sayyidina Ali kwj pernah berkata : "Bahagikan hidup seharianmu kepada tiga bahagian iaitu untuk Negaramu, KeluargaMu dan Dirimu dengan Allah " . Saya rasa inilah maksud Surah Al-Asr (Manage time for you, your family and your nation) . Kek pembahagian masa ini jika diganggu pasti kita semua mendapat akibatnya. Wallahua'am.

No comments:

Labels

09' (2) 10th anniversary (1) 13 Mei (1) 2012 (1) 4 strategi kejayaan (1) adab (1) Adiputra (1) aduan pengguna (2) advanced learning (1) AFTL (2) agama (31) Akhir zaman (25) alat menambah tinggi (1) alumni (7) amal jariah (2) amalan 5 S' (1) amali sembelihan (1) amerika bangkrap (1) Anak Mersing (6) anak pintar (1) Ancaman Singapore (3) Ancient Astronauts (2) angkasawan negara (1) Anjakan Paradigma (3) ansara (2) anti-islam (3) Anugerah (2) apple (4) Aqiqah 2009 (1) Ar Rahnu (1) artis (1) asal-usul (9) Asas Tenaga dan Fokus (4) asrama (1) Atartuk (1) aura minda (2) ayam penyet (1) bahaya (1) balik kampung (6) bandar Mersing (9) banjir (5) banjir 2011 (1) banjir 2012 (2) banjir temerloh 2011 (2) batch 2010 (1) bencana (5) bengkel (1) ber (1) berbuka puasa (2) berita (16) berita bersara (3) berita Mersing (181) bersara (3) Bersih 2.0. politik (5) Bersih 3.0 (1) bina laman web (21) bio text (2) Bisi jual manok tuai (1) bisnes mersing (14) blog mybio A+ (1) blogger (2) boikot Dap (1) boikot Israel (2) Borang Kemasukan ke MRSM (4) brainstorming (1) buah pukul mersing (6) buat banner (8) buat web (2) budak hilang (1) Budaya Ilmu lemah (2) buddha (1) buggati (1) bukti cinta kpd nabi muhd (4) Buku (4) Buku Teks (1) butik mersing (1) BWP/ LDP/PRS/BPPSP 09' (5) Cafe Bengawan Solo (1) Cafe Buluh Wangi (2) cahaya (1) cakra (1) cameron highland (1) Cameron Highlands (17) cara berfikir (14) carnival (1) celik IT (23) cendol Talib (1) ceramah insuran (2) CERN (3) cerun masjid runtuh (1) cetusan minda (42) Chakra Healing (2) chicken chop (1) China (2) cikgu kahwin 2010 (4) cikgu kahwin 2012 (3) cikguiti.com. (1) cinta universal (1) Colour vibration teraphy (2) Cool Blog Mersing (1) Cornell system (1) cuti 2010 (6) cuti 2011 (36) cuti 2012 (21) cuti orang Mersing (35) cuti-cuti mersing (66) cvt (3) daging kalimah (1) dajjal (3) darul aitam (1) demo anti-ppsmi (2) Derma Gaza Kagum (1) derma maahad tahfiz mersing (3) DiGi WWWOW (1) dinar (5) doa pengasih (1) e-cover (1) ebook (4) ebook cover (2) ecover (1) education (1) EFT (2) Einstein (3) ekonomi (11) elit (1) emas (8) Endau (2) English camp (2) EQ (1) Esplanade Temerloh (4) ESQ (1) ex-BP82' (6) ex-homeroom (8) ex-student (17) ex-student kahwin (5) ex-teacher (10) Exam (3) exora (1) facebook (6) fatwa merokok (2) filem (1) filosofi (1) fitnah (2) fizik kuantum (1) formula ajaib (3) Forum (1) Foto guru 2009 (2) foto guru 2010 (1) foto raya 2010 (1) freemason (1) future mersing (3) future phenomewnon (1) gadget (6) gajet (3) gathering (2) gempa bumi (1) Golden Sisters Enterprise (1) Google Translate (2) Graduasi 2008 (1) graduasi 2010 (2) graduasi 2011 (1) Group Anak Mersing (1) gulai patin tempoyak (5) Gunug Qaf (1) Gunung Arong (1) guru baru (2) guru dan staf berpindah (2) guruku (3) H1N1 (2) H1N1 di MRSM Mersing (1) HAARP (1) Hadiah Nobel (1) Haffa Izzah (4) haji (1) halal (1) handphone (1) Hang Tuah (2) Hari Akademik (2) Hari Akademik 2009 (1) hari akhirat (1) hari anugerah (2) Hari Anugerah 09' (1) Hari Anugerah 2012 (1) hari bumi (2) hari bumi 2010 (1) Hari bumi 2012 (1) Hari Graduasi 2009 (1) Hari guru (4) Hari Guru 09' (1) Hari Guru 2012 (1) hari guru sejagat (1) Hari Inovasi 2011 (1) hari keluarga (3) hari keluarga 2008 (1) hari Keluarga 2009 (1) Hari Keluarga 2012 (1) Hari Koperasi 09' (1) hari Koperasi 2010 (1) hari kualiti 09 (1) hari malaysia (1) Hari Pendaftaran (1) Hari Pendaftaran 2009 (1) hari Q (1) hari raya 09 (2) Hari Raya 2012 (2) HEP (1) hi tech (34) hi-tech (34) hiburan (1) high alert (3) higher order thinking (76) higher self (59) Homeroom (9) Homestay (1) hospital mersing (1) Hotel Seri Malaysia (2) hujung dunia (2) hujung tahun (1) humour (11) humuor (1) hypnosis (1) IGCSE (1) ikan patin (14) ikan tilapia (2) ikhlas (1) iktibar (153) Ilmu vs Pemahaman vs Pegangan (1) ILP (6) imej (2) Indigo (1) Info (20) infrared (1) iPad (1) iran (1) islam (22) Israk dan mikraj (1) isteri (2) IT (6) Jadual Bas Mersing (1) Jadual YPM (1) Jakim (2) Jalan baru (4) Jambori Pengakap 2011 (4) jamuan 2011 (1) jamuan akhir tahun (2) Jamuan Anugerah Pengetua (5) Jamuan Anugerah Pengetua 2011 (2) Jamuan Anugerah Pengetua 2012 (1) Jamuan jabatan sains (2) jamuan raya (1) Jamuan SPM 2008 (1) JB catering (1) jejak kejayaan (6) jenaka (4) jenayah (1) jeti mersing (1) jodoh (1) Johor Darul Takzim (1) Jurufoto Kahwin Mersing (2) Jurufoto Perkahwinan (2) kad raya (2) KAGUM (2) karier (1) karnival (2) Karnival tg Leman (1) kawin awal (2) keajaiban (8) kebenaran (2) Kedai 1 Malaysia Mersing (1) kedai di Mersing (2) kedai makan Pak Usop (2) kehidupan (3) kejayaan 2011 (1) kejayaan pelajar (1) kejohanan olahraga 2010 (3) kek Mersing (5) Kekejaman Jepun (1) kelab (2) kelab futsal (1) Kelab Khidmat Masyarakat (1) keluarga (1) kem cuti kimia 2009 (2) kem juara spm (1) kem latihan (1) kemahiran belajar (2) kemalangan (1) kemarau (2) Kemasukan ke MRSM (4) kEMASUKAN KE MRSM 2013 (1) Kemasukan ke MRSM 2015 (1) kematian (6) kemelesetan ekonomi (3) kemiskinan (1) kempen pelancongan Mersing (1) kemudahan (1) keputusan SPM 2009 (2) keracunan makanan (1) kereta (4) kerja lapangan (1) kerjaya (2) keropok (1) Kesihatan (18) ketuanan Melayu (21) keturah (1) KFC baru Mersing (2) khazanah melayu (3) kiamat (7) Kisah cikgu (5) kisah malam pertama (1) Knight of Templer (1) koleksi soalan (1) komputer (2) Komuniti Mersing (1) kos hidup (1) kreatif (4) kuantum (3) kucing's articles (2) kuda mersing (1) kursus (5) Kursus Online database (1) lagenda (7) lagu (1) lailatul qadr (3) Laman Pendidik Mersing (1) laporan (2) laporan maktab (2) latihan dalam kumpulan 2011 (1) law of attraction (1) lawak (1) Lawatan Benchmarking MRSM Alor Gajah (1) Lebuh raya Sg Koyan-Ringlet (1) Legoland JB (1) lemak babi (2) LOA (1) logo (2) luarbiasa (1) Maahad Tahfiz Al Amin (1) madu (1) mahdi (1) main-main minda (5) majalah odyssey (1) Majlis Anugerah (2) Majlis Anugerah 2010 (1) Majlis perpisahan (5) Majlis Restu 09' (1) makan di JB (1) makan di mersing (42) makan di Temerloh (14) makan-makan (35) makananan western (3) makkah masa depan.berita mersing (2) maksiat (2) malam di Mersing (1) MARA KL (1) martial art (3) masa depan Mersing (4) masakan tempoyak (3) Masalah Guru (1) Mat Rempit Merompak (1) Mat Salai (2) mat samurai (1) matawang (2) mati (6) maulidurrasul 2011 (1) meditasi (2) melaka (7) melancong ke Mersing (8) melayu (14) Melayu Merdeka (1) Melayu..Bani Israel yg hilang? (8) Melayu..Bani Israel yg hilang?part3 (1) Melayu..Bani Israel yg hilang?part4 (2) menginap di Mersing (3) mentakab (1) merentas desa 2011 (1) mersing (2) Mersing Laguna (11) Mersing River Front (2) Mersing waterfront (2) mersing. Air Papan (1) Mersing's hotel (6) Mersix (1) Mesyuarat Agung Muafakat 2010 (1) Mesyuarat guru 2008 (1) mi (1) mi bandung (1) Mighty 2009 (1) MIGHTY 2012 (1) Mighty Minds Competition 09' (1) mimpi jumpa Rasulullah saw (1) minda (23) minda separa sedar (5) Minggu Aktiviti (5) Minggu Aktiviti sem2 (1) minyak (4) minyak naik (8) misteri (32) mitos (41) mnasir (1) monsun (6) moral (2) motivasi (9) movies (2) mrsm baru (3) MRSM Mersing (2) MRSM Ulul Albab (2) muhasabah (2) murtad (3) muslim in America (1) NahamPhoto (4) Nasi Kerabu (1) nasi lemak (1) Nasib Melayu (4) negara Islam (4) nostalgia (10) novel online (2) Novel Terbaru (1) obama (1) olimpiad KAS1 (1) online biz (5) p.ramlee (1) pacal votan (1) PAKAR (1) pakar patah (1) pakej pengantin (1) panduan beli kereta (2) Panduan HRMIS (2) Panduan HRMIS 2011 (1) panduan peraturan (4) pantai (2) Pantai Air Papan (1) pantai Mersing (5) Pantai Sri Lalang (1) Pantai Tg Genting (1) pantun (1) Pasar Jumaat Mersing (1) Pasar Karavan (1) pasar lelong (1) pasar malam Brinchang (1) pasar malam Mentakab (1) pasaraya TF Temerloh (4) PBSM (2) pejuang (3) pelaburan (2) pelaburan emas (4) peluang belajar (1) Pemasaran (1) pembedahan batin1 (2) Pemimpin amanah Allah (1) Pencen (1) Pendaftaran PRA (1) pendaftaran taekwondo (5) pendidikan (2) pengajaran (1) pengetua bersara (2) penggodam (1) pengguna (2) pengumuman (7) pengunjung (1) penjajahan minda (1) penjimat minyak (1) penterjemahan (1) penyakit jantung (2) peperiksaan pra percubaan SPM 2011 (4) perang salib (1) perbandingan harga (1) perguruan (1) peristiwa menarik (4) Perjuangan Komunis cuba dihidupkan semula..part 3 (1) Perjuangan Komunis ingin dihidupkan semula di Malaysia (3) perkahwinan guru (4) Perkhemahan (1) Perniagaan (2) perpustakaan (1) persilatan (1) pertahanan (1) Pertandingan (1) Pertandingan Kawad 09' (1) PESADA 2009 (1) Pesta Super 09.. (4) Pesta Layang-layang Air Papan (1) Pesta Type III (4) peta minda (1) petua (5) petua exam (1) petua kejayaan (1) petus (1) photoshop (16) piagam anugerah (1) Piala Dunia 2014 (1) Pilihan Raya BWP (1) Pilihan Raya Kecil (2) Pilihan Raya Umum ke-13 (2) pizza mersing (1) pluralisme (1) PMR 2010 (1) PMR 2011 (3) poligami (1) politik (15) popular (1) Pot Luck (1) PPD Mersing (1) PPSMI (3) produk kesihatan (1) produk laut (3) profile.sejarah (9) Program Bumi Hijau (2) program studi (2) pru 13 (2) pseudoscience (3) puasa (12) punca bala (2) punca tulang patah (1) Pusat Dagangan Mersing (10) pusat tuisyen Mersing (4) Pusat Tuisyen Usaha Waja Bestari (1) Pusat Tuisyen Zamrud (1) puting beliung Mersing (1) qilla's articles (18) R R Mersing (1) rahsia air (3) Rahsia Pintar (2) rahsia solat (5) rahsia umur panjang (6) ramadhan (6) ramadhan 2012 (1) ramalan (8) Rat Race n Rat Trap (1) Rawang Burger Bakar Mersing (1) rawatan alternatif (9) raya 2011 (1) raya open house 2009 (1) re-union ex-bp82' (3) rekod dunia (2) relativiti (1) remaja (1) resipi (1) resort tioman (1) restoran lot 85 (1) result 2010 (2) retro (2) reunion (4) reunion MRSM BP 86' (3) Roket Indonesia (1) rokok (1) roti john (1) ruang iklan percuma (3) Ruby's Kitchen (1) rugi (1) rumah (2) rumah tangga (2) rumahtangga (1) sabun Kasthuri (1) safebox (1) Sains Al Quran (3) Sains Islam (20) sajak (7) sajak hujung dunia (1) sajak Iqbal (5) salasilah (3) Sambutan 10 tahun MRSM Mersing (1) sate teluk iskandar (4) Saudi Yahudi ? (1) science fair 2009 (2) science fair 2010 (1) Science on Wheel 2011 (1) science text (2) sciencefair 2011 (1) secret recipe (1) sedih (1) SEFT (2) Sejarah (44) sejarah mersing (6) sejrah (2) selebriti (1) selesema babi (1) selsema babi (1) Seminar Biologi (3) Seminar Biologi 2012 (1) Seminar Biology (1) seminar biology 2011 (1) Seminar Biology dan Chemistry 2013 (1) seminar biology SPM 2009 (1) seminar Biology spm 2010 (1) Seminar Biology SPM 2011 (4) Seminar di Tg Pengelih (1) seminar pecutan kognitif sains (1) seminar PMR (1) Seminar YPM (1) seni peperiksaan (1) seri malaysia mersing (2) servis kereta (1) shopping raya (1) Singapura-pura (2) Sir Iqbal (3) Siri Bercakap Dengan Jin (2) SK Sri Mersing (1) skema pmr 2011 (1) skor bio A+ (3) SKT (1) SKT 2011 (1) Smart Learning (3) smartphone (3) spiritual (33) SPM (6) SPM 2010 (1) spm 2011 (6) SPM terbaik 2008 (1) Staf baru (2) staf kahwin 2010 (2) staf kawin 2011 (1) staf wedding (6) star mall mentakab (2) Starex (1) statistik (3) steve jobs (1) stevia (1) study biology (2) sukan 2012 (2) Sukan maktab (3) sumbangan hari graduasi (1) supermind (5) syair islam (4) syiar (1) syiar Islam (71) tablet pc (4) tabung Somalia (1) taekwondo mersing (15) taekwondo mersing grading (6) Takutkah hantu? (5) Takziah (12) Tanah Rata (1) tanda-tanda akhir zaman (4) Tanjung Genting (1) Tanjung Leman (1) Taska Cilik (1) tauladan (1) TBS (1) teknik belajar (3) telefon bimbit (2) teluk cempedak (1) tenaga hayat (3) teori (2) terapi Cinta (2) terapi mimpi (2) test drive (2) The Law of Attraction (1) Theory (1) Tim Pengetua ko-Q (1) tips internet (2) tips jaga kereta (1) tiramisu mersing (1) Titanic (1) Tracer Study (1) tragedi (1) Tragedi pemikiran Melayu (4) travelog haji (1) tsunami (1) Tuisyen YPM (1) Tun M (6) Tunas Saintis 09' (1) Tunas Saintis 2011 (1) ufo (2) Ujian Amali 2009 (1) ujian UKKM (1) ulamak (2) umat Islam (5) ungku aziz (2) universiti terbaik (3) UPSR 2011 (1) USS Singapore (1) Ustaz Lah (1) ustaz penipu (1) utusan online (1) Wadi Al-Amin (1) waliyullah (5) wanita (2) wanita Korea (1) Warung Bakso (1) Wi Max (1) Wilayah Iskandar (1) Worm Hole (1) yahudi (5) yakjuj makjuj (1) yearly planner 2010 (1) yearly planner 2012 (1) ZPE (2)

Pencegah Penyakit Terhandal

Pencegah Penyakit Terhandal
Klik utk order online

Komuniti Mersing

Blog Pilihan

There was an error in this gadget