Monday, 2 April 2012

Sejarah Empayar Babylon (Google Translate)

 Assalamulaikum wbt


Pagi ini PHD hidangkan sejarah ringkas Babylon iaitu sebuah empayar sangat kuno terletak di 'syurga dunia lama' antara Sg Dajlah & Sg Furat ( Tigris & Euphrates). Salah seorang raja Babylon ( Namrod ke-?) telah bertembung dengan bapa segala Nabi/Moyang raja dunia moden) iaitu Nabi Ibrahim as seperti mana tertulis di dalam kitab.
Kenapa pentingnya Babylon? Kerana di sinilah para saintis arkeologi mula menemukan bukti-bukti lawatan 'Pelawat dari Langit' menerusi ukiran gambar pesawat angkasa dan peralatan sangat moden. Mereka juga telah menemui tanda-tanda 'Ancient Astronaut' yg dikatakan manusia yg datang dari masa depan ?
Ramai sejarawan konservatif menentang kisah-kisah dari catatan Sumeria kerana terlalu banyak berlawanan dengan kronologi sejarah yg ada ( ye la kan..selepas Batu Bersurat Terengganu sebagai contoh, beberapa batu bersurat dijumpai membuktikan kedatangan Islam beratus tahun lebih awal juga 'dipinggirkan..fikir2kan kenapa ye!)
Kembali kepada tamaddun Babylon, catatan kuno di situ juga menceritakan raja-raja dan keturunan mereka yg datang dari 'planet berjiran' akibat kemusnahan ( sebab berperang & kerosakan graviti) serta berkait juga dengan kedatangan Adam as (?) dan juga 'permintaan' Nabi Ibrahim (as) untuk memerintah bumi (?). 'Ganas' bunyinya kan? PHD tak mau menimbulkan konflik di sini. Just layan je la..Tujuan utama PHD ialah bagaimana Google Translate membantu penterjemahan artikel dari internet..Life is to Enjoy ( ehh..Explore !!). Ada orang kata bahasa Google Translate ni teruk. Tapi kan pakar pertuturan mendapati macamana teruknya bahasa tetap la manusia boleh faham ( sebab dikatakan ada mekanisme pintar dalam otak yg akan menyelesaikan masalah ini !) . Buktinya bahasa SMS yang cukup rojak umpama tulisan pepaku pun kita boleh faham..he3            Babylonia kuno - Sejarah Babylonia

Bandar sekali Babylon, di mana orang-orang Yahudi telah diadakan tawanan selama 70 tahun, menjadi simbol kuasa, materialisme, dan kekejaman.
Bandar Babylon adalah modal tanah purba Babilonia di selatan Mesopotamia. Ia terletak di Sungai Euphrates kira-kira 50 kilometer selatan Baghdad moden, hanya utara yang kini adalah bandar moden Iraq al-Hillah. 

Kekayaan yang luar biasa dan kuasa bandar ini, bersama-sama dengan saiz dan penampilan yang monumental, pastinya dianggap mitos Bible, iaitu, sehingga asas telah ditemui dan kekayaan yang dibuktikan semasa abad ke-19. Ahli arkeologi berdiri kagum kerana penemuan mereka menunjukkan bahawa cerita-cerita tertentu dalam Alkitab adalah situasi yang sebenar yang telah berlaku dalam masa.Satu gambaran keseluruhan cepat tulisan-tulisan nabi Yesaya dalam Alkitab, terutamanya bab 13, mendedahkan beberapa ramalan mengenai Babylon yang terhuyung-huyung imaginasi.Firman "Babylon"Babylon adalah Akkadia "babilani" yang bermaksud "Pintu Tuhan (s)" dan ia menjadi modal tanah Babylonia. Etimologi Babel nama dalam Alkitab bermaksud "keliru" (Kejadian 11:09) dan seluruh Alkitab, Babylon adalah simbol kekeliruan yang disebabkan oleh godlessness. Nama Babilon adalah bentuk Yunani bagi Babel nama Ibrani.Lokasi BabylonBabylon terletak di tanah Sinear seperti yang dinyatakan dalam Alkitab (Kej 10:10) dan lokasi amnya tidak pernah dipertikaikan. Lihat Geografi 
Menara Babel 
Alkitab mendedahkan bahawa semua sistem palsu agama bermula di tanah Babylon dan akan mempunyai perwujudan mereka dari semangat Babilon pada hari-hari terakhir. Ia adalah menarik untuk diperhatikan bahawa setiap sistem yang dianjurkan agama dalam dunia hari ini mempunyai kesan dari Babylon kuno. Alkitab rekod-rekod di dalam Kejadian 10:10, bahawa, selepas banjir besar, semua orang bercakap dalam satu bahasa yang sama dan seorang lelaki yang bernama Nimrod membina bandar dan menubuhkan sebuah agama biasa. Nimrod adalah keturunan anak lelaki, Nuh, Ham. Kejadian 11:1-9 menerangkan bangunan bandar dan menara yang terkenal "yang atas boleh sampai ke langit." Ia juga merakamkan bagaimana Tuhan telah datang dan dihukum keangkuhan rakyat dengan mewujudkan kekeliruan bahasa yang berbeza dan mungkin perbezaan kaum. Cara manusia ini akan terpaksa mematuhi arahan asal yang Tuhan "membuahkan hasil dan mengisi seluruh bumi." Ia adalah menarik bahawa bahan yang digunakan untuk membina Menara Babel yang sama seperti orang-orang yang bekerja untuk pembinaan ziggurat Babylon dan ziggurat serupa, mengikut kepada inskripsi bangunan purba. 
Pertumbuhan awal Babylon 
Terdapat bukti bahawa manusia telah tinggal di kawasan ini Mesopotamia sejak permulaan tamadun. Rekod pertama menunjukkan bahawa Babylon telah ditubuhkan sebagai sebuah bandar raya di seluruh abad ke-23 SM. Sebelum ini ia adalah modal wilayah yang diperintah oleh raja-raja di bandar Ur. Kemudian datang penghijrahan orang Amori. 
Tinjauan cepat Sejarah Babilon 
Babylonia (disebut babilahnia) adalah sebuah empayar purba yang wujud di Timur Dekat di selatan Mesopotamia di antara Sungai Tigris dan Sungai Euphrates. Sepanjang sejarah mereka saingan utama mereka untuk ketuanan adalah jiran mereka, orang Asyur. Ia adalah orang-orang Babylon, di bawah Raja Nebuchadnezzar II, yang memusnahkan Jerusalem, ibu kota Kerajaan Yehuda, dan membawa orang perjanjian Allah ditawan pada tahun 587 SM.Alkitab mendedahkan banyak tentang orang-orang Babilon sepanjang jalan kembali dari semasa Hammurapi (2000 SM) kepada kejatuhan Babylon (kira-kira 500 SM). Sepanjang Perjanjian Lama terdapat rujukan kepada orang-orang Babylon, orang-orang mereka, budaya, agama, kuasa tentera, dan sebagainya. 
Babylonia adalah negara yang lama, sempit kira-kira 40 batu lebar pada titik yang paling luas dan mempunyai kawasan seluas kira-kira 8,000 batu persegi. Ia bersempadan pada utara oleh Asyur, di sebelah timur oleh Elam, di selatan dan barat oleh padang pasir Arab, dan di tenggara oleh Teluk Parsi.Penduduk terawal yang diketahui Mesopotamia ialah Sumeria, yang Alkitab merujuk sebagai rakyat tanah Sinear "(Kej 10:10). Sargon, daripada salah satu daripada bandar Sumeria, bersatu orang Babylonia di bawah pemerintahannya kira-kira 2300 SM Ramai sarjana percaya bahawa Sargon mungkin telah menjadi orang yang sama sebagai Nimrod (Gen 10:8).

Sekitar 2000 SM Hammurapi muncul sebagai pemerintah Babylonia. Beliau meluaskan sempadan Empayar dan, menganjurkan undang-undang ke dalam sistem bertulis, yang juga dikenali sebagai Kanun Hammurapi. Lebih kurang pada masa ini Abraham meninggalkan Ur, kota kuno yang terletak di Babilon lebih rendah, dan berpindah ke Haran, sebuah bandar di utara. Kemudian, Nabi Ibrahim meninggalkan Haran dan berhijrah ke tanah Kanaan di bawah janji Allah bahawa dia akan menjadi bapa kepada sebuah negara yang hebat (Gen 12). 

Bersama Babilonia, terdapat juga mestilah menyebut Asyur, yang bersempadan Babylonia di utara. Pembangunan Assyria sering saling berkaitan dengan kursus sejarah Babilon. Kira-kira 1270 SM, orang Asyur menguasai Babylonia. Bagi 700 tahun akan datang, Babylonia adalah suatu kuasa yang lebih kecil sebagai orang Asyur menguasai dunia purba.Sekitar 626 SM, kemerdekaan Babilon akhirnya dimenangi dari Assyria oleh pemimpin yang dinamakan Nabopolassar. Di bawah kepimpinan beliau, Babylonia sekali lagi menjadi kuasa dominan empayar di Timur Dekat dan seterusnya memasuki ke dalam "zaman kegemilangan." Pada 605 SM, Nebukadnezar II, anak Nabopolassar, menjadi pemerintah dan memerintah selama 44 tahun. Di bawahnya Empayar Babilon mencapai kekuatan yang terbesar. Menggunakan khazanah yang dia telah mengambil daripada bangsa-bangsa lain, Nebukadnezar membina Babylon, ibu kota Babylonia, menjadi salah satu daripada bandar-bandar utama dunia. Terkenal taman-taman tergantung Babylon telah diketahui oleh orang Yunani sebagai salah satu daripada tujuh keajaiban dunia.
Seperti yang dinyatakan sebelum ini, pada tahun 587 SM, orang-orang Babylon menghancurkan Jerusalem dan membawa warga memimpin Kerajaan Yehuda sebagai tawanan ke Babylon. Ibrani nabi Yeremia telah meramalkan bahawa orang-orang Yahudi akan bebas untuk pulang ke Yerusalem selepas 70 tahun. Tuhan telah menggalakkan umatNya melalui Yehezkiel dan Daniel yang juga tawanan di Babylon. Dalam tempoh 70 tahun ditawan, orang-orang Parsi menakluki Babylonia, dan Babilon yang diluluskan dari tempat sebagai kuasa dunia. 

Sepanjang tempoh panjang Babylonia sejarah, orang-orang Babylon mencapai tahap tamadun yang tinggi membuat kesan ke atas seluruh dunia yang dikenali. Sumeria budaya adalah asas, yang kemudian Babilon menganggap sebagai tradisional. Dalam bidang agama, masyarakat Sumeria telah mempunyai sistem tuhan-tuhan, setiap dengan sebuah kuil utama di setiap bandar. Ketua tuhan-tuhan Anu, dewa langit; Enlil, dewa udara; dan Enki atau Ea, tuhan laut. Lain ialah Shamash, sungod; Sin, dewa bulan; Ishtar, dewi cinta dan peperangan; dan Adad, ribut-tuhan. Orang Amori mempromosikan tuhan Marduk di bandar Babylon, supaya dia menjadi tuhan ketua agama Babilon, bermula sekitar 1100 SM.Babilon agama adalah kuil-centred, dengan perayaan-perayaan yang panjang dan banyak jenis imam, terutamanya Exorcist dan peramal, yang terutamanya telah dilatih untuk memacu semangat dari kejahatan. 
Babilon kesusasteraan terutamanya didominasi oleh mitologi dan lagenda. Antaranya adalah mitos penciptaan yang ditulis untuk mengagungkan tuhan mereka Marduk. Menurut mitos ini, Marduk menciptakan langit dan bumi daripada mayat Tiamat dewi. Karya lain ialah Epik Gilgamesh, cerita banjir yang ditulis kira-kira 2000 SM. Kesusasteraan saintifik orang Babilon termasuk karya pada astronomi, matematik, perubatan, kimia, botani, dan alam semula jadi.
Salah satu aspek utama budaya Babilon adalah sistem yang mengkanunkan undang-undang. Kod terkenal hammurapi adalah pengganti koleksi awal undang-undang yang akan kembali kepada kira-kira 2050 SM. Orang-orang Babylon menggunakan seni untuk sambutan kebangsaan peristiwa-peristiwa besar dan tasbihnya tuhan-tuhan. Ia telah ditandai oleh perwakilan yang diterima pakai umum dan simbolik, tetapi ia menyatakan realisme dan kespontanan dalam gambaran haiwan.
Perjanjian Lama mengandungi banyak rujukan kepada Babylonia. Gen 10:10 disebutnya empat Babilon bandar, Babel (Babilon), Erech (Uruk), Akad (Agade) dan Calneh. Ini, bersama-sama dengan Asyur, telah diperintah oleh Nimrod.Sejarah BabiloniaTradisi sejarah Babylonia telah dipecahkan kepada tiga tempoh utama:Babilon Tempoh Lama (2000-1595 SM)Babilon Tempoh Tengah (1595-1000 SM)Tempoh Neo-Babilon (1000-539 SM)Ini artikel asal...

 Ancient Babylonia - History of Babylonia BAR1.gif
BAR1.gif

The once great city of Babylon, where the Jews were held captive for 70 years, became a symbol of power, materialism, and cruelty.
near_east9.gif
The city of Babylon was the capital of the ancient land of Babylonia in southern Mesopotamia. It was situated on the Euphrates River about 50 miles south of modern Baghdad, just north of what is now the modern Iraqi town of al-Hillah.

The tremendous wealth and power of this city, along with its monumental size and appearance, were certainly considered a Biblical myth, that is, until its foundations were unearthed and its riches substantiated during the 19th century. Archaeologists stood in awe as their discoveries revealed that certain stories in the Bible were an actual situation that had happened in time.

A quick overview of the writings of the prophet Isaiah in the Bible, especially chapter 13, reveals some predictions concerning Babylon that stagger the imagination.

The Word "Babylon" Babylon is Akkadian "babilani" which means "the Gate of God(s)" and it became the capital of the land of Babylonia. The etymology of the name Babel in the Bible means "confused" (Gen 11:9) and throughout the Bible, Babylon was a symbol of the confusion caused by godlessness. The name Babylon is the Greek form of the Hebrew name Babel.

The Location of Babylon Babylon lies in the land of Shinar as revealed in the Bible (Gen 10:10) and its general location has never been disputed. See Geography

The Tower of Babel tower_of_babel1.gif The Bible reveals that all false systems of religion began in the land of Babylon and will have their consummation from the spirit of Babylon in the last days. It is interesting to note that every organized system of religion in the world today has traces of ancient Babylon. The Bible records in Genesis 10:10, that, after the great flood, all men spoke one common language and a man named Nimrod built a city and established a common religion. Nimrod was a descendant of Noah’s son, Ham. Genesis 11:1-9 describes the building of the city and its famous tower "whose top may reach unto heaven." It also records how God came down and punished the people’s arrogance by creating a confusion of different languages and possibly their racial distinctions. This way man would be forced to obey God’s original command to "be fruitful and fill the whole earth." It is interesting that the materials used to build the Tower of Babel were the same as those employed for the construction of the great ziggurat of Babylon and similar ziggurats, according to ancient building inscriptions.

The Early Growth of Babylon There is evidence that man has lived in this area of Mesopotamia since the beginning of civilization. The first records indicate that Babylon was established as a city around the 23rd century BC. Before this it was a provincial capital ruled by the kings of the city of Ur. Then came the migration of the Amorites.

Quick Overview of Babylonian History Babylonia (pronounced babilahnia) was an ancient empire that existed in the Near East in southern Mesopotamia between the Tigris and the Euphrates Rivers. Throughout much of their history their main rival for supremacy were their neighbors, the Assyrians. It was the Babylonians, under King Nebuchadnezzar II, who destroyed Jerusalem, the capital of the Kingdom of Judah, and carried God’s covenant people into captivity in 587 BC.

The Bible reveals much about the Babylonians all the way back from the time of Hammurapi (2000 BC) to the fall of Babylon (about 500 BC). Throughout the Old Testament there are references to the Babylonians, their people, culture, religion, military power, etc.

Babylonia was a long, narrow country about 40 miles wide at its widest point and having an area of about 8,000 square miles. It was bordered on the north by Assyria, on the east by Elam, on the south and west by the Arabian desert, and on the southeast by the Persian Gulf.

The earliest known inhabitants of Mesopotamia were the Sumerians, whom the Bible refers to as the people of the "land of Shinar" (Gen 10:10). Sargon, from one of the Sumerian cities, united the people of Babylonia under his rule about 2300 B.C. Many scholars believe that Sargon might have been the same person as Nimrod (Gen 10:8).
ur_ziggurat.gif
Artists Depiction of the Ziggurat at Ur
Around 2000 BC Hammurapi emerged as the ruler of Babylonia. He expanded the borders of the Empire and organized its laws into a written system, also known as the Code of Hammurapi. About this time Abraham left Ur, an ancient city located in lower Babylon, and moved to Haran, a city in the north. Later, Abraham left Haran and migrated into the land of Canaan under God's promise that he would become the father of a great nation (Gen 12).

Alongside of Babylonia there must also be a mention of Assyria, which bordered Babylonia on the north. Assyria's development was often intertwined with the course of Babylonian history. About 1270 BC, the Assyrians overpowered Babylonia. For the next 700 years, Babylonia was a lesser power as the Assyrians dominated the ancient world.

Around 626 BC, Babylonian independence was finally won from Assyria by a leader named Nabopolassar. Under his leadership, Babylonia again became the dominant imperial power in the Near East and thus entered into her "golden age." In 605 BC, Nebuchadnezzar II, the son of Nabopolassar, became ruler and reigned for 44 years. Under him the Babylonian Empire reached its greatest strength. Using the treasures which he took from other nations, Nebuchadnezzar built Babylon, the capital city of Babylonia, into one of the leading cities of the world. The famous hanging gardens of Babylon were known to the Greeks as one of the seven wonders of the world. rec_babylon_city.gif As previously mentioned, in 587 BC, the Babylonians destroyed Jerusalem and carried the leading citizens of the Kingdom of Judah as prisoners to Babylon. The Hebrew prophet Jeremiah had foretold that the Jews would be free to return home to Jerusalem after 70 years. The Lord had encouraged His people through Ezekiel and Daniel who were also captives in Babylon. During this 70 year period of captivity, the Persians conquered Babylonia, and the Babylonians passed from the scene as a world power.

Throughout the long period of Babylonia history, the Babylonians achieved a high level of civilization that made an impact on the whole known world. Sumerian culture was its basis, which later Babylonians regarded as traditional. In the area of religion, the Sumerians already had a system of gods, each with a main temple in each city. The chief gods were Anu, god of heaven; Enlil, god of the air; and Enki or Ea, god of the sea. Others were Shamash, the sungod; Sin, the moon-god; Ishtar, goddess of love and war; and Adad, the storm-god. The Amorites promoted the god Marduk at the city of Babylon, so that he became the chief god of the Babylonian religion, starting around 1100 BC.

Babylonian religion was temple-centered, with elaborate festivals and many different types of priests, especially the exorcist and the diviner, who mainly were trained to drive away evil spirits.

Babylonian literature was mainly dominated by mythology and legends. Among these was a creation myth written to glorify their god Marduk. According to this myth, Marduk created heaven and earth from the corpse of the goddess Tiamat. Another work was the Gilgamesh Epic, a flood story written about 2000 BC. Scientific literature of the Babylonians included treatises on astronomy, mathematics, medicine, chemistry, botany, and nature. hammurabi_code_top.gif One of the main aspects of Babylonian culture was a codified system of law. Hammurapi’s famous code was the successor of earlier collections of laws going back to about 2050 BC. The Babylonians used art for the national celebration of great events and glorification of the gods. It was marked by stylized and symbolic representations, but it expressed realism and spontaneity in the depiction of animals. tab_gilgamesh.gif
The Old Testament contains many references to Babylonia. Gen 10:10 mentions four Babylonian cities, Babel (Babylon), Erech (Uruk), Accad (Agade) and Calneh. These, along with Assyria, were ruled by Nimrod.

The History of Babylonia Traditionally the history of Babylonia has been broken down into three major periods:

The Old Babylonian Period (2000-1595 BC)

The Middle Babylonian Period (1595-1000 BC)

The Neo-Babylonian Period (1000-539 BC)                        Di mana nak cari Google Translate ?
Bagaimana nak gunakan Google Translate secara berkesan ? Ok boleh klik di sini ....

No comments:

Labels

09' (2) 10th anniversary (1) 13 Mei (1) 2012 (1) 4 strategi kejayaan (1) adab (1) Adiputra (1) aduan pengguna (2) advanced learning (1) AFTL (2) agama (31) Akhir zaman (25) alat menambah tinggi (1) alumni (7) amal jariah (2) amalan 5 S' (1) amali sembelihan (1) amerika bangkrap (1) Anak Mersing (6) anak pintar (1) Ancaman Singapore (3) Ancient Astronauts (2) angkasawan negara (1) Anjakan Paradigma (3) ansara (2) anti-islam (3) Anugerah (2) apple (4) Aqiqah 2009 (1) Ar Rahnu (1) artis (1) asal-usul (9) Asas Tenaga dan Fokus (4) asrama (1) Atartuk (1) aura minda (2) ayam penyet (1) bahaya (1) balik kampung (6) bandar Mersing (9) banjir (5) banjir 2011 (1) banjir 2012 (2) banjir temerloh 2011 (2) batch 2010 (1) bencana (5) bengkel (1) ber (1) berbuka puasa (2) berita (16) berita bersara (3) berita Mersing (181) bersara (3) Bersih 2.0. politik (5) Bersih 3.0 (1) bina laman web (21) bio text (2) Bisi jual manok tuai (1) bisnes mersing (14) blog mybio A+ (1) blogger (2) boikot Dap (1) boikot Israel (2) Borang Kemasukan ke MRSM (4) brainstorming (1) buah pukul mersing (6) buat banner (8) buat web (2) budak hilang (1) Budaya Ilmu lemah (2) buddha (1) buggati (1) bukti cinta kpd nabi muhd (4) Buku (4) Buku Teks (1) butik mersing (1) BWP/ LDP/PRS/BPPSP 09' (5) Cafe Bengawan Solo (1) Cafe Buluh Wangi (2) cahaya (1) cakra (1) cameron highland (1) Cameron Highlands (17) cara berfikir (14) carnival (1) celik IT (23) cendol Talib (1) ceramah insuran (2) CERN (3) cerun masjid runtuh (1) cetusan minda (42) Chakra Healing (2) chicken chop (1) China (2) cikgu kahwin 2010 (4) cikgu kahwin 2012 (3) cikguiti.com. (1) cinta universal (1) Colour vibration teraphy (2) Cool Blog Mersing (1) Cornell system (1) cuti 2010 (6) cuti 2011 (36) cuti 2012 (21) cuti orang Mersing (35) cuti-cuti mersing (66) cvt (3) daging kalimah (1) dajjal (3) darul aitam (1) demo anti-ppsmi (2) Derma Gaza Kagum (1) derma maahad tahfiz mersing (3) DiGi WWWOW (1) dinar (5) doa pengasih (1) e-cover (1) ebook (4) ebook cover (2) ecover (1) education (1) EFT (2) Einstein (3) ekonomi (11) elit (1) emas (8) Endau (2) English camp (2) EQ (1) Esplanade Temerloh (4) ESQ (1) ex-BP82' (6) ex-homeroom (8) ex-student (17) ex-student kahwin (5) ex-teacher (10) Exam (3) exora (1) facebook (6) fatwa merokok (2) filem (1) filosofi (1) fitnah (2) fizik kuantum (1) formula ajaib (3) Forum (1) Foto guru 2009 (2) foto guru 2010 (1) foto raya 2010 (1) freemason (1) future mersing (3) future phenomewnon (1) gadget (6) gajet (3) gathering (2) gempa bumi (1) Golden Sisters Enterprise (1) Google Translate (2) Graduasi 2008 (1) graduasi 2010 (2) graduasi 2011 (1) Group Anak Mersing (1) gulai patin tempoyak (5) Gunug Qaf (1) Gunung Arong (1) guru baru (2) guru dan staf berpindah (2) guruku (3) H1N1 (2) H1N1 di MRSM Mersing (1) HAARP (1) Hadiah Nobel (1) Haffa Izzah (4) haji (1) halal (1) handphone (1) Hang Tuah (2) Hari Akademik (2) Hari Akademik 2009 (1) hari akhirat (1) hari anugerah (2) Hari Anugerah 09' (1) Hari Anugerah 2012 (1) hari bumi (2) hari bumi 2010 (1) Hari bumi 2012 (1) Hari Graduasi 2009 (1) Hari guru (4) Hari Guru 09' (1) Hari Guru 2012 (1) hari guru sejagat (1) Hari Inovasi 2011 (1) hari keluarga (3) hari keluarga 2008 (1) hari Keluarga 2009 (1) Hari Keluarga 2012 (1) Hari Koperasi 09' (1) hari Koperasi 2010 (1) hari kualiti 09 (1) hari malaysia (1) Hari Pendaftaran (1) Hari Pendaftaran 2009 (1) hari Q (1) hari raya 09 (2) Hari Raya 2012 (2) HEP (1) hi tech (34) hi-tech (34) hiburan (1) high alert (3) higher order thinking (76) higher self (59) Homeroom (9) Homestay (1) hospital mersing (1) Hotel Seri Malaysia (2) hujung dunia (2) hujung tahun (1) humour (11) humuor (1) hypnosis (1) IGCSE (1) ikan patin (14) ikan tilapia (2) ikhlas (1) iktibar (153) Ilmu vs Pemahaman vs Pegangan (1) ILP (6) imej (2) Indigo (1) Info (20) infrared (1) iPad (1) iran (1) islam (22) Israk dan mikraj (1) isteri (2) IT (6) Jadual Bas Mersing (1) Jadual YPM (1) Jakim (2) Jalan baru (4) Jambori Pengakap 2011 (4) jamuan 2011 (1) jamuan akhir tahun (2) Jamuan Anugerah Pengetua (5) Jamuan Anugerah Pengetua 2011 (2) Jamuan Anugerah Pengetua 2012 (1) Jamuan jabatan sains (2) jamuan raya (1) Jamuan SPM 2008 (1) JB catering (1) jejak kejayaan (6) jenaka (4) jenayah (1) jeti mersing (1) jodoh (1) Johor Darul Takzim (1) Jurufoto Kahwin Mersing (2) Jurufoto Perkahwinan (2) kad raya (2) KAGUM (2) karier (1) karnival (2) Karnival tg Leman (1) kawin awal (2) keajaiban (8) kebenaran (2) Kedai 1 Malaysia Mersing (1) kedai di Mersing (2) kedai makan Pak Usop (2) kehidupan (3) kejayaan 2011 (1) kejayaan pelajar (1) kejohanan olahraga 2010 (3) kek Mersing (5) Kekejaman Jepun (1) kelab (2) kelab futsal (1) Kelab Khidmat Masyarakat (1) keluarga (1) kem cuti kimia 2009 (2) kem juara spm (1) kem latihan (1) kemahiran belajar (2) kemalangan (1) kemarau (2) Kemasukan ke MRSM (4) kEMASUKAN KE MRSM 2013 (1) Kemasukan ke MRSM 2015 (1) kematian (6) kemelesetan ekonomi (3) kemiskinan (1) kempen pelancongan Mersing (1) kemudahan (1) keputusan SPM 2009 (2) keracunan makanan (1) kereta (4) kerja lapangan (1) kerjaya (2) keropok (1) Kesihatan (18) ketuanan Melayu (21) keturah (1) KFC baru Mersing (2) khazanah melayu (3) kiamat (7) Kisah cikgu (5) kisah malam pertama (1) Knight of Templer (1) koleksi soalan (1) komputer (2) Komuniti Mersing (1) kos hidup (1) kreatif (4) kuantum (3) kucing's articles (2) kuda mersing (1) kursus (5) Kursus Online database (1) lagenda (7) lagu (1) lailatul qadr (3) Laman Pendidik Mersing (1) laporan (2) laporan maktab (2) latihan dalam kumpulan 2011 (1) law of attraction (1) lawak (1) Lawatan Benchmarking MRSM Alor Gajah (1) Lebuh raya Sg Koyan-Ringlet (1) Legoland JB (1) lemak babi (2) LOA (1) logo (2) luarbiasa (1) Maahad Tahfiz Al Amin (1) madu (1) mahdi (1) main-main minda (5) majalah odyssey (1) Majlis Anugerah (2) Majlis Anugerah 2010 (1) Majlis perpisahan (5) Majlis Restu 09' (1) makan di JB (1) makan di mersing (42) makan di Temerloh (14) makan-makan (35) makananan western (3) makkah masa depan.berita mersing (2) maksiat (2) malam di Mersing (1) MARA KL (1) martial art (3) masa depan Mersing (4) masakan tempoyak (3) Masalah Guru (1) Mat Rempit Merompak (1) Mat Salai (2) mat samurai (1) matawang (2) mati (6) maulidurrasul 2011 (1) meditasi (2) melaka (7) melancong ke Mersing (8) melayu (14) Melayu Merdeka (1) Melayu..Bani Israel yg hilang? (8) Melayu..Bani Israel yg hilang?part3 (1) Melayu..Bani Israel yg hilang?part4 (2) menginap di Mersing (3) mentakab (1) merentas desa 2011 (1) mersing (2) Mersing Laguna (11) Mersing River Front (2) Mersing waterfront (2) mersing. Air Papan (1) Mersing's hotel (6) Mersix (1) Mesyuarat Agung Muafakat 2010 (1) Mesyuarat guru 2008 (1) mi (1) mi bandung (1) Mighty 2009 (1) MIGHTY 2012 (1) Mighty Minds Competition 09' (1) mimpi jumpa Rasulullah saw (1) minda (23) minda separa sedar (5) Minggu Aktiviti (5) Minggu Aktiviti sem2 (1) minyak (4) minyak naik (8) misteri (32) mitos (41) mnasir (1) monsun (6) moral (2) motivasi (9) movies (2) mrsm baru (3) MRSM Mersing (2) MRSM Ulul Albab (2) muhasabah (2) murtad (3) muslim in America (1) NahamPhoto (4) Nasi Kerabu (1) nasi lemak (1) Nasib Melayu (4) negara Islam (4) nostalgia (10) novel online (2) Novel Terbaru (1) obama (1) olimpiad KAS1 (1) online biz (5) p.ramlee (1) pacal votan (1) PAKAR (1) pakar patah (1) pakej pengantin (1) panduan beli kereta (2) Panduan HRMIS (2) Panduan HRMIS 2011 (1) panduan peraturan (4) pantai (2) Pantai Air Papan (1) pantai Mersing (5) Pantai Sri Lalang (1) Pantai Tg Genting (1) pantun (1) Pasar Jumaat Mersing (1) Pasar Karavan (1) pasar lelong (1) pasar malam Brinchang (1) pasar malam Mentakab (1) pasaraya TF Temerloh (4) PBSM (2) pejuang (3) pelaburan (2) pelaburan emas (4) peluang belajar (1) Pemasaran (1) pembedahan batin1 (2) Pemimpin amanah Allah (1) Pencen (1) Pendaftaran PRA (1) pendaftaran taekwondo (5) pendidikan (2) pengajaran (1) pengetua bersara (2) penggodam (1) pengguna (2) pengumuman (7) pengunjung (1) penjajahan minda (1) penjimat minyak (1) penterjemahan (1) penyakit jantung (2) peperiksaan pra percubaan SPM 2011 (4) perang salib (1) perbandingan harga (1) perguruan (1) peristiwa menarik (4) Perjuangan Komunis cuba dihidupkan semula..part 3 (1) Perjuangan Komunis ingin dihidupkan semula di Malaysia (3) perkahwinan guru (4) Perkhemahan (1) Perniagaan (2) perpustakaan (1) persilatan (1) pertahanan (1) Pertandingan (1) Pertandingan Kawad 09' (1) PESADA 2009 (1) Pesta Super 09.. (4) Pesta Layang-layang Air Papan (1) Pesta Type III (4) peta minda (1) petua (5) petua exam (1) petua kejayaan (1) petus (1) photoshop (16) piagam anugerah (1) Piala Dunia 2014 (1) Pilihan Raya BWP (1) Pilihan Raya Kecil (2) Pilihan Raya Umum ke-13 (2) pizza mersing (1) pluralisme (1) PMR 2010 (1) PMR 2011 (3) poligami (1) politik (15) popular (1) Pot Luck (1) PPD Mersing (1) PPSMI (3) produk kesihatan (1) produk laut (3) profile.sejarah (9) Program Bumi Hijau (2) program studi (2) pru 13 (2) pseudoscience (3) puasa (12) punca bala (2) punca tulang patah (1) Pusat Dagangan Mersing (10) pusat tuisyen Mersing (4) Pusat Tuisyen Usaha Waja Bestari (1) Pusat Tuisyen Zamrud (1) puting beliung Mersing (1) qilla's articles (18) R R Mersing (1) rahsia air (3) Rahsia Pintar (2) rahsia solat (5) rahsia umur panjang (6) ramadhan (6) ramadhan 2012 (1) ramalan (8) Rat Race n Rat Trap (1) Rawang Burger Bakar Mersing (1) rawatan alternatif (9) raya 2011 (1) raya open house 2009 (1) re-union ex-bp82' (3) rekod dunia (2) relativiti (1) remaja (1) resipi (1) resort tioman (1) restoran lot 85 (1) result 2010 (2) retro (2) reunion (4) reunion MRSM BP 86' (3) Roket Indonesia (1) rokok (1) roti john (1) ruang iklan percuma (3) Ruby's Kitchen (1) rugi (1) rumah (2) rumah tangga (2) rumahtangga (1) sabun Kasthuri (1) safebox (1) Sains Al Quran (3) Sains Islam (20) sajak (7) sajak hujung dunia (1) sajak Iqbal (5) salasilah (3) Sambutan 10 tahun MRSM Mersing (1) sate teluk iskandar (4) Saudi Yahudi ? (1) science fair 2009 (2) science fair 2010 (1) Science on Wheel 2011 (1) science text (2) sciencefair 2011 (1) secret recipe (1) sedih (1) SEFT (2) Sejarah (44) sejarah mersing (6) sejrah (2) selebriti (1) selesema babi (1) selsema babi (1) Seminar Biologi (3) Seminar Biologi 2012 (1) Seminar Biology (1) seminar biology 2011 (1) Seminar Biology dan Chemistry 2013 (1) seminar biology SPM 2009 (1) seminar Biology spm 2010 (1) Seminar Biology SPM 2011 (4) Seminar di Tg Pengelih (1) seminar pecutan kognitif sains (1) seminar PMR (1) Seminar YPM (1) seni peperiksaan (1) seri malaysia mersing (2) servis kereta (1) shopping raya (1) Singapura-pura (2) Sir Iqbal (3) Siri Bercakap Dengan Jin (2) SK Sri Mersing (1) skema pmr 2011 (1) skor bio A+ (3) SKT (1) SKT 2011 (1) Smart Learning (3) smartphone (3) spiritual (33) SPM (6) SPM 2010 (1) spm 2011 (6) SPM terbaik 2008 (1) Staf baru (2) staf kahwin 2010 (2) staf kawin 2011 (1) staf wedding (6) star mall mentakab (2) Starex (1) statistik (3) steve jobs (1) stevia (1) study biology (2) sukan 2012 (2) Sukan maktab (3) sumbangan hari graduasi (1) supermind (5) syair islam (4) syiar (1) syiar Islam (71) tablet pc (4) tabung Somalia (1) taekwondo mersing (15) taekwondo mersing grading (6) Takutkah hantu? (5) Takziah (12) Tanah Rata (1) tanda-tanda akhir zaman (4) Tanjung Genting (1) Tanjung Leman (1) Taska Cilik (1) tauladan (1) TBS (1) teknik belajar (3) telefon bimbit (2) teluk cempedak (1) tenaga hayat (3) teori (2) terapi Cinta (2) terapi mimpi (2) test drive (2) The Law of Attraction (1) Theory (1) Tim Pengetua ko-Q (1) tips internet (2) tips jaga kereta (1) tiramisu mersing (1) Titanic (1) Tracer Study (1) tragedi (1) Tragedi pemikiran Melayu (4) travelog haji (1) tsunami (1) Tuisyen YPM (1) Tun M (6) Tunas Saintis 09' (1) Tunas Saintis 2011 (1) ufo (2) Ujian Amali 2009 (1) ujian UKKM (1) ulamak (2) umat Islam (5) ungku aziz (2) universiti terbaik (3) UPSR 2011 (1) USS Singapore (1) Ustaz Lah (1) ustaz penipu (1) utusan online (1) Wadi Al-Amin (1) waliyullah (5) wanita (2) wanita Korea (1) Warung Bakso (1) Wi Max (1) Wilayah Iskandar (1) Worm Hole (1) yahudi (5) yakjuj makjuj (1) yearly planner 2010 (1) yearly planner 2012 (1) ZPE (2)

Pencegah Penyakit Terhandal

Pencegah Penyakit Terhandal
Klik utk order online

Komuniti Mersing

Info Kesihatan

Blog Pilihan