Thursday, 9 April 2009

I.L.M.U.

Skarang ni ada segelintir orang sibuk pasal akhir zaman, Imam Mahdi(IM), Pemuda Bani Tamin(PBT), Dajjal, Freemanson, Illuminati dan segala² watak yang berkaitan dengan nya...watak² ini tak sama seperti spongebob, patrik, power puff girl, sinbad, dexter labortary..kepada sesiapa yang berminat dengan watak itu, ini menandakan korang tak patut baca blog ni..ini hanya utk 18 keatas( di segi kematangan bukan umur) harap maklum

pada pendapat aku la, diulangi pada pendapat kasar aku(bukan pendapatan kasar)..tak guna kita cari itu lagi...lengkapkan diri dengan ilmu..ya, ilmu...itu rahsia menguasai dunia...kalau ilmu tarak, harapkan semangat jer tinggi klcc baik tak yah la..sekali dajjal turun, dia tunjuk magic dia teriuh roboh semangat² tu...semangat yg ilangg...oh hooo

mmg la semangat tu penting tp kalau tak diiringi dengan ilmu, kita senang terbabas..ibarat semangat nak bawak treller 22 tayar tapi xde ilmu...kena plak time tengah dok bawa tu ada sorang makcik yg tengah jalan dengan kelajuan 2 KM/J...pergh(sila gunakan imiginasi masing²)..tiada seorang pun tercedera dalam cerita ini..hanya cedera dalam minda masing²..kekeke

come on la..perkataan pertama yang turun kat Nabi Muhammad ialah.."Iqra" atau lebih dikenalpasti sebagai "bacalah"...baca ape?surat khabar?komik dragon ball? yellow page book?blog aku?(ok gak)...baca tu melambangkan ilmu la...takkan baca tu melambangkan bapa kemerdekaan..apa pengajaran yg kita boleh dapat...sebelum apa² kita nak buat mesti kena ada ILMU...bukanya rupa, vokal yang baik, pandai mengawal piching, ukuran lilit dada 45cm keatas atau tulang yang lembut tetapi ILMU...daripada "bacalah" la Islam dapat berkembang sampai sekarang sehingga Nabi Muhammad dinobatkan oleh mat salleh orang yang paling berpengaruh dalam dunia..fuyooo, bangga woo umat Islam..omputih yang nobat tu, sebelum diorang nobat kompom diorang kaji..pastu mesti diorang pun CnP(copy and paste) apa yg Nabi buat dan tidak dilupakan utk mengupgrade kan lagi...

itu orang putih...orang koko kekuningan atau kuning kekokoan mcm kita? masih nga²...di permainkan oleh orang lain seperti bak kata seorang dinasor yang tinggal tulang " orang bodoh jd makanan org bijak"..ini orang politik sll kena,dah menipu orang..pastu kena tipu dengan orang atas...hahaha jadi batu nisan lagi bagus la woi..tak payah ssh² nak berkempen, berfikir, menipu atau ditipu..tp org tetap takut gak..

dan membuatkan org bodoh tu nampak lagi bodoh, dia tak sedar dia tu bodoh dan mengaku dia tu tidak bodoh dan pastu kata orang yang kata dia tu bodoh,bodoh..ini la sll dikatakan oleh mak saya, jangan termasuk dalam kategori bodoh sombong..seronok gak dok maki hamun org tu bodoh..patut la org kita sll kata " bodoh la ko"...baru aku rasa nikmatnya..haha sedap tp tidak sesedap itu apabila makan penampar org tu...

ahh...itu bukan mesej yang aku nak kata...mesej aku..buka la minda...wooo orang kita kalau buka baju dan seluar cukup seronok..pastu amik video..pastu aku tengok..aku pun tengok la sbb tertengok..bukan berniat nak tengok tapi bernafsu nak tengok..ye la..aku pun manusia gak..bukanya robotcop atau selipar jepun yang tak de nafsu..hahaha..errr, kata mana tadi..haa..buka la minda..buka la minda kita seluas²..kita belajar dari omputih...ini tidak..baru nak tukar bahasa dah bising...memang la benda tu ada pro and con dia..tapi, ibarat motosikal la...bila mat rempit merempit sampai tak ingat dunia atau akhirat, jahat ke motosikal tu? dan bila pak imam nak moto dia pegi surau sembahyang qiamulai, baik ke moto tu?sapa yang bersalah dlm ni, penunggang atau moto? sama la mcm dalam kes ni...salah siapa?
sekali lagi aku kata..jangan salahkan ibu yang mengandung, salahkan ayah yang tak pakai sarung...

katakan lah org yang baca blog aku ni kata " eh, aku dah cukup ilmu..apa yang harus aku buat"..jawapan aku " kalau dah cukup pandai, pegi la ajar org yang kurang pandai tu"..buat sistem MLM(multi level marketing) la...sorang ajar 5 orang..5 orang ajar 25 orang...25 orang ajar 125 orang.. 125 orang ajar 625..625 orang ajar 3125..dan seterusnya...korang perasan tak, belakang mesti 25?...itu la besnya kuasa 5 ni...belakang musti 25 punya...ini pun ilmu gak...Nabi pun pesan(plus minus).."sampaikan ayat aku walaupun sepatah"..lebey kurang la..apa yang aku nak tekankan..sampaikan ilmu walaupun sikit...walaupun hanya ( weh, ayam tu tak penah kencing tahu, dia berak je)..janji ilmu..

semua Nabi dah ajar kita...apa kita buat? diam je...biasa la..anak manja...sll disuapkan jer...tengok Yahudi tu...brapa ratus tahun diorang menderita? skarang berjaya bukan main...dah brapa ramai orang Palestin jd orang bijak? sekarang bercambah² dan tengok brapa anak Melayu merempit?bercambah jugak...sbb apa? orang Melayu ni manja...manja sangat...tu jd lembab tu..cikgu rotan skit..saman cikgu..puii....tanak cikgu rotan jangan la hantar pegi sekolah...dah la suruh hantar..saman lagi..tak kenang budi tol la...geram aku...nama je terpelajar...perangai bodoh...nenek aku lg bijak la dalam bab mendidik anak

stakat tu la aku nak membebel..karang orang kata aku gila kuasa plak..aku berpolitik plak...utk pengetahuan semua ini adalah pandangan aku semata²..bukan berpihak pada sesiapa...pikir la yer..yang mana kata nak bela agama nusa dan bangsa tu...mantapkan ilmu..kalau korang tu dah terlajak, tak pe..anak ada lagi..didik anak dengan ilmu..banyakan membaca...mengaji..dan lain² yang telah diajar oleh Al-Quran(mcm permakanan) dan Nabi kita(mcm tingkah laku)...pastu jangan malu² cedok ilmu omputih...kita cedok pastu kita upgradekan ikut versi kita..

aku brani jamin la...kalau ada omputih baca artikel aku ni...kompom diorang pun akan ikut...tapi orang kita?hahaha tapi bukan salah orang kita...
salah penjajah sbb melembabkan minda kita,
salah pemimpin sbb bolot duit kita,
salah guru sbb merotan anak kita,
salah penyanyi sbb mengkhayalkan kita,
salah Tuhan sbb tak turun bala kat kita,
salah Bedah jiran sebelah sbb tak ajar kita...

dan yang pasti :

BUKAN SALAH KITA YANG TAK MAU BELAJAR
BUKAN SALAH KITA YANG TAK MAU BERUBAH
BUKAN SALAH KITA YANG MEMANG TAK PERNAH SALAH

tepuk dada tanya selera,
tepuk dahi tanya diri,
tepuk air kena muka sendiri.(bukan salah kita gak tu, salah air)

No comments:

Labels

09' (2) 10th anniversary (1) 13 Mei (1) 2012 (1) 4 strategi kejayaan (1) adab (1) Adiputra (1) aduan pengguna (2) advanced learning (1) AFTL (2) agama (31) Akhir zaman (25) alat menambah tinggi (1) alumni (7) amal jariah (2) amalan 5 S' (1) amali sembelihan (1) amerika bangkrap (1) Anak Mersing (6) anak pintar (1) Ancaman Singapore (3) Ancient Astronauts (2) angkasawan negara (1) Anjakan Paradigma (3) ansara (2) anti-islam (3) Anugerah (2) apple (4) Aqiqah 2009 (1) Ar Rahnu (1) artis (1) asal-usul (9) Asas Tenaga dan Fokus (4) asrama (1) Atartuk (1) aura minda (2) ayam penyet (1) bahaya (1) balik kampung (6) bandar Mersing (9) banjir (5) banjir 2011 (1) banjir 2012 (2) banjir temerloh 2011 (2) batch 2010 (1) bencana (5) bengkel (1) ber (1) berbuka puasa (2) berita (16) berita bersara (3) berita Mersing (181) bersara (3) Bersih 2.0. politik (5) Bersih 3.0 (1) bina laman web (21) bio text (2) Bisi jual manok tuai (1) bisnes mersing (14) blog mybio A+ (1) blogger (2) boikot Dap (1) boikot Israel (2) Borang Kemasukan ke MRSM (4) brainstorming (1) buah pukul mersing (6) buat banner (8) buat web (2) budak hilang (1) Budaya Ilmu lemah (2) buddha (1) buggati (1) bukti cinta kpd nabi muhd (4) Buku (4) Buku Teks (1) butik mersing (1) BWP/ LDP/PRS/BPPSP 09' (5) Cafe Bengawan Solo (1) Cafe Buluh Wangi (2) cahaya (1) cakra (1) cameron highland (1) Cameron Highlands (17) cara berfikir (14) carnival (1) celik IT (23) cendol Talib (1) ceramah insuran (2) CERN (3) cerun masjid runtuh (1) cetusan minda (42) Chakra Healing (2) chicken chop (1) China (2) cikgu kahwin 2010 (4) cikgu kahwin 2012 (3) cikguiti.com. (1) cinta universal (1) Colour vibration teraphy (2) Cool Blog Mersing (1) Cornell system (1) cuti 2010 (6) cuti 2011 (36) cuti 2012 (21) cuti orang Mersing (35) cuti-cuti mersing (66) cvt (3) daging kalimah (1) dajjal (3) darul aitam (1) demo anti-ppsmi (2) Derma Gaza Kagum (1) derma maahad tahfiz mersing (3) DiGi WWWOW (1) dinar (5) doa pengasih (1) e-cover (1) ebook (4) ebook cover (2) ecover (1) education (1) EFT (2) Einstein (3) ekonomi (11) elit (1) emas (8) Endau (2) English camp (2) EQ (1) Esplanade Temerloh (4) ESQ (1) ex-BP82' (6) ex-homeroom (8) ex-student (17) ex-student kahwin (5) ex-teacher (10) Exam (3) exora (1) facebook (6) fatwa merokok (2) filem (1) filosofi (1) fitnah (2) fizik kuantum (1) formula ajaib (3) Forum (1) Foto guru 2009 (2) foto guru 2010 (1) foto raya 2010 (1) freemason (1) future mersing (3) future phenomewnon (1) gadget (6) gajet (3) gathering (2) gempa bumi (1) Golden Sisters Enterprise (1) Google Translate (2) Graduasi 2008 (1) graduasi 2010 (2) graduasi 2011 (1) Group Anak Mersing (1) gulai patin tempoyak (5) Gunug Qaf (1) Gunung Arong (1) guru baru (2) guru dan staf berpindah (2) guruku (3) H1N1 (2) H1N1 di MRSM Mersing (1) HAARP (1) Hadiah Nobel (1) Haffa Izzah (4) haji (1) halal (1) handphone (1) Hang Tuah (2) Hari Akademik (2) Hari Akademik 2009 (1) hari akhirat (1) hari anugerah (2) Hari Anugerah 09' (1) Hari Anugerah 2012 (1) hari bumi (2) hari bumi 2010 (1) Hari bumi 2012 (1) Hari Graduasi 2009 (1) Hari guru (4) Hari Guru 09' (1) Hari Guru 2012 (1) hari guru sejagat (1) Hari Inovasi 2011 (1) hari keluarga (3) hari keluarga 2008 (1) hari Keluarga 2009 (1) Hari Keluarga 2012 (1) Hari Koperasi 09' (1) hari Koperasi 2010 (1) hari kualiti 09 (1) hari malaysia (1) Hari Pendaftaran (1) Hari Pendaftaran 2009 (1) hari Q (1) hari raya 09 (2) Hari Raya 2012 (2) HEP (1) hi tech (34) hi-tech (34) hiburan (1) high alert (3) higher order thinking (76) higher self (59) Homeroom (9) Homestay (1) hospital mersing (1) Hotel Seri Malaysia (2) hujung dunia (2) hujung tahun (1) humour (11) humuor (1) hypnosis (1) IGCSE (1) ikan patin (14) ikan tilapia (2) ikhlas (1) iktibar (153) Ilmu vs Pemahaman vs Pegangan (1) ILP (6) imej (2) Indigo (1) Info (20) infrared (1) iPad (1) iran (1) islam (22) Israk dan mikraj (1) isteri (2) IT (6) Jadual Bas Mersing (1) Jadual YPM (1) Jakim (2) Jalan baru (4) Jambori Pengakap 2011 (4) jamuan 2011 (1) jamuan akhir tahun (2) Jamuan Anugerah Pengetua (5) Jamuan Anugerah Pengetua 2011 (2) Jamuan Anugerah Pengetua 2012 (1) Jamuan jabatan sains (2) jamuan raya (1) Jamuan SPM 2008 (1) JB catering (1) jejak kejayaan (6) jenaka (4) jenayah (1) jeti mersing (1) jodoh (1) Johor Darul Takzim (1) Jurufoto Kahwin Mersing (2) Jurufoto Perkahwinan (2) kad raya (2) KAGUM (2) karier (1) karnival (2) Karnival tg Leman (1) kawin awal (2) keajaiban (8) kebenaran (2) Kedai 1 Malaysia Mersing (1) kedai di Mersing (2) kedai makan Pak Usop (2) kehidupan (3) kejayaan 2011 (1) kejayaan pelajar (1) kejohanan olahraga 2010 (3) kek Mersing (5) Kekejaman Jepun (1) kelab (2) kelab futsal (1) Kelab Khidmat Masyarakat (1) keluarga (1) kem cuti kimia 2009 (2) kem juara spm (1) kem latihan (1) kemahiran belajar (2) kemalangan (1) kemarau (2) Kemasukan ke MRSM (4) kEMASUKAN KE MRSM 2013 (1) Kemasukan ke MRSM 2015 (1) kematian (6) kemelesetan ekonomi (3) kemiskinan (1) kempen pelancongan Mersing (1) kemudahan (1) keputusan SPM 2009 (2) keracunan makanan (1) kereta (4) kerja lapangan (1) kerjaya (2) keropok (1) Kesihatan (18) ketuanan Melayu (21) keturah (1) KFC baru Mersing (2) khazanah melayu (3) kiamat (7) Kisah cikgu (5) kisah malam pertama (1) Knight of Templer (1) koleksi soalan (1) komputer (2) Komuniti Mersing (1) kos hidup (1) kreatif (4) kuantum (3) kucing's articles (2) kuda mersing (1) kursus (5) Kursus Online database (1) lagenda (7) lagu (1) lailatul qadr (3) Laman Pendidik Mersing (1) laporan (2) laporan maktab (2) latihan dalam kumpulan 2011 (1) law of attraction (1) lawak (1) Lawatan Benchmarking MRSM Alor Gajah (1) Lebuh raya Sg Koyan-Ringlet (1) Legoland JB (1) lemak babi (2) LOA (1) logo (2) luarbiasa (1) Maahad Tahfiz Al Amin (1) madu (1) mahdi (1) main-main minda (5) majalah odyssey (1) Majlis Anugerah (2) Majlis Anugerah 2010 (1) Majlis perpisahan (5) Majlis Restu 09' (1) makan di JB (1) makan di mersing (42) makan di Temerloh (14) makan-makan (35) makananan western (3) makkah masa depan.berita mersing (2) maksiat (2) malam di Mersing (1) MARA KL (1) martial art (3) masa depan Mersing (4) masakan tempoyak (3) Masalah Guru (1) Mat Rempit Merompak (1) Mat Salai (2) mat samurai (1) matawang (2) mati (6) maulidurrasul 2011 (1) meditasi (2) melaka (7) melancong ke Mersing (8) melayu (14) Melayu Merdeka (1) Melayu..Bani Israel yg hilang? (8) Melayu..Bani Israel yg hilang?part3 (1) Melayu..Bani Israel yg hilang?part4 (2) menginap di Mersing (3) mentakab (1) merentas desa 2011 (1) mersing (2) Mersing Laguna (11) Mersing River Front (2) Mersing waterfront (2) mersing. Air Papan (1) Mersing's hotel (6) Mersix (1) Mesyuarat Agung Muafakat 2010 (1) Mesyuarat guru 2008 (1) mi (1) mi bandung (1) Mighty 2009 (1) MIGHTY 2012 (1) Mighty Minds Competition 09' (1) mimpi jumpa Rasulullah saw (1) minda (23) minda separa sedar (5) Minggu Aktiviti (5) Minggu Aktiviti sem2 (1) minyak (4) minyak naik (8) misteri (32) mitos (41) mnasir (1) monsun (6) moral (2) motivasi (9) movies (2) mrsm baru (3) MRSM Mersing (2) MRSM Ulul Albab (2) muhasabah (2) murtad (3) muslim in America (1) NahamPhoto (4) Nasi Kerabu (1) nasi lemak (1) Nasib Melayu (4) negara Islam (4) nostalgia (10) novel online (2) Novel Terbaru (1) obama (1) olimpiad KAS1 (1) online biz (5) p.ramlee (1) pacal votan (1) PAKAR (1) pakar patah (1) pakej pengantin (1) panduan beli kereta (2) Panduan HRMIS (2) Panduan HRMIS 2011 (1) panduan peraturan (4) pantai (2) Pantai Air Papan (1) pantai Mersing (5) Pantai Sri Lalang (1) Pantai Tg Genting (1) pantun (1) Pasar Jumaat Mersing (1) Pasar Karavan (1) pasar lelong (1) pasar malam Brinchang (1) pasar malam Mentakab (1) pasaraya TF Temerloh (4) PBSM (2) pejuang (3) pelaburan (2) pelaburan emas (4) peluang belajar (1) Pemasaran (1) pembedahan batin1 (2) Pemimpin amanah Allah (1) Pencen (1) Pendaftaran PRA (1) pendaftaran taekwondo (5) pendidikan (2) pengajaran (1) pengetua bersara (2) penggodam (1) pengguna (2) pengumuman (7) pengunjung (1) penjajahan minda (1) penjimat minyak (1) penterjemahan (1) penyakit jantung (2) peperiksaan pra percubaan SPM 2011 (4) perang salib (1) perbandingan harga (1) perguruan (1) peristiwa menarik (4) Perjuangan Komunis cuba dihidupkan semula..part 3 (1) Perjuangan Komunis ingin dihidupkan semula di Malaysia (3) perkahwinan guru (4) Perkhemahan (1) Perniagaan (2) perpustakaan (1) persilatan (1) pertahanan (1) Pertandingan (1) Pertandingan Kawad 09' (1) PESADA 2009 (1) Pesta Super 09.. (4) Pesta Layang-layang Air Papan (1) Pesta Type III (4) peta minda (1) petua (5) petua exam (1) petua kejayaan (1) petus (1) photoshop (16) piagam anugerah (1) Piala Dunia 2014 (1) Pilihan Raya BWP (1) Pilihan Raya Kecil (2) Pilihan Raya Umum ke-13 (2) pizza mersing (1) pluralisme (1) PMR 2010 (1) PMR 2011 (3) poligami (1) politik (15) popular (1) Pot Luck (1) PPD Mersing (1) PPSMI (3) produk kesihatan (1) produk laut (3) profile.sejarah (9) Program Bumi Hijau (2) program studi (2) pru 13 (2) pseudoscience (3) puasa (12) punca bala (2) punca tulang patah (1) Pusat Dagangan Mersing (10) pusat tuisyen Mersing (4) Pusat Tuisyen Usaha Waja Bestari (1) Pusat Tuisyen Zamrud (1) puting beliung Mersing (1) qilla's articles (18) R R Mersing (1) rahsia air (3) Rahsia Pintar (2) rahsia solat (5) rahsia umur panjang (6) ramadhan (6) ramadhan 2012 (1) ramalan (8) Rat Race n Rat Trap (1) Rawang Burger Bakar Mersing (1) rawatan alternatif (9) raya 2011 (1) raya open house 2009 (1) re-union ex-bp82' (3) rekod dunia (2) relativiti (1) remaja (1) resipi (1) resort tioman (1) restoran lot 85 (1) result 2010 (2) retro (2) reunion (4) reunion MRSM BP 86' (3) Roket Indonesia (1) rokok (1) roti john (1) ruang iklan percuma (3) Ruby's Kitchen (1) rugi (1) rumah (2) rumah tangga (2) rumahtangga (1) sabun Kasthuri (1) safebox (1) Sains Al Quran (3) Sains Islam (20) sajak (7) sajak hujung dunia (1) sajak Iqbal (5) salasilah (3) Sambutan 10 tahun MRSM Mersing (1) sate teluk iskandar (4) Saudi Yahudi ? (1) science fair 2009 (2) science fair 2010 (1) Science on Wheel 2011 (1) science text (2) sciencefair 2011 (1) secret recipe (1) sedih (1) SEFT (2) Sejarah (44) sejarah mersing (6) sejrah (2) selebriti (1) selesema babi (1) selsema babi (1) Seminar Biologi (3) Seminar Biologi 2012 (1) Seminar Biology (1) seminar biology 2011 (1) Seminar Biology dan Chemistry 2013 (1) seminar biology SPM 2009 (1) seminar Biology spm 2010 (1) Seminar Biology SPM 2011 (4) Seminar di Tg Pengelih (1) seminar pecutan kognitif sains (1) seminar PMR (1) Seminar YPM (1) seni peperiksaan (1) seri malaysia mersing (2) servis kereta (1) shopping raya (1) Singapura-pura (2) Sir Iqbal (3) Siri Bercakap Dengan Jin (2) SK Sri Mersing (1) skema pmr 2011 (1) skor bio A+ (3) SKT (1) SKT 2011 (1) Smart Learning (3) smartphone (3) spiritual (33) SPM (6) SPM 2010 (1) spm 2011 (6) SPM terbaik 2008 (1) Staf baru (2) staf kahwin 2010 (2) staf kawin 2011 (1) staf wedding (6) star mall mentakab (2) Starex (1) statistik (3) steve jobs (1) stevia (1) study biology (2) sukan 2012 (2) Sukan maktab (3) sumbangan hari graduasi (1) supermind (5) syair islam (4) syiar (1) syiar Islam (71) tablet pc (4) tabung Somalia (1) taekwondo mersing (15) taekwondo mersing grading (6) Takutkah hantu? (5) Takziah (12) Tanah Rata (1) tanda-tanda akhir zaman (4) Tanjung Genting (1) Tanjung Leman (1) Taska Cilik (1) tauladan (1) TBS (1) teknik belajar (3) telefon bimbit (2) teluk cempedak (1) tenaga hayat (3) teori (2) terapi Cinta (2) terapi mimpi (2) test drive (2) The Law of Attraction (1) Theory (1) Tim Pengetua ko-Q (1) tips internet (2) tips jaga kereta (1) tiramisu mersing (1) Titanic (1) Tracer Study (1) tragedi (1) Tragedi pemikiran Melayu (4) travelog haji (1) tsunami (1) Tuisyen YPM (1) Tun M (6) Tunas Saintis 09' (1) Tunas Saintis 2011 (1) ufo (2) Ujian Amali 2009 (1) ujian UKKM (1) ulamak (2) umat Islam (5) ungku aziz (2) universiti terbaik (3) UPSR 2011 (1) USS Singapore (1) Ustaz Lah (1) ustaz penipu (1) utusan online (1) Wadi Al-Amin (1) waliyullah (5) wanita (2) wanita Korea (1) Warung Bakso (1) Wi Max (1) Wilayah Iskandar (1) Worm Hole (1) yahudi (5) yakjuj makjuj (1) yearly planner 2010 (1) yearly planner 2012 (1) ZPE (2)

Pencegah Penyakit Terhandal

Pencegah Penyakit Terhandal
Klik utk order online

Komuniti Mersing

Blog Pilihan

There was an error in this gadget