Thursday, 24 February 2011

Pluralisme menurut Islam

Jun 20, 2006

Posted by ummahonline in  


Oleh: Chandra Muzaffar

Saya rasa bingung dan terusik dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh Mufti Negeri Perak, Datuk Seri Harussani Zakaria, bahawa pluralisme adalah ancaman kepada umat Islam (Star 14 Jun 2006).
Apakah maksud pluralisme dalam kamus mufti? Pluralisme dalam bidang sains sosial merujuk kepada ‘kewujudan kepelbagaian jenis manusia yang mempunyai berbagai kepercayaan dan pendapat dalam sesuatu masyarakat.’ Ada beberapa dimensi yang berbeza mengenai pluralisme.
Pluralisme politik umpamanya bercirikan kepelbagaian idea politik yang sering diucapkan menerusi kepelbagaian parti politik.
Kewujudan berbagai budaya dan tradisi dalam sesuatu masyarakat menggambarkan pluralisme budaya. Apabila berbagai agama wujud dalam sesuatu ketatanegaraan maka adalah pluralisme agama.
Tiada tamadun dalam sejarah yang telah melakukan ketegasan komitmennya terhadap pluralisme melainkan Islam. Prinsip pluralisme termaktub dalam al-Quran. Beberapa surah telah membuktikan antaranya Surah 5:48, Surah 11:118, Surah 22:67, Surah 30:22 dan Surah 49:13.
Pengajaran al-Quran mengenai pluralisme dan kepelbagaian turut terdapat dalam Piagam Madinah yang dirangka sendiri oleh Nabi Muhammad s.a.w.
Ia telah menemukan semua agama yang berlainan komuniti etnik dan memberi mereka hak serta tanggungjawab yang sama. Perjanjian yang dilakukan oleh Nabi Muhammad dengan paderi Kristian dari Najran, melindungi biara dan menjamin kebebasan menganut agama juga merupakan testimoni terhadap pluralisme.
Ia adalah kerana sifatnya yang inklusif, pendekatan yang bertolak-ansur terhadap kepelbagaian budaya dan agama yang termaktub dalam al-Quran dan sunah yang membuat golongan cendekiawan Islam dari abad ke-9 hingga ke-14 membuka pemikiran mereka kepada keilmuan yang luas yang terdapat dalam agama dan tamadun budaya lain sama ada Hindu, Konfusian, Yunani dan Rumawi.
Perasaan positif terhadap ‘orang lain’ tidak dinafikan merupakan faktor utama dalam kemunculan tamadun Islam sebagai asas ilmu dan gerbang kepada kaedah saintifik moden.
Ini seterusnya dibuktikan dalam semangat yang ditunjukkan oleh cendekiawan untuk mempelajari agama dan komuniti agama lain.
Abu Rahyan Al-Biruni ( meninggal dunia 1051) merupakan seorang Muslim yang pertama melakukan analisis yang lengkap dan saintifik ke atas agama dan masyarakat lain dalam karya agungnya Kitab Al-Hind.
Empati yang dipersembahkannya untuk penganut Hindu di India telah dipancarkannya dalam penulisan seorang cendekiawan Islam seperti Ibn-a-Nadim (meninggal 995), Al- Shahristani (abad ke-12) dan Rasheeduddin Fadlullah (abad ke-14) dalam kajian mereka mengenai Buddha dan masyarakat Buddha. Shahristani adalah penulis ensiklopedia mengenai agama yang pertama.
Tiada seorang daripada cendekiawan tersebut yang akidahnya tergugat daripada percubaan mereka memahami agama lain. Sebaliknya banyak daripada mereka yang disanjung kerana kewarakan mereka.
Ini adalah kerana keterbukaan menjadi ciri-ciri yang luar biasa tradisi cendekiawan Islam pada zaman dahulu bahawa kerajaan Islam dari Granada di sebelah Barat ke Melaka di sebelah Timur merupakan tempat asal masyarakat berbagai anutan agama dan budaya. Pluralisme dalam keadaan itu adalah sinonim dengan kegemilangan tamadun Islam.
Sekiranya pluralisme merupakan prinsip dan amalan yang dihargai, bagaimana hendak menerangkan perasaan sempit, dan inklusif daripada sebahagian ulama hari ini yang menonjolkan diri mereka sebagai yang mempertahankan ketulenan pegangan terhadap Islam.
Dalam Islam seperti kepercayaan lain, sering terdapat sebahagian daripada kumpulan elit agama yang menganggap pendekatan inklusif, universal dan rasional sebagai ancaman kepada integriti agama mereka.
Adalah tidak diketahui ramai, sebagai contoh, di masa dahulu sebahagian daripada golongan ulama yang mencerca dan mempersendakan cendekiawan terkenal seperti Ibn Sina (980-1037), Ibn Rushd (1126-1198) dan Ibn Khaldun (1332-1406) kerana sifat rasional, pemikiran kosmopolitan yang membantu menggemilangkan keunggulan Islam.
Ulama beginilah menggesa supaya menutup pintu ijtihad (usaha kreatif intelektual berpandukan al-Quran dan sunah) dan mengekalkan monopoli mereka terhadap kebenaran ketuhanan.
Bagaimanapun, mereka gagal untuk menyekat dinamisme golongan intelektual Islam pada abad-abad awal oleh kerana terdapat sekumpulan pemimpin yang unggul seperti Harun Al-Rashid dan Al-Mansur yang bersetuju untuk menaungi kegiatan ilmu dengan dorongan semangat rasional, visi universal terhadap agama itu.
Tetapi apabila pusat tamadun Islam di Asia Tengah dan Barat dimusnahkan oleh penyerang Mongol pada abad ke-12 dan ke-13, dan apabila kerajaan Islam di Andalusia telah dikalah dan dimusnahkan oleh penakluk Kristian pada abad ke-15, golongan berpengaruh di kalangan ummah telah kehilangan kekuatan dan kemasyhuran mereka sehingga menjadikan mereka berfikiran sempit dan pemikiran yang terkongkong.
Pemikiran beginilah yang menjadikan ulama konservatif mengeksploit dalam cubaan mereka untuk mempromosi pandangan eksklusif di peringkat dunia yang terlalu obses terhadap gagasan sempit mengenai kesucian agama. Dalam apa perkara pun, abad yang panjang penguasaan kuasa penjajah Barat yang berikutan dari abad ke-16 ke atas telah menguatkan set minda ini di kalangan ulama dan ummah.
Sejarah yang besar inilah yang telah dipikul oleh umat Islam di dunia kini dalam puluhan tahun selepas zaman penjajahan.
Ia menjelaskan mengapa sebahagian daripada ummah berfikiran sempit, idea eksklusif sebagai identiti Islam didefinisikan dengan cara bentuk dan simbol, upacara pengebumian dan perbuatan ritual yang mempunyai tarikan sementara bahan kepercayaan yang dinyatakan menerusi Tauhid (keesaan Tuhan), pandangan alam semesta yang mengandungi nilai-nilai dan prinsip abadi yang mempunyai tarikan terhad.
Keadaan ini telah diburukkan dengan nilai standard ganda dan ketidakadilan yang wujud di Washington yang dikemudi sistem hagemoni global, yang dicerminkan melalui penderitaan yang dialami oleh rakyat Palestin dan Iraq.
Ia telah memuncakkan pemikiran terkepung itu di kalangan ummah dan seterusnya mengetatkan lagi pemikiran sempit golongan yang mempertahankan identiti keagamaan yang suci dan eksklusif.
Adalah menjadi tanggapan yang telah dipromosikan secara agresif sejak beberapa dekad kini pada tahap doktrin oleh kumpulan taksub, dan interpretasi berorientasikan Wahabi dogmatik terhadap Islam.
Tidak dapat dinafikan juga bahawa terdapat ramai rakyat Islam Malaysia yang di bawah didikan ulama yang mempercayai akan interpretasi mengenai Islam seumpama itu. Ia digambarkan dengan cara mereka mengikuti beberapa aspek dalam tradisi Fikah (jurisprudens) yang telah dimansuhkan di negara-negara Islam yang lain.
Sekiranya interpretasi sempit dari segi teks dan tradisi untuk memperkasakan tanggapan eksklusif identiti agama mempunyai tarikan yang kuat di kalangan umat Islam Malaysia, ia adalah kerana perseimbangan kaum etnik yang memperkukuhkan pemikiran terkongkong daripada semua bahagian.
Bagaimanapun pemikiran sempit telah sering dipantau oleh beberapa faktor termasuk kepimpinan peringkat nasional sejak merdeka yang telah memilih kepada pendekatan inklusif, rasional dan kontemporari terhadap Islam.
Marilah kita semua berdoa agar keadaan in berkekalan untuk selama-lamanya.
Nota: Dr. Chandra Muzaffar, seorang aktivis sosial, kini merupakan Presiden Pergerakan Keadilan Sedunia (JUST). Manakala, tulisan ini pertama kali tersiar menerusi akhbar Utusan Malaysia pada 19 Jun 2006.

No comments:

Labels

09' (2) 10th anniversary (1) 13 Mei (1) 2012 (1) 4 strategi kejayaan (1) adab (1) Adiputra (1) aduan pengguna (2) advanced learning (1) AFTL (2) agama (31) Akhir zaman (25) alat menambah tinggi (1) alumni (7) amal jariah (2) amalan 5 S' (1) amali sembelihan (1) amerika bangkrap (1) Anak Mersing (6) anak pintar (1) Ancaman Singapore (3) Ancient Astronauts (2) angkasawan negara (1) Anjakan Paradigma (3) ansara (2) anti-islam (3) Anugerah (2) apple (4) Aqiqah 2009 (1) Ar Rahnu (1) artis (1) asal-usul (9) Asas Tenaga dan Fokus (4) asrama (1) Atartuk (1) aura minda (2) ayam penyet (1) bahaya (1) balik kampung (6) bandar Mersing (9) banjir (5) banjir 2011 (1) banjir 2012 (2) banjir temerloh 2011 (2) batch 2010 (1) bencana (5) bengkel (1) ber (1) berbuka puasa (2) berita (16) berita bersara (3) berita Mersing (181) bersara (3) Bersih 2.0. politik (5) Bersih 3.0 (1) bina laman web (21) bio text (2) Bisi jual manok tuai (1) bisnes mersing (14) blog mybio A+ (1) blogger (2) boikot Dap (1) boikot Israel (2) Borang Kemasukan ke MRSM (4) brainstorming (1) buah pukul mersing (6) buat banner (8) buat web (2) budak hilang (1) Budaya Ilmu lemah (2) buddha (1) buggati (1) bukti cinta kpd nabi muhd (4) Buku (4) Buku Teks (1) butik mersing (1) BWP/ LDP/PRS/BPPSP 09' (5) Cafe Bengawan Solo (1) Cafe Buluh Wangi (2) cahaya (1) cakra (1) cameron highland (1) Cameron Highlands (17) cara berfikir (14) carnival (1) celik IT (23) cendol Talib (1) ceramah insuran (2) CERN (3) cerun masjid runtuh (1) cetusan minda (42) Chakra Healing (2) chicken chop (1) China (2) cikgu kahwin 2010 (4) cikgu kahwin 2012 (3) cikguiti.com. (1) cinta universal (1) Colour vibration teraphy (2) Cool Blog Mersing (1) Cornell system (1) cuti 2010 (6) cuti 2011 (36) cuti 2012 (21) cuti orang Mersing (35) cuti-cuti mersing (66) cvt (3) daging kalimah (1) dajjal (3) darul aitam (1) demo anti-ppsmi (2) Derma Gaza Kagum (1) derma maahad tahfiz mersing (3) DiGi WWWOW (1) dinar (5) doa pengasih (1) e-cover (1) ebook (4) ebook cover (2) ecover (1) education (1) EFT (2) Einstein (3) ekonomi (11) elit (1) emas (8) Endau (2) English camp (2) EQ (1) Esplanade Temerloh (4) ESQ (1) ex-BP82' (6) ex-homeroom (8) ex-student (17) ex-student kahwin (5) ex-teacher (10) Exam (3) exora (1) facebook (6) fatwa merokok (2) filem (1) filosofi (1) fitnah (2) fizik kuantum (1) formula ajaib (3) Forum (1) Foto guru 2009 (2) foto guru 2010 (1) foto raya 2010 (1) freemason (1) future mersing (3) future phenomewnon (1) gadget (6) gajet (3) gathering (2) gempa bumi (1) Golden Sisters Enterprise (1) Google Translate (2) Graduasi 2008 (1) graduasi 2010 (2) graduasi 2011 (1) Group Anak Mersing (1) gulai patin tempoyak (5) Gunug Qaf (1) Gunung Arong (1) guru baru (2) guru dan staf berpindah (2) guruku (3) H1N1 (2) H1N1 di MRSM Mersing (1) HAARP (1) Hadiah Nobel (1) Haffa Izzah (4) haji (1) halal (1) handphone (1) Hang Tuah (2) Hari Akademik (2) Hari Akademik 2009 (1) hari akhirat (1) hari anugerah (2) Hari Anugerah 09' (1) Hari Anugerah 2012 (1) hari bumi (2) hari bumi 2010 (1) Hari bumi 2012 (1) Hari Graduasi 2009 (1) Hari guru (4) Hari Guru 09' (1) Hari Guru 2012 (1) hari guru sejagat (1) Hari Inovasi 2011 (1) hari keluarga (3) hari keluarga 2008 (1) hari Keluarga 2009 (1) Hari Keluarga 2012 (1) Hari Koperasi 09' (1) hari Koperasi 2010 (1) hari kualiti 09 (1) hari malaysia (1) Hari Pendaftaran (1) Hari Pendaftaran 2009 (1) hari Q (1) hari raya 09 (2) Hari Raya 2012 (2) HEP (1) hi tech (34) hi-tech (34) hiburan (1) high alert (3) higher order thinking (76) higher self (59) Homeroom (9) Homestay (1) hospital mersing (1) Hotel Seri Malaysia (2) hujung dunia (2) hujung tahun (1) humour (11) humuor (1) hypnosis (1) IGCSE (1) ikan patin (14) ikan tilapia (2) ikhlas (1) iktibar (153) Ilmu vs Pemahaman vs Pegangan (1) ILP (6) imej (2) Indigo (1) Info (20) infrared (1) iPad (1) iran (1) islam (22) Israk dan mikraj (1) isteri (2) IT (6) Jadual Bas Mersing (1) Jadual YPM (1) Jakim (2) Jalan baru (4) Jambori Pengakap 2011 (4) jamuan 2011 (1) jamuan akhir tahun (2) Jamuan Anugerah Pengetua (5) Jamuan Anugerah Pengetua 2011 (2) Jamuan Anugerah Pengetua 2012 (1) Jamuan jabatan sains (2) jamuan raya (1) Jamuan SPM 2008 (1) JB catering (1) jejak kejayaan (6) jenaka (4) jenayah (1) jeti mersing (1) jodoh (1) Johor Darul Takzim (1) Jurufoto Kahwin Mersing (2) Jurufoto Perkahwinan (2) kad raya (2) KAGUM (2) karier (1) karnival (2) Karnival tg Leman (1) kawin awal (2) keajaiban (8) kebenaran (2) Kedai 1 Malaysia Mersing (1) kedai di Mersing (2) kedai makan Pak Usop (2) kehidupan (3) kejayaan 2011 (1) kejayaan pelajar (1) kejohanan olahraga 2010 (3) kek Mersing (5) Kekejaman Jepun (1) kelab (2) kelab futsal (1) Kelab Khidmat Masyarakat (1) keluarga (1) kem cuti kimia 2009 (2) kem juara spm (1) kem latihan (1) kemahiran belajar (2) kemalangan (1) kemarau (2) Kemasukan ke MRSM (4) kEMASUKAN KE MRSM 2013 (1) Kemasukan ke MRSM 2015 (1) kematian (6) kemelesetan ekonomi (3) kemiskinan (1) kempen pelancongan Mersing (1) kemudahan (1) keputusan SPM 2009 (2) keracunan makanan (1) kereta (4) kerja lapangan (1) kerjaya (2) keropok (1) Kesihatan (18) ketuanan Melayu (21) keturah (1) KFC baru Mersing (2) khazanah melayu (3) kiamat (7) Kisah cikgu (5) kisah malam pertama (1) Knight of Templer (1) koleksi soalan (1) komputer (2) Komuniti Mersing (1) kos hidup (1) kreatif (4) kuantum (3) kucing's articles (2) kuda mersing (1) kursus (5) Kursus Online database (1) lagenda (7) lagu (1) lailatul qadr (3) Laman Pendidik Mersing (1) laporan (2) laporan maktab (2) latihan dalam kumpulan 2011 (1) law of attraction (1) lawak (1) Lawatan Benchmarking MRSM Alor Gajah (1) Lebuh raya Sg Koyan-Ringlet (1) Legoland JB (1) lemak babi (2) LOA (1) logo (2) luarbiasa (1) Maahad Tahfiz Al Amin (1) madu (1) mahdi (1) main-main minda (5) majalah odyssey (1) Majlis Anugerah (2) Majlis Anugerah 2010 (1) Majlis perpisahan (5) Majlis Restu 09' (1) makan di JB (1) makan di mersing (42) makan di Temerloh (14) makan-makan (35) makananan western (3) makkah masa depan.berita mersing (2) maksiat (2) malam di Mersing (1) MARA KL (1) martial art (3) masa depan Mersing (4) masakan tempoyak (3) Masalah Guru (1) Mat Rempit Merompak (1) Mat Salai (2) mat samurai (1) matawang (2) mati (6) maulidurrasul 2011 (1) meditasi (2) melaka (7) melancong ke Mersing (8) melayu (14) Melayu Merdeka (1) Melayu..Bani Israel yg hilang? (8) Melayu..Bani Israel yg hilang?part3 (1) Melayu..Bani Israel yg hilang?part4 (2) menginap di Mersing (3) mentakab (1) merentas desa 2011 (1) mersing (2) Mersing Laguna (11) Mersing River Front (2) Mersing waterfront (2) mersing. Air Papan (1) Mersing's hotel (6) Mersix (1) Mesyuarat Agung Muafakat 2010 (1) Mesyuarat guru 2008 (1) mi (1) mi bandung (1) Mighty 2009 (1) MIGHTY 2012 (1) Mighty Minds Competition 09' (1) mimpi jumpa Rasulullah saw (1) minda (23) minda separa sedar (5) Minggu Aktiviti (5) Minggu Aktiviti sem2 (1) minyak (4) minyak naik (8) misteri (32) mitos (41) mnasir (1) monsun (6) moral (2) motivasi (9) movies (2) mrsm baru (3) MRSM Mersing (2) MRSM Ulul Albab (2) muhasabah (2) murtad (3) muslim in America (1) NahamPhoto (4) Nasi Kerabu (1) nasi lemak (1) Nasib Melayu (4) negara Islam (4) nostalgia (10) novel online (2) Novel Terbaru (1) obama (1) olimpiad KAS1 (1) online biz (5) p.ramlee (1) pacal votan (1) PAKAR (1) pakar patah (1) pakej pengantin (1) panduan beli kereta (2) Panduan HRMIS (2) Panduan HRMIS 2011 (1) panduan peraturan (4) pantai (2) Pantai Air Papan (1) pantai Mersing (5) Pantai Sri Lalang (1) Pantai Tg Genting (1) pantun (1) Pasar Jumaat Mersing (1) Pasar Karavan (1) pasar lelong (1) pasar malam Brinchang (1) pasar malam Mentakab (1) pasaraya TF Temerloh (4) PBSM (2) pejuang (3) pelaburan (2) pelaburan emas (4) peluang belajar (1) Pemasaran (1) pembedahan batin1 (2) Pemimpin amanah Allah (1) Pencen (1) Pendaftaran PRA (1) pendaftaran taekwondo (5) pendidikan (2) pengajaran (1) pengetua bersara (2) penggodam (1) pengguna (2) pengumuman (7) pengunjung (1) penjajahan minda (1) penjimat minyak (1) penterjemahan (1) penyakit jantung (2) peperiksaan pra percubaan SPM 2011 (4) perang salib (1) perbandingan harga (1) perguruan (1) peristiwa menarik (4) Perjuangan Komunis cuba dihidupkan semula..part 3 (1) Perjuangan Komunis ingin dihidupkan semula di Malaysia (3) perkahwinan guru (4) Perkhemahan (1) Perniagaan (2) perpustakaan (1) persilatan (1) pertahanan (1) Pertandingan (1) Pertandingan Kawad 09' (1) PESADA 2009 (1) Pesta Super 09.. (4) Pesta Layang-layang Air Papan (1) Pesta Type III (4) peta minda (1) petua (5) petua exam (1) petua kejayaan (1) petus (1) photoshop (16) piagam anugerah (1) Piala Dunia 2014 (1) Pilihan Raya BWP (1) Pilihan Raya Kecil (2) Pilihan Raya Umum ke-13 (2) pizza mersing (1) pluralisme (1) PMR 2010 (1) PMR 2011 (3) poligami (1) politik (15) popular (1) Pot Luck (1) PPD Mersing (1) PPSMI (3) produk kesihatan (1) produk laut (3) profile.sejarah (9) Program Bumi Hijau (2) program studi (2) pru 13 (2) pseudoscience (3) puasa (12) punca bala (2) punca tulang patah (1) Pusat Dagangan Mersing (10) pusat tuisyen Mersing (4) Pusat Tuisyen Usaha Waja Bestari (1) Pusat Tuisyen Zamrud (1) puting beliung Mersing (1) qilla's articles (18) R R Mersing (1) rahsia air (3) Rahsia Pintar (2) rahsia solat (5) rahsia umur panjang (6) ramadhan (6) ramadhan 2012 (1) ramalan (8) Rat Race n Rat Trap (1) Rawang Burger Bakar Mersing (1) rawatan alternatif (9) raya 2011 (1) raya open house 2009 (1) re-union ex-bp82' (3) rekod dunia (2) relativiti (1) remaja (1) resipi (1) resort tioman (1) restoran lot 85 (1) result 2010 (2) retro (2) reunion (4) reunion MRSM BP 86' (3) Roket Indonesia (1) rokok (1) roti john (1) ruang iklan percuma (3) Ruby's Kitchen (1) rugi (1) rumah (2) rumah tangga (2) rumahtangga (1) sabun Kasthuri (1) safebox (1) Sains Al Quran (3) Sains Islam (20) sajak (7) sajak hujung dunia (1) sajak Iqbal (5) salasilah (3) Sambutan 10 tahun MRSM Mersing (1) sate teluk iskandar (4) Saudi Yahudi ? (1) science fair 2009 (2) science fair 2010 (1) Science on Wheel 2011 (1) science text (2) sciencefair 2011 (1) secret recipe (1) sedih (1) SEFT (2) Sejarah (44) sejarah mersing (6) sejrah (2) selebriti (1) selesema babi (1) selsema babi (1) Seminar Biologi (3) Seminar Biologi 2012 (1) Seminar Biology (1) seminar biology 2011 (1) Seminar Biology dan Chemistry 2013 (1) seminar biology SPM 2009 (1) seminar Biology spm 2010 (1) Seminar Biology SPM 2011 (4) Seminar di Tg Pengelih (1) seminar pecutan kognitif sains (1) seminar PMR (1) Seminar YPM (1) seni peperiksaan (1) seri malaysia mersing (2) servis kereta (1) shopping raya (1) Singapura-pura (2) Sir Iqbal (3) Siri Bercakap Dengan Jin (2) SK Sri Mersing (1) skema pmr 2011 (1) skor bio A+ (3) SKT (1) SKT 2011 (1) Smart Learning (3) smartphone (3) spiritual (33) SPM (6) SPM 2010 (1) spm 2011 (6) SPM terbaik 2008 (1) Staf baru (2) staf kahwin 2010 (2) staf kawin 2011 (1) staf wedding (6) star mall mentakab (2) Starex (1) statistik (3) steve jobs (1) stevia (1) study biology (2) sukan 2012 (2) Sukan maktab (3) sumbangan hari graduasi (1) supermind (5) syair islam (4) syiar (1) syiar Islam (71) tablet pc (4) tabung Somalia (1) taekwondo mersing (15) taekwondo mersing grading (6) Takutkah hantu? (5) Takziah (12) Tanah Rata (1) tanda-tanda akhir zaman (4) Tanjung Genting (1) Tanjung Leman (1) Taska Cilik (1) tauladan (1) TBS (1) teknik belajar (3) telefon bimbit (2) teluk cempedak (1) tenaga hayat (3) teori (2) terapi Cinta (2) terapi mimpi (2) test drive (2) The Law of Attraction (1) Theory (1) Tim Pengetua ko-Q (1) tips internet (2) tips jaga kereta (1) tiramisu mersing (1) Titanic (1) Tracer Study (1) tragedi (1) Tragedi pemikiran Melayu (4) travelog haji (1) tsunami (1) Tuisyen YPM (1) Tun M (6) Tunas Saintis 09' (1) Tunas Saintis 2011 (1) ufo (2) Ujian Amali 2009 (1) ujian UKKM (1) ulamak (2) umat Islam (5) ungku aziz (2) universiti terbaik (3) UPSR 2011 (1) USS Singapore (1) Ustaz Lah (1) ustaz penipu (1) utusan online (1) Wadi Al-Amin (1) waliyullah (5) wanita (2) wanita Korea (1) Warung Bakso (1) Wi Max (1) Wilayah Iskandar (1) Worm Hole (1) yahudi (5) yakjuj makjuj (1) yearly planner 2010 (1) yearly planner 2012 (1) ZPE (2)

Pencegah Penyakit Terhandal

Pencegah Penyakit Terhandal
Klik utk order online

Komuniti Mersing

Info Kesihatan

Blog Pilihan