Thursday, 23 June 2011

PERMUSUHAN YAHUDI TERHADAP KRISTIAN DAN ISLAM

Karya UQBAH ABD RAHIM
http://anaksoleh.bizOrang-orang  yahudi bermusuh terhadap Nabi Isa, ibunya Siti Maryam dan pengikutnya  Hawariyun yang beriman kepada Allah dan Nabi Isa sebagai rasuL  SEbagaimana juga mereka bermusuh terhadap Islam dan Nabi Muhammad serta  orang-orang Istam yang taat kepada ajaran syariat Allah.


Mereka  mengkafirkan Nabi Isa bin Maryam sebagai seorang rasul dan mendakwa  bahawa mereka masih menunggu Nabi Isa yang lain yang khususnya untuk  mereka melaksanakan penguasaan terhadap semua bangsa-bangsa di muka bumi  dan memerintah dengan syariat Nabi Musa. Mereka menjadikan syariat Nabi  Musa sebagai satu ketaksuban, kekejaman dan kemusnahan.

Siapakah Nabi Isa yang mereka tunggukan itu?
Mungkinkah Masihi Dajjal?

Sebelum  kedatangan Nabi Isa, kemusnahan telah berlaku di kalangan orang-orang  Yahudi dangan pelbagai kejahatan dan penyembahan emas. Mereka telah  menyimpang daripada kabenaran. Kerana itu Allah telah mengirimkan Nabi  Isa bin Matyam untuk menyembahkan kehormatan umat manusia yang  diperkotak-katikkan oleh orang-orang Yahudi : mengembalikan orang-orang  Yahudi kepada kebenaran, memperbetulkan akhlak, mengajarkan bagaimana  mencintai manusia dan menjauhkan mereka daripada perasaan ketaksuban,  Perdayaan, kezaliman, kejahatan dan penyembahan emas. Tetapi,  tidakbanyak orang Yahudi yang beriman melainkan segolongan kecil sahaja.

Ketika  melawat kota Orshalim, Nabi Isa bin Mariam terkejut besar melihat  orang-orang Yahudi telah mengubahkan tempat ibadat Haikal kepada pasaran  bursa perdagangan dan tempat pelacuran.

Orang-orang  Yahudi yang tidak mengenal erti dosa merasa tercabar apabila Nabi Isa  bin Mariam melakukan seruan dakwah dan memperingatkan  perbuatan-perbuatan mereka yang ingkar dan hina. Mereka merasa sedang  mendepani bahaya-bahaya Yang akan mengancam cara hidup dan  upacara-upacara keagamaan syaitan mereka. Lantas mereka merancang untuk  membunuh Nabi Isa bin Mariam. Ketua-ketua Yahudi yang kafir berkumpul  untuk merencanakan satu komplot dengan tetiti.

Mereka  telah selesai mempersiapkan satu komplot. Mereka menghubungi seorang  agen Yahudi yang munafik dalam perkumpulan Hawariyun Nabi Isa bin  Mariam. Mereka mahu Nabi Isa yang tidak dikenali itu diperkenalkan  ketika menghadapi kumpulan orang-orang Yahudi yang sedang dalam  kemarahan. Yahudha, seorang Yahudi, yang berpura-pura menjadi pengikut  Nabi Isa telah mengkhianati dirinya dengan menerima rasuah wang beberapa  dirham. Tetapi beliau tetah menjadi mangsa perkhianatan kepada golongan  orang’orang Yahudi sendiri yang kafir, penuh dendam dan benci kepada Nabi Isa. Beliau telah dibunuh dan disalib. Allah telah menyelamatkan Nabi Isa bin Mariam.
..
Kitab  AI-Quran menerangkan: Bahawa orang-orang Yahudi telah gagal untuk membunuh dan menyalib Nabi Isa bin Mariam.
Tetapi mereka telah membunuh dan menyalib Yahudha, orang di kalangan mereka sendiri, yang menyerupai Nabi Isa bin Mariam.
Nabi Isa bin Mariam telah diselamatkan dan diangkatkan oleh Allah ke langit.

Setelah  tugas dan misi Nabi Isa bin Mariam berakhir, maka pengikutnya yang  beriman kepada allah dan mengakui Nabi Isa sebagai rasul, mulai  menghadapi keganasan dan penentangan daripada orang-orang Yahudi. Orang-orang  Yahudi yang kafir pula mengambil kesempatan merosakkan ajaran syariat  Nabi Isa dan menghapuskan agama Tauhid daripada pengikutnya yang benar  benar beriman.

Antara jenayah terbesar orang-orang Yahudi  terhadap orang-orang Kristian sebelum kedatangan Islam ialah pembunuhan  yang mereka lakukan yang disebut Pembunuhan Akhdud (Parit-Parit).

Seorang  Raja Yahudi yang bernama Du Nawas telah membunuh puluhan ribu  orang-orang Kristian dengan melemparkan mereka ke dalam parit-parit yang  berapi pada tahun 524 Masihi. Sebagaimana juga mereka telah berkompiot  menentang kerajaan-kerajaan Keristian.

Apabila perang  berlaku antara Parsi dan Rom: (641- 611 Masihi), orang-orang Yahudi  megambil kesempatan menolong orang-orang Parsi dan mengkhianati janji  dengan orang-orang Rom Kristian. Apabila mereka berjaya menguasai Syria  pada tahun tahun 615 Masihi, lantas mereka menawan ribuan orang-orang  Kristian. Mereka menyembelih dan membunuh orang-orang Kristian atas nama  syariat agama mereka.

Setelah enam kurun berlalu, Allah mengirimkan Nabi Muhammad sebagai rasul yang terakhir.
Semua  misi para nabi yang lalu adalah bersifat sementara dan ditujukan kepada  golongan bangsa tertentu. Sedang misi Nabi Muhammad bersifat sejagat  dan abadi. Ia tidak ditujukan kepada golongan bangsa tehentu seperti  bangsa Arab tetapi ditujukan kepada semua golongan bangsa sebagai rahmat  kepada seluruh umat manusia.

Apabila Nabi Muhammad dibangkitkan,  orang-orang Yahudi mendiami utara Hijaz, khususnya di sekitar Yathrib  (Kota Madinah). Mereka datang daft Palestin setelah diusir akibat  peperangan yang berter~san antara mereka dengan orang-orang Rom yang  beragama Krisitan dan orang-orang Kristian Palest’in, bermula pada tahun  70 Mhsihi di tangan Taithas dan pada tahun 132 Masihi di.tangan Ha~!yun  hingga ke tahun 1917 selepas Perjanjian BalfoUr yang terkUtuk itu.

Pelarian  orang-orang Yahudi itu hidup dibantukan orang-orang Arab Hijaz. Hingga  mereka bersaingan pula dengan orang-orang Arab Hijaz. Sewaktu-waktunya  mereka berkelahi. Sewaktu-waktunya mereka berperang. Sewaktu-waktunya  mereka berdamai.
Orang. orang Yahudi mengerjakan ladang  dan mengenakan riba berlebihan dalam pinjamannya. Mereka  gemarmencetuskan perpecahan dan persengketaan antara Arab Kota (Aus dan  Khazraj). Hasilnya kedUa puak Arabitu berperang sesama sendiri. Ini  memberikan kesempatan kepada orang-orang Yahudi untuk mencapai  matlamatnya: menguasai ekonomi orang-orang Arab melalui perdayaan,  kerakusan, kebencian dan kefitnahan’mereka,

Walaupun  orang-orang Arab bermusuhan sesama Sendiri, tetapi mereka sefahaman  mengenai keburukan akhlak orang-orang Yahudi. Kerana itu mereka benci  dan tidak menyukai orang-orang Yahudi. Mereka lebih suka menyembah  berhahi daripada:menganut agama Yahudi.

Sebelum Nab?  Muhammad dibangkitkan, para paderi kha kham Yahudi telah memperkatakan  bahawa seorang nabi barnakan dibangkitkan di Semenanjung Arabia.  Sifat-sifat nabi itu telah
disebutkan dalam kitab-kitab dan diperkatakan oleh para nabi dan rasul mereka.

Namun  demikian orang-orang Yahudi tidak mengakui kerasulan Nabi Muhammad.  Apabila Nabi Muhammad berhijrah ke Madinah dan menjadikannya sebagai  pusat dakwah untuk mentauhidkan Allah, orang-orang Yahudi melihat bahawa  agama baru itu merupakan ancaman yang merbahaya terhadap kekuasaan dan  kepemimpinan agama yang mereka terajui selama ini. Mereka memandang  kepada Nabi Muhammad, agama Islam dan penganut-penganutnya dengan  perasaan dendam, dengki, marah dan kurang senang.
Permusuhan mereka terhadap agama Islam makin ketara apa-bila melihat penganut-penganut agama Islam makin berkembang.
Mereka mulai mencabar agama Islam dan memperdaya orang-orang Islam dengan pelbagai tuduhan, hasutan dan kepalsuan.

Apabila  ditanvai mengenai sesuatu dalam kitab mereka, mereka mencampuradukkan  sesuatu itu antara kebenaran dengan kebatilan untuk mendapat sokongan  daripada golongan musyrikin dalam menentang agama Islam dan Nabi Muhammad. Mereka ini disindirkan oleh kitab Al-Quran yang bermaksud:
Alangkah  buruknya mereka itu menjualkan dirinya dengan mengingkarkan kitab yang  diturunkan Allah kerana iri hati, disebabkan Allah melimpahkan kurnianya  kepada sesiapa daripada hamba-hamba-Nya yang disukai. Maka mereka itu  akan mendapat kemarahan yang berganda. Bagi orang-orang kafir adalah azab yang hina. (Surah AI-Baqarah: 90).

Orang-orang  Yahudilah yang memulakan permusuhan terhadap Nabi Muhammad walaupun,  Nabi Muhammad telah berikrar untuk menyamakan hak mereka dengan  orang-orang Islam dengan membenarkan kebebasan beragama dan menjaga  kepentingan harta benda. Orang-orang Islam dan orang-orang Yahudi  dijadikan sebagai satu ummah, satu kemenangan dan satu tetadan kepada  orang-orang lain daIam hal-hal perpaduan, kebajikan dan perkhid-
matan.

Tetapi  orang-orang Yahudi se, dar bahawa mereka tidak dapat mempertahankan  Sifat keangkuhan dan slogan mereka sebagai “Rakyat Pilihan Allah”.  ‘Mereka tidak dapat mempertahankan kePentingan dan kekuasaan baik  bersffat kebendaan mahupun kerohanian melainkan dihapuskan Nabi  Muhammad, pengikutnya serta agama Islam hingga ke akar umbinya.

Lantas  mereka mengambil kesempatan untuk meracuni Nabi Muhammad dan  mengkhianati perjanjian dengannya. Mereka terus menyokong golongan kafir  Quraisy penyembah berhala.

Mereka berkata bahawa golongan kafir Quraisy penyembah berhala adalah lebih baik daripada agama Islam.
Mereka  berpura-pura menganut agama Islam dan melakukan pelbagai sabotaj,  fitnah dan hal-hal yang meragukan orang-orang Islam seperti tercatat  dalam sejarah dengan peristiwa-peristiwanya yang terkenal.

Dalam  sejarah zaman moden, sikap berpura-pura orang YahUdi menganut agama  Islam tel~ terbuk-ti apabila setengal.setengah orang Yahudi daripadh  Pertubuhan Donmat Turki ber-jaya menyusupi pemerintahan Empayar  Otlunaniah dan berhasil menghancurkan Khalifah Othmaniah melalui  seorang pemlmpim Yahudi yang berpura-pura menganut Islam iaitu Mustafa  Kemal Ara turk yang bergelar Bapa Kemerdekaan Turki!!!

No comments:

Labels

09' (2) 10th anniversary (1) 13 Mei (1) 2012 (1) 4 strategi kejayaan (1) adab (1) Adiputra (1) aduan pengguna (2) advanced learning (1) AFTL (2) agama (31) Akhir zaman (25) alat menambah tinggi (1) alumni (7) amal jariah (2) amalan 5 S' (1) amali sembelihan (1) amerika bangkrap (1) Anak Mersing (6) anak pintar (1) Ancaman Singapore (3) Ancient Astronauts (2) angkasawan negara (1) Anjakan Paradigma (3) ansara (2) anti-islam (3) Anugerah (2) apple (4) Aqiqah 2009 (1) Ar Rahnu (1) artis (1) asal-usul (9) Asas Tenaga dan Fokus (4) asrama (1) Atartuk (1) aura minda (2) ayam penyet (1) bahaya (1) balik kampung (6) bandar Mersing (9) banjir (5) banjir 2011 (1) banjir 2012 (2) banjir temerloh 2011 (2) batch 2010 (1) bencana (5) bengkel (1) ber (1) berbuka puasa (2) berita (16) berita bersara (3) berita Mersing (181) bersara (3) Bersih 2.0. politik (5) Bersih 3.0 (1) bina laman web (21) bio text (2) Bisi jual manok tuai (1) bisnes mersing (14) blog mybio A+ (1) blogger (2) boikot Dap (1) boikot Israel (2) Borang Kemasukan ke MRSM (4) brainstorming (1) buah pukul mersing (6) buat banner (8) buat web (2) budak hilang (1) Budaya Ilmu lemah (2) buddha (1) buggati (1) bukti cinta kpd nabi muhd (4) Buku (4) Buku Teks (1) butik mersing (1) BWP/ LDP/PRS/BPPSP 09' (5) Cafe Bengawan Solo (1) Cafe Buluh Wangi (2) cahaya (1) cakra (1) cameron highland (1) Cameron Highlands (17) cara berfikir (14) carnival (1) celik IT (23) cendol Talib (1) ceramah insuran (2) CERN (3) cerun masjid runtuh (1) cetusan minda (42) Chakra Healing (2) chicken chop (1) China (2) cikgu kahwin 2010 (4) cikgu kahwin 2012 (3) cikguiti.com. (1) cinta universal (1) Colour vibration teraphy (2) Cool Blog Mersing (1) Cornell system (1) cuti 2010 (6) cuti 2011 (36) cuti 2012 (21) cuti orang Mersing (35) cuti-cuti mersing (66) cvt (3) daging kalimah (1) dajjal (3) darul aitam (1) demo anti-ppsmi (2) Derma Gaza Kagum (1) derma maahad tahfiz mersing (3) DiGi WWWOW (1) dinar (5) doa pengasih (1) e-cover (1) ebook (4) ebook cover (2) ecover (1) education (1) EFT (2) Einstein (3) ekonomi (11) elit (1) emas (8) Endau (2) English camp (2) EQ (1) Esplanade Temerloh (4) ESQ (1) ex-BP82' (6) ex-homeroom (8) ex-student (17) ex-student kahwin (5) ex-teacher (10) Exam (3) exora (1) facebook (6) fatwa merokok (2) filem (1) filosofi (1) fitnah (2) fizik kuantum (1) formula ajaib (3) Forum (1) Foto guru 2009 (2) foto guru 2010 (1) foto raya 2010 (1) freemason (1) future mersing (3) future phenomewnon (1) gadget (6) gajet (3) gathering (2) gempa bumi (1) Golden Sisters Enterprise (1) Google Translate (2) Graduasi 2008 (1) graduasi 2010 (2) graduasi 2011 (1) Group Anak Mersing (1) gulai patin tempoyak (5) Gunug Qaf (1) Gunung Arong (1) guru baru (2) guru dan staf berpindah (2) guruku (3) H1N1 (2) H1N1 di MRSM Mersing (1) HAARP (1) Hadiah Nobel (1) Haffa Izzah (4) haji (1) halal (1) handphone (1) Hang Tuah (2) Hari Akademik (2) Hari Akademik 2009 (1) hari akhirat (1) hari anugerah (2) Hari Anugerah 09' (1) Hari Anugerah 2012 (1) hari bumi (2) hari bumi 2010 (1) Hari bumi 2012 (1) Hari Graduasi 2009 (1) Hari guru (4) Hari Guru 09' (1) Hari Guru 2012 (1) hari guru sejagat (1) Hari Inovasi 2011 (1) hari keluarga (3) hari keluarga 2008 (1) hari Keluarga 2009 (1) Hari Keluarga 2012 (1) Hari Koperasi 09' (1) hari Koperasi 2010 (1) hari kualiti 09 (1) hari malaysia (1) Hari Pendaftaran (1) Hari Pendaftaran 2009 (1) hari Q (1) hari raya 09 (2) Hari Raya 2012 (2) HEP (1) hi tech (34) hi-tech (34) hiburan (1) high alert (3) higher order thinking (76) higher self (59) Homeroom (9) Homestay (1) hospital mersing (1) Hotel Seri Malaysia (2) hujung dunia (2) hujung tahun (1) humour (11) humuor (1) hypnosis (1) IGCSE (1) ikan patin (14) ikan tilapia (2) ikhlas (1) iktibar (153) Ilmu vs Pemahaman vs Pegangan (1) ILP (6) imej (2) Indigo (1) Info (20) infrared (1) iPad (1) iran (1) islam (22) Israk dan mikraj (1) isteri (2) IT (6) Jadual Bas Mersing (1) Jadual YPM (1) Jakim (2) Jalan baru (4) Jambori Pengakap 2011 (4) jamuan 2011 (1) jamuan akhir tahun (2) Jamuan Anugerah Pengetua (5) Jamuan Anugerah Pengetua 2011 (2) Jamuan Anugerah Pengetua 2012 (1) Jamuan jabatan sains (2) jamuan raya (1) Jamuan SPM 2008 (1) JB catering (1) jejak kejayaan (6) jenaka (4) jenayah (1) jeti mersing (1) jodoh (1) Johor Darul Takzim (1) Jurufoto Kahwin Mersing (2) Jurufoto Perkahwinan (2) kad raya (2) KAGUM (2) karier (1) karnival (2) Karnival tg Leman (1) kawin awal (2) keajaiban (8) kebenaran (2) Kedai 1 Malaysia Mersing (1) kedai di Mersing (2) kedai makan Pak Usop (2) kehidupan (3) kejayaan 2011 (1) kejayaan pelajar (1) kejohanan olahraga 2010 (3) kek Mersing (5) Kekejaman Jepun (1) kelab (2) kelab futsal (1) Kelab Khidmat Masyarakat (1) keluarga (1) kem cuti kimia 2009 (2) kem juara spm (1) kem latihan (1) kemahiran belajar (2) kemalangan (1) kemarau (2) Kemasukan ke MRSM (4) kEMASUKAN KE MRSM 2013 (1) Kemasukan ke MRSM 2015 (1) kematian (6) kemelesetan ekonomi (3) kemiskinan (1) kempen pelancongan Mersing (1) kemudahan (1) keputusan SPM 2009 (2) keracunan makanan (1) kereta (4) kerja lapangan (1) kerjaya (2) keropok (1) Kesihatan (18) ketuanan Melayu (21) keturah (1) KFC baru Mersing (2) khazanah melayu (3) kiamat (7) Kisah cikgu (5) kisah malam pertama (1) Knight of Templer (1) koleksi soalan (1) komputer (2) Komuniti Mersing (1) kos hidup (1) kreatif (4) kuantum (3) kucing's articles (2) kuda mersing (1) kursus (5) Kursus Online database (1) lagenda (7) lagu (1) lailatul qadr (3) Laman Pendidik Mersing (1) laporan (2) laporan maktab (2) latihan dalam kumpulan 2011 (1) law of attraction (1) lawak (1) Lawatan Benchmarking MRSM Alor Gajah (1) Lebuh raya Sg Koyan-Ringlet (1) Legoland JB (1) lemak babi (2) LOA (1) logo (2) luarbiasa (1) Maahad Tahfiz Al Amin (1) madu (1) mahdi (1) main-main minda (5) majalah odyssey (1) Majlis Anugerah (2) Majlis Anugerah 2010 (1) Majlis perpisahan (5) Majlis Restu 09' (1) makan di JB (1) makan di mersing (42) makan di Temerloh (14) makan-makan (35) makananan western (3) makkah masa depan.berita mersing (2) maksiat (2) malam di Mersing (1) MARA KL (1) martial art (3) masa depan Mersing (4) masakan tempoyak (3) Masalah Guru (1) Mat Rempit Merompak (1) Mat Salai (2) mat samurai (1) matawang (2) mati (6) maulidurrasul 2011 (1) meditasi (2) melaka (7) melancong ke Mersing (8) melayu (14) Melayu Merdeka (1) Melayu..Bani Israel yg hilang? (8) Melayu..Bani Israel yg hilang?part3 (1) Melayu..Bani Israel yg hilang?part4 (2) menginap di Mersing (3) mentakab (1) merentas desa 2011 (1) mersing (2) Mersing Laguna (11) Mersing River Front (2) Mersing waterfront (2) mersing. Air Papan (1) Mersing's hotel (6) Mersix (1) Mesyuarat Agung Muafakat 2010 (1) Mesyuarat guru 2008 (1) mi (1) mi bandung (1) Mighty 2009 (1) MIGHTY 2012 (1) Mighty Minds Competition 09' (1) mimpi jumpa Rasulullah saw (1) minda (23) minda separa sedar (5) Minggu Aktiviti (5) Minggu Aktiviti sem2 (1) minyak (4) minyak naik (8) misteri (32) mitos (41) mnasir (1) monsun (6) moral (2) motivasi (9) movies (2) mrsm baru (3) MRSM Mersing (2) MRSM Ulul Albab (2) muhasabah (2) murtad (3) muslim in America (1) NahamPhoto (4) Nasi Kerabu (1) nasi lemak (1) Nasib Melayu (4) negara Islam (4) nostalgia (10) novel online (2) Novel Terbaru (1) obama (1) olimpiad KAS1 (1) online biz (5) p.ramlee (1) pacal votan (1) PAKAR (1) pakar patah (1) pakej pengantin (1) panduan beli kereta (2) Panduan HRMIS (2) Panduan HRMIS 2011 (1) panduan peraturan (4) pantai (2) Pantai Air Papan (1) pantai Mersing (5) Pantai Sri Lalang (1) Pantai Tg Genting (1) pantun (1) Pasar Jumaat Mersing (1) Pasar Karavan (1) pasar lelong (1) pasar malam Brinchang (1) pasar malam Mentakab (1) pasaraya TF Temerloh (4) PBSM (2) pejuang (3) pelaburan (2) pelaburan emas (4) peluang belajar (1) Pemasaran (1) pembedahan batin1 (2) Pemimpin amanah Allah (1) Pencen (1) Pendaftaran PRA (1) pendaftaran taekwondo (5) pendidikan (2) pengajaran (1) pengetua bersara (2) penggodam (1) pengguna (2) pengumuman (7) pengunjung (1) penjajahan minda (1) penjimat minyak (1) penterjemahan (1) penyakit jantung (2) peperiksaan pra percubaan SPM 2011 (4) perang salib (1) perbandingan harga (1) perguruan (1) peristiwa menarik (4) Perjuangan Komunis cuba dihidupkan semula..part 3 (1) Perjuangan Komunis ingin dihidupkan semula di Malaysia (3) perkahwinan guru (4) Perkhemahan (1) Perniagaan (2) perpustakaan (1) persilatan (1) pertahanan (1) Pertandingan (1) Pertandingan Kawad 09' (1) PESADA 2009 (1) Pesta Super 09.. (4) Pesta Layang-layang Air Papan (1) Pesta Type III (4) peta minda (1) petua (5) petua exam (1) petua kejayaan (1) petus (1) photoshop (16) piagam anugerah (1) Piala Dunia 2014 (1) Pilihan Raya BWP (1) Pilihan Raya Kecil (2) Pilihan Raya Umum ke-13 (2) pizza mersing (1) pluralisme (1) PMR 2010 (1) PMR 2011 (3) poligami (1) politik (15) popular (1) Pot Luck (1) PPD Mersing (1) PPSMI (3) produk kesihatan (1) produk laut (3) profile.sejarah (9) Program Bumi Hijau (2) program studi (2) pru 13 (2) pseudoscience (3) puasa (12) punca bala (2) punca tulang patah (1) Pusat Dagangan Mersing (10) pusat tuisyen Mersing (4) Pusat Tuisyen Usaha Waja Bestari (1) Pusat Tuisyen Zamrud (1) puting beliung Mersing (1) qilla's articles (18) R R Mersing (1) rahsia air (3) Rahsia Pintar (2) rahsia solat (5) rahsia umur panjang (6) ramadhan (6) ramadhan 2012 (1) ramalan (8) Rat Race n Rat Trap (1) Rawang Burger Bakar Mersing (1) rawatan alternatif (9) raya 2011 (1) raya open house 2009 (1) re-union ex-bp82' (3) rekod dunia (2) relativiti (1) remaja (1) resipi (1) resort tioman (1) restoran lot 85 (1) result 2010 (2) retro (2) reunion (4) reunion MRSM BP 86' (3) Roket Indonesia (1) rokok (1) roti john (1) ruang iklan percuma (3) Ruby's Kitchen (1) rugi (1) rumah (2) rumah tangga (2) rumahtangga (1) sabun Kasthuri (1) safebox (1) Sains Al Quran (3) Sains Islam (20) sajak (7) sajak hujung dunia (1) sajak Iqbal (5) salasilah (3) Sambutan 10 tahun MRSM Mersing (1) sate teluk iskandar (4) Saudi Yahudi ? (1) science fair 2009 (2) science fair 2010 (1) Science on Wheel 2011 (1) science text (2) sciencefair 2011 (1) secret recipe (1) sedih (1) SEFT (2) Sejarah (44) sejarah mersing (6) sejrah (2) selebriti (1) selesema babi (1) selsema babi (1) Seminar Biologi (3) Seminar Biologi 2012 (1) Seminar Biology (1) seminar biology 2011 (1) Seminar Biology dan Chemistry 2013 (1) seminar biology SPM 2009 (1) seminar Biology spm 2010 (1) Seminar Biology SPM 2011 (4) Seminar di Tg Pengelih (1) seminar pecutan kognitif sains (1) seminar PMR (1) Seminar YPM (1) seni peperiksaan (1) seri malaysia mersing (2) servis kereta (1) shopping raya (1) Singapura-pura (2) Sir Iqbal (3) Siri Bercakap Dengan Jin (2) SK Sri Mersing (1) skema pmr 2011 (1) skor bio A+ (3) SKT (1) SKT 2011 (1) Smart Learning (3) smartphone (3) spiritual (33) SPM (6) SPM 2010 (1) spm 2011 (6) SPM terbaik 2008 (1) Staf baru (2) staf kahwin 2010 (2) staf kawin 2011 (1) staf wedding (6) star mall mentakab (2) Starex (1) statistik (3) steve jobs (1) stevia (1) study biology (2) sukan 2012 (2) Sukan maktab (3) sumbangan hari graduasi (1) supermind (5) syair islam (4) syiar (1) syiar Islam (71) tablet pc (4) tabung Somalia (1) taekwondo mersing (15) taekwondo mersing grading (6) Takutkah hantu? (5) Takziah (12) Tanah Rata (1) tanda-tanda akhir zaman (4) Tanjung Genting (1) Tanjung Leman (1) Taska Cilik (1) tauladan (1) TBS (1) teknik belajar (3) telefon bimbit (2) teluk cempedak (1) tenaga hayat (3) teori (2) terapi Cinta (2) terapi mimpi (2) test drive (2) The Law of Attraction (1) Theory (1) Tim Pengetua ko-Q (1) tips internet (2) tips jaga kereta (1) tiramisu mersing (1) Titanic (1) Tracer Study (1) tragedi (1) Tragedi pemikiran Melayu (4) travelog haji (1) tsunami (1) Tuisyen YPM (1) Tun M (6) Tunas Saintis 09' (1) Tunas Saintis 2011 (1) ufo (2) Ujian Amali 2009 (1) ujian UKKM (1) ulamak (2) umat Islam (5) ungku aziz (2) universiti terbaik (3) UPSR 2011 (1) USS Singapore (1) Ustaz Lah (1) ustaz penipu (1) utusan online (1) Wadi Al-Amin (1) waliyullah (5) wanita (2) wanita Korea (1) Warung Bakso (1) Wi Max (1) Wilayah Iskandar (1) Worm Hole (1) yahudi (5) yakjuj makjuj (1) yearly planner 2010 (1) yearly planner 2012 (1) ZPE (2)

Pencegah Penyakit Terhandal

Pencegah Penyakit Terhandal
Klik utk order online

Komuniti Mersing

Info Kesihatan

Blog Pilihan