Sunday, 7 August 2011

AKAR MELAYU: INDUK MELAYU MISTERI KETURAH

 KETURAH DI KEMBAYAT, JAUH DARI TANAH KANAAN

By : Hibatullah Yusuf Al-Haj

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 
Kaum Yahudi menganggap Ishak AS sebagai pewaris sebenar Nabi Ibrahim AS, dan menganggap Ismail AS dan enam anak-anak Nabi Ibrahim dengan Keturah seolah-olah bukan waris. Mereka anggap Siti Hajar dan Keturah sebagai gundik-gundik saja, bukan isteri-isteri Nabi Ibrahim AS. Begitulah buruknya sifat Yahudi. Mereka sedaya upaya mahu menonjolkan bahawa mereka sajalah "insan terpilih" sedangkan kaum lain hanyalah ibarat "haiwan ternak". Untuk tujuan itu, mereka telah mengubah dan memutar-belit isi kandungan Taurat agar sesuai dengan citarasa dan agenda mereka.

Berikut adalah salah satu versi yang popular di bumi Melayu mengenai kisah Nabi Ibrahim dan Keturah serta anak-anak mereka. Perlu dicatat bahawa kisah ini berlaku kira-kira 4,000 tahun lampau. Pada ketika itu tamadun yang sedang berlangsung (yang dapat dikesani) ialah Tamadun Mesir Kuno (bermula sekitar 1,000 tahun sebelum itu), Tamadun Lembah Indus (bermula sekitar 500 tahun sebelum itu) dan Tamaddun Akkadia (bermula sekitar 300 tahun sebelum itu):

Semasa keluar berdakwah meninggalkan Siti Hajar dan Nabi Ismail AS yang masih kecil di Makkah, Nabi Ibrahim Khalilullah meneruskan perjalanan hingga sampai ke satu tempat yang bernama Kembayat atau Kemboja (hari ini dikenali sebagai Kampuchea) dan berkahwin di sana. Di Kembayat, Nabi Ibrahim berkahwin dengan Keturah atau Qatura dan mendapat enam orang anak. Kemudian Nabi Ibrahim pulang ke Kanaan, tapi Keturah dan enam anaknya tidak ikut serta. Keturunan Nabi Ibrahim bersama isterinya Keturah ini berkembang biak di Kemboja dan sekitar Nusantara dan akhirnya bergelar Bani Jawi. Menurut lidah Arab, Jawi itu bermakna jauh, iaitu jauh dari tanah Arab (Timur Tengah). Di sebelah sini, keturunan Jawi itu disebut Melayu. Istilah ‘Jawa’ itu sendiri berasal dari pengembangan istilah Jawi yang dari bahasa Arab tadi. Istilah asalnya ‘Jawah’ atau ‘Jawi’ ertinya jauh.

Menurut Ibnu Athir, Keturah isteri ketiga Ibrahim a.s. adalah ibu kepada Bani Jawi. Orang-orang Yahudi dan Nasrani sendiri memang tahu kisah Ibrahim memerintahkan anak-anak Keturah agar berpindah ke Timur kerana ia termaktub dalam Taurat iaitu Genesis 25:6 (timur ini mungkin bermaksud ke Yunan dari kawasan Kemboja), tetapi Ahli Kitab Yahudi dan Nasrani (menyatakan) tidak tahu dari bangsa apakah dan di manakah Keturah ini menetap. Malah diberitakan juga bahawa ketika Ibrahim a.s. wafat, hanya anaknya Ishaq dan Ismail berada di sisinya, dan anak-anak yang lain tidak hadir kerana mereka dikatakan berada ‘amat jauh’ (bandingkan JAUH, JAWAH, JAWI dengan frasa 'amat jauh' ini). Ahli Kitab menyatakan bahawa nama Keturah itu bermaksud ‘yang berbau wangi, wangian (seperti setanggi)’ dan ‘wangi’ ini dikaitkan oleh Ahli Kitab dengan budi pekerti luhur yang dimiliki Keturah.

Besar kemungkinan Kembayat adalah salah sebuah bandar (1) Tamadun Lembah Indus, yang letaknya agak hampir, atau (2) Kesinambungan Tamadun Hua Bin Hian (yang dikatakan merupakan tamadun ulung Melayu yang telah bermula sekitar 15,000 tahun lampau). Rasul-Rasul biasanya diutus kepada sesuatu kelompok elit yang tinggi tamadunnya, yang menduduki bandar. Maka tidak mustahil jika dikatakan bahawa Keturah adalah Puteri Raja di Kembayat. Mungkin penemuan artifak silam dari kawasan ini dan kawasan sekitarnya dapat membantu kita untuk mengetahui kaitan Kembayat dengan tamadun yang disebutkan.

KETURUNAN JAUH (Bani Jawi) dikenali sebagai bangsa yang berbudi pekerti tinggi. Bangsa ini memang tinggi adab sopannya dan tinggi pula sifat tolak-ansurnya (high tolerance). Mungkin mewarisi sifat luhur Keturah, yang menjadi Induk Melayu.
والله اعلم

Komen

By Pak Syeikh

Bahrul Mohamad Nor Tuan, saya amat tertarik dgn jurai ini. Sebenarnya saya sngt berminat ttg sejarah Nabi Ibrahim a.s. ini, ttg Ur, Namrud, Babylon, terutama sekali ttg Aala-Ibrahim (keluarga Ibrahim) seperti yang disebut di dlm al-Quran (aali-Imran:33:Sesungguhny​a Allah mengutuskan Adam, Nuh, keturunan Ibrahim dan keturunan Imran, keatas sekelian alam.) Semoga jurai ini menambah pengetahuan saya.

Alam Tunggal NurPutih Kalau begitu...kemana Hilangnya agama langit bawaan Nabi Ibrahim di nusantara ini yang dipegang oleh Keturah dan keturunannya? Apakah kitab yang digunakan oleh Katurah dan keturunannya selepas ketiadaan Nabi di Asia?

Pak Syeikh Dia dah DI UP GRADE olih Al Quran !!!.Tetapi Ajaran Nabi Ibrahim AS masih di GUNA PAKAI...Contoh ....BERSUNAT.Saffa Marwah,Bertawaf,Memakai Wangian dan Qurban !!!.Sebenar nya Nabi Mohamad saw BUKAN LAH PEMBAWA UGAMA BARU !!!Tetapi UGAMA ALLAH ini sentiasa di UP GRADE kan kerana KEJAHILAN MANUSIA !!!!.Allah swt memerintahkan menyembah nya, tetapi menjadi sebalik nya ...sembah berhala !!!.Saya mahu menulis dari awal lagi, Sejarah Nabi Ibrahim AS dan Siti Qeturah....tapi bila anda tanya ini, sudah jadi SHORT CUT ????.

Pak Syeikh Siapa kah Siti Keturah/Qeturah ini ?????.Beliau adalah Isteri Ke 3 kepada Nabi Ibrahim AS...Tetapi Sejarah Keturah tidak di PERKENAL KAN, kerana ada UDANG DI BALIK MEE ????.Siti sarah menurunkan anak Ishak AS, menurunkan DAN MENURUNKAN 12 PUAK YAHUDI iaitu..Reuben,Simoun,Levi,​Judah,Ishaachar,Zebulun,Da​n,Naptali,Gad,Asher,Josept​ h dan Benjamin......Manakah keturunan Nabi Yusof AS.Beliau menurunkan Manasseh dan Ebrahim.....tetapi "HILANG"....kerana Keturunan ini MEMELOK ISLAM !!!!.Dimana Tinggal nya....Mereka Tinggal di Pergunongan Himalaya.Mereka ini lah yang membentuk Puak/Suku Kaum Afghan,Aryan,Pakistan,Pata​n,Khasmir,Burma,Utara Cina,Sedikit Jepun,Sedikit Cina,Sedikit Filipina,Sedikit Samoa,Sedikit Tonga,Sedikit Ecuador/Andes,sadikit Mandagaskar dan sedikit Hawai.Mereka membangun membena Bangsa MEDES >>>MADYAN.Raja pertama nya ialah Raja Nebuchanezzar/Buktanazar..​.Raja ini mencantum kan Bangsa Medes,Caldea dan Parsi Kuno >>>Madia >>>Madyan....Dari mana kah datang bangsa ini ?????Dari Heth bin Kanaan bin Ham bin Noh AS...Selepas BANJIR BESAR SELAMA 400 tahun, PUAK ASAL Sumirria,Akhodia,Asyria dan Babylon Kuno LENYAP !!!!
Pak Syeikh Ham ke Afrika...menurunkan Negro....HITAM KERANA DI SUMPAH ALLAH SWT....KERANA BERSETUBOH SEMASA BANJIR BESAR !!!!.
Yatif/Jepteth ...Ke Eropah, menurunkan Bangsa Bangsa Eropah.
Sam ke Asia...Pergunongan Himalaya menurunkan Hud AS..BERPNDAH KE YAMAN.Sebahgian keturunan ini lah yang membentuk Bangsa Asli Kuno yang tinggal di Pergunongan Himalaya.
Raja Nebuuchanezar mengambil Bangsa Parsi Kuno ini menjadi Pembesar nya, MENJADIKAN YAHUDI HAMBA dan ORANG SUROHAN !!!Sekali lagi YAHUDI di jajah dan di hina kan !!!!.


Pak Syeikh Raja Nebuchanezzar lah yang membina TAMAN TERGANTUNG BABYLON, TETAPI KENAPA ??????.Kerana Pemaisuri nya Puteri Amuhia SELALU TERMENUNG dan SUSAH HATI, TERINGAT KAMPONG HALAMAN NYA !!!!.SIAPAKAH PUTERI AMUHIA INI ????.Beliau bersal dari Himalaya/Hindi/Malai/Mon..​..Dimana kah itu ?????Di Negara Benua Hindi...JANGAN KITA ANGGAP BENUA HINDI ITU....NEGARA INDIA...Tapi anggap lah Benua ini Dari India hingga ke Autralia...kerana BENUA INI SATU atau paling mudah...PENTAS SUNDA !!!!.Raja Nebuchanezzar mengambil Pokok Bunga,Pokok Besar dan menanam di Babilon....Terjadilah Taman Tergantung Babilon !!!!.

Pak Syeikh Saya cerita Raja Nebunchanazar ini dahulu kerana Raja ini lah yang menyatu padukan Bangsa Media/Madyan.Beliau adalah dari keturuna Siti Qeturah.Beliau lah yang mengambil Pembesar Farsi Kuno dan menyatukan nya.Ini adalah BANGSA PERTAMA HIJRAH SESUDAH BANJIR NABI NOH AS SELAMA 400 TAHUN.Siti Hajar pula dari keturunan Firaun Ramses 2 berkawin dengan Nabi Ibrahim AS dan melahirkan Bangsa Arab, melalui anak nya Ismail AS.Mereka ini menduduki Tanah Arab.

Pak Syeikh Siti Keturah melahirkan anak 6 orang lelaki iaitu Zimon,Jokshan,Medan,Midian​ ,Isbhak dan Shuah.Siti Keturah ialah Dari Bangsa Anak Nabi Noh AS yang sampai dahulu ke Asia.Bersama nya ada yang ke Teraja,Batak,Pulau Easter,Pasifik,Maori,Jakun​,Negrito,Hawai,Samoa dan Asli Australia.Selepas Anak Keturah lari, Beliau membawa kembali anak nya ke Tanah Air nya...iaitu Pentas Sunda.Beliau tidak sesuai di Tanah Arab yang Gersang.Sebab itu lah, semasa Nabi Ibrahim AS Wafat...Siti Keturah dan anak nya TIADA...Kerana mereka tinggal jauh !!!.Sebahgian dari Keturunan Yusof AS bercampor dengan Keturunan Ham ini membentuk Bangsa MALAI/FUNAN/SAILINDRA/NAM/​CHAMPA....Tinggal nya di Nusantara.Dalam Rig Vedas...di tulis DEWA BRAHMA.....Siapakah ini ???.Dewa Brahma ialah Nabi Ibrahim AS....Sebab itu lah Ugama Hinddu berasal dari Ugama Nabi Ibrahim AS, cuma telah SESAT KERANA MENYEMBAH BERHALA !!!Tidak kah kita terfikir...PATUNG YANG DI SEMBAH, RUPA NYA CANTIK, KULIT NYA PUTIH...Tapi yang MENYEMBAH NYA...BERKULIT HITAM ????.Mengapa JADI BEGITU ????RIG VEDAS di tulis setelah 400 tahun BC, Nabi Ibrahim ialah 22 BC....Tentulah sudah ada tambah dan kurang ....Tidak ASLI LAGI .

Pak Syeikh Dalam kisah di atas saya tulis satu Bangsa di Pergunongan Himalaya iaitu PUSTAN/PATAN...PATAN ini lah juga TURUN GUNONG, bercampor keturunan KETURAH , Dan membina EMPAYAR PATANI RAYA yang berpusat di Segenting Kra.Mereka bercampor dengan Champa membentuk lagi Empayar Langkasuka....Empayar Langka Suka ini....APA KAH MAKNA NYA ????? LANGKA itu lah TEMPAT NABI ADAM AS DITURUNKAN......Dah dekat tu ????.
Pak Syeikh Siapa Kah Siti Keturah ini ????.Keturah bermakna "Kemenyan".Tidak kah KEMENYAN ..BUSOK dan KHURAFAT ????.Anda KENAL KER, KEMENYAN ???.Jika busok...tidak lah Firaun dan Celeopatra MENGILA PADA KEWANGIAN KEMENYAN.Hingga menjadi MAYAT pun mereka nak kan Kemenyan ini !!!.Kemenyan yang di maksudkan ialah DAMAR/MINYAK dari Pokok Kemenyan !!!.Jika di bakar sedikit...aduhhh harum nya !!!.Kemenyan yang ASLI bukan Kemenyan INDIA......Itu Kemenyan HANTU,..Usah kan Firauan, yang MAHARAJA TU, saya yang FAKIR ini pun...lari kerana BAU NYA BUSOK !!!.Di mana kah letak/tumboh nya POKOK KEMENYAN, JIKA BUKAN DI NUSANTARA...Olih itu Siti Keturah dalam bahasa Melayu Moden ialah CHE PUAN SERI WANGI !!!

Pak Syeikh Jadi kenapa kah Kemenyan,Bunga Wangi dan Limau.....TIDAK DAPAT DI PISAHKAN DARI ORANG NUSANTARA !!!!.Kenapa kah kita katakan BAKAR KEMENYAN ITU KHURAFAT ????.Tidak kah itu WARISAN SITI KETURAH ????.Ada tujuh Bunga Wangi yang menjadi ASAS PERUBATAN TRADISIONAL DAN DARI MANA KAH DATANG NYA ???

Hibatullah Yusof Al-Haj Ya, betul tu. Nabi Muhammad SAW menyambung dan melengkapkan syari'at Ibrahim Khalilullah. Agama Hanif (Tauhid) yang diajarkan melalui Nabi Ibrahim Khalilullah tidak hilang, malah bersambung syari'atnya bila Nabi Muhammad SAW diutus.

Suhuf Ibrahim itu besar kemungkinannya merupakan asal-usul Rig Veda, cuma bezanya, ianya telah diubah-ubah oleh para pendeta, sama juga keadaannya bila Taurat diubah oleh ahli kitab Yahudi dan bila Injil diubah oleh ahli kitab Kristian. Ada banyak ayat dalam Rig Veda yang membuktikan bahawa ia ada kaitan rapat dengan kisah dan syari'at Nabi Ibrahim Khalilullah.

Yang bernama Brahma itu (insyaAllah) adalah Nabi Ibrahim Khalilullah, cuma bezanya, kaum-kaum yang sesat telah mendewakan Baginda sedangkan Baginda adalah manusia biasa yang dipilih menjadi Rasul. Maka diutus Nabi Muhammad SAW untuk mengembalikan semua yang telah sesat itu kepada agama Islam, membetulkan semula iktikad mereka yang sudah tersasar.


Pak Syeikh Dalam Ugama Nabi Ibrahim AS...WAJIB, BERSUNAT !!!Nak masuk MELAYU...juga WAJIB BERSUNAT...Tidak kah ini Syariat Nabi Ibrahim AS....Pak Cik aa, GUA MAHU MASUK MELAYU !!!.JAWAPAN... PAK CIK ITU !!.Hai yaa, LU KENA SUNAT, bolih kah ????Jadi BUKAN SYAHADAT YANG DI TEKAN KAN TAPI SUNAT DAHULU !!!Ini memang Syariat Nabi Ibrahi AS, Tapi setelah Nabi Mohamad AS, UP GRADE kan Ugama ini, maka BARU lAH SYAHADAT dahulu.....dan SUNAT pula hanya lah SUNAT !!!!Tapi mana ada ORANG MELAYU yang TIDAK BERSUNAT !!!

Hibatullah Yusof Al-Haj Salam Pak Syeikh. Syabas! Catatan Pak Syeikh cukup mendalam, menandakan Pak Syeikh telah membuat kajian yang serius mengenai asal-usul Melayu dan latarbelakang Keturah. Saya amat setuju bila dikatakan Keturah itu punya kata kunci WANGI. Pada hemat saya, itulah antara hujah penting Keturah berasal dari Nusantara. Sebagai contoh, Kafur (Camphor atau Kapur Barus) hanya ditemui di Nusantara. InsyaAllah, WANGI adalah kata kuncinya.

Tanah ini (bumi Melayu) adalah tanah yang subur, kaya dengan flora dan fauna, hinggakan Keturah pun dikurniakan enam anak! Perhatikanlah betapa ramainya anak-cucu Keturah pada hari ini! Di Nusantara inilah yang lebih istimewa kerana hampir kesemuanya beragama Islam!


Pak Syeikh Perhatikan Juga !!!Semua keturunan Anak Anak Adam AS 1.Sheth,Enosh...
2.Kenaan,Mehalel,Jered.
3.Henoch,Methusellah,Jered​.
4.Noah,Syem,Ham ,Jepthah.
5.Anak Jeptah..Gomer,Magog,Madai,​JAVAN >>>JAWI >>>JAWA.
Tubal,Mesheh, Tiros.
Telah datang ke Nusantara....Portugis,Bela​nda,Sepanyol.
Sekarang ini pula Bangla Desh,Pakistan.Nepal,Vietna​ m dan Afrika telah datang MENGHURUNG GULA di NUSANTARA !!!!Macam semut hurung gula !!!!.Makmur nya Negara Ku !!!TANAH YANG DI BERKAHI !!!


Hibatullah Yusof Al-Haj Hehe. Nak tergelak pun ada, Pak Syeikh! الحمد لله betul tu! Bumi Melayu tempat anak-cucu Keturah adalah tanah yang diberkati Allah SWT. TANAH EMAS. BUMI EMAS. Emas itu dalam bentuk yang berbagai-bagai. Tapi kalau mahukan Emas sebenar Emas.. (yang ini lebih baik bukan saya yang mencatatnya...

Pak Syeikh Bangsa Nusantara TIDAK DAPAT DI PISAH KAN DARI WANGIAN.Wangian adalah dari Pokok atau Pokok Bunga !!!.Saya nak tanya !!!.Siapa kah ORANG MELAYU YANG TIDAK SUKA DENGAN BUNGA ????.Semua nya SUKA !!!.Bunga menjadi Lambang Negara di Nusantara...Bunga Raya, lambang MALAYSIA, Bunga Melati, Lambang Indonesia !!!.Bagitu juga dengan PERUBATAN BUNGA...dahulu nya ada Mandi Bunga...lepas tu HILANG, KONON NYA SYIRIK dan KURAFAT....Tapi sekarang dah TIMBUL BALIK....MANDIAN SPA...Perubatan berasaskan Bunga dan Pokok inilah DI PANGGIL PERUBATAN HERBA...TIADA DADAH !!!Dan salah satu sebab Penjajah datang ke Nusantara ialah UNTUK BELAJAR PERUBATAN HERBA...KERANA ORANG MELAYU SIUDAH BERKURUN MENGAWETKAN MAYAT FIRAUN dan CLEOPATRA.....Dan salah satu, KENAPA MELAYU BERKULIT GEBU dan HALUS ialah kerna SELALU MANDI BUNGA !!!!.Arab dengan Perubatan Arab lah.Melayu dengan Perubatan Melayu lah...BUANG KAN UNSUR SYIRIK...DAN AMBIL UNSOR ALAMI/SEMULA JADI....MANA KHURAFAT NYA, MASUK KAN DOA PENGASEH DARI AL QURAN,MANDI DI BULAN PURNAMA dan CAMPORKAN LIMAU PURUT DAN LIMAU PURUT......Cahaya Bulan Purnama, mengeluarkan Cahaya ULTRA UNGGU,TERAPI WANGI dari BUNGA dan ASID dari LIMAU PURUT, membersehkan KULIT YANG MATI.....CAMPORAN INI LAH MENJADIKAN MELAYU....SANGAT COMEL,GEBU dan MANIS !!!!.Badan di ASAP PULA DENGAN KEMENYAN WANGI/ASLI.....Baru lah TERLIOR, MEMANDANG GADIS/PEREMPUAN MELAYU !!!TAK GITU ?????.

No comments:

Labels

09' (2) 10th anniversary (1) 13 Mei (1) 2012 (1) 4 strategi kejayaan (1) adab (1) Adiputra (1) aduan pengguna (2) advanced learning (1) AFTL (2) agama (31) Akhir zaman (25) alat menambah tinggi (1) alumni (7) amal jariah (2) amalan 5 S' (1) amali sembelihan (1) amerika bangkrap (1) Anak Mersing (6) anak pintar (1) Ancaman Singapore (3) Ancient Astronauts (2) angkasawan negara (1) Anjakan Paradigma (3) ansara (2) anti-islam (3) Anugerah (2) apple (4) Aqiqah 2009 (1) Ar Rahnu (1) artis (1) asal-usul (9) Asas Tenaga dan Fokus (4) asrama (1) Atartuk (1) aura minda (2) ayam penyet (1) bahaya (1) balik kampung (6) bandar Mersing (9) banjir (5) banjir 2011 (1) banjir 2012 (2) banjir temerloh 2011 (2) batch 2010 (1) bencana (5) bengkel (1) ber (1) berbuka puasa (2) berita (16) berita bersara (3) berita Mersing (181) bersara (3) Bersih 2.0. politik (5) Bersih 3.0 (1) bina laman web (21) bio text (2) Bisi jual manok tuai (1) bisnes mersing (14) blog mybio A+ (1) blogger (2) boikot Dap (1) boikot Israel (2) Borang Kemasukan ke MRSM (4) brainstorming (1) buah pukul mersing (6) buat banner (8) buat web (2) budak hilang (1) Budaya Ilmu lemah (2) buddha (1) buggati (1) bukti cinta kpd nabi muhd (4) Buku (4) Buku Teks (1) butik mersing (1) BWP/ LDP/PRS/BPPSP 09' (5) Cafe Bengawan Solo (1) Cafe Buluh Wangi (2) cahaya (1) cakra (1) cameron highland (1) Cameron Highlands (17) cara berfikir (14) carnival (1) celik IT (23) cendol Talib (1) ceramah insuran (2) CERN (3) cerun masjid runtuh (1) cetusan minda (42) Chakra Healing (2) chicken chop (1) China (2) cikgu kahwin 2010 (4) cikgu kahwin 2012 (3) cikguiti.com. (1) cinta universal (1) Colour vibration teraphy (2) Cool Blog Mersing (1) Cornell system (1) cuti 2010 (6) cuti 2011 (36) cuti 2012 (21) cuti orang Mersing (35) cuti-cuti mersing (66) cvt (3) daging kalimah (1) dajjal (3) darul aitam (1) demo anti-ppsmi (2) Derma Gaza Kagum (1) derma maahad tahfiz mersing (3) DiGi WWWOW (1) dinar (5) doa pengasih (1) e-cover (1) ebook (4) ebook cover (2) ecover (1) education (1) EFT (2) Einstein (3) ekonomi (11) elit (1) emas (8) Endau (2) English camp (2) EQ (1) Esplanade Temerloh (4) ESQ (1) ex-BP82' (6) ex-homeroom (8) ex-student (17) ex-student kahwin (5) ex-teacher (10) Exam (3) exora (1) facebook (6) fatwa merokok (2) filem (1) filosofi (1) fitnah (2) fizik kuantum (1) formula ajaib (3) Forum (1) Foto guru 2009 (2) foto guru 2010 (1) foto raya 2010 (1) freemason (1) future mersing (3) future phenomewnon (1) gadget (6) gajet (3) gathering (2) gempa bumi (1) Golden Sisters Enterprise (1) Google Translate (2) Graduasi 2008 (1) graduasi 2010 (2) graduasi 2011 (1) Group Anak Mersing (1) gulai patin tempoyak (5) Gunug Qaf (1) Gunung Arong (1) guru baru (2) guru dan staf berpindah (2) guruku (3) H1N1 (2) H1N1 di MRSM Mersing (1) HAARP (1) Hadiah Nobel (1) Haffa Izzah (4) haji (1) halal (1) handphone (1) Hang Tuah (2) Hari Akademik (2) Hari Akademik 2009 (1) hari akhirat (1) hari anugerah (2) Hari Anugerah 09' (1) Hari Anugerah 2012 (1) hari bumi (2) hari bumi 2010 (1) Hari bumi 2012 (1) Hari Graduasi 2009 (1) Hari guru (4) Hari Guru 09' (1) Hari Guru 2012 (1) hari guru sejagat (1) Hari Inovasi 2011 (1) hari keluarga (3) hari keluarga 2008 (1) hari Keluarga 2009 (1) Hari Keluarga 2012 (1) Hari Koperasi 09' (1) hari Koperasi 2010 (1) hari kualiti 09 (1) hari malaysia (1) Hari Pendaftaran (1) Hari Pendaftaran 2009 (1) hari Q (1) hari raya 09 (2) Hari Raya 2012 (2) HEP (1) hi tech (34) hi-tech (34) hiburan (1) high alert (3) higher order thinking (76) higher self (59) Homeroom (9) Homestay (1) hospital mersing (1) Hotel Seri Malaysia (2) hujung dunia (2) hujung tahun (1) humour (11) humuor (1) hypnosis (1) IGCSE (1) ikan patin (14) ikan tilapia (2) ikhlas (1) iktibar (153) Ilmu vs Pemahaman vs Pegangan (1) ILP (6) imej (2) Indigo (1) Info (20) infrared (1) iPad (1) iran (1) islam (22) Israk dan mikraj (1) isteri (2) IT (6) Jadual Bas Mersing (1) Jadual YPM (1) Jakim (2) Jalan baru (4) Jambori Pengakap 2011 (4) jamuan 2011 (1) jamuan akhir tahun (2) Jamuan Anugerah Pengetua (5) Jamuan Anugerah Pengetua 2011 (2) Jamuan Anugerah Pengetua 2012 (1) Jamuan jabatan sains (2) jamuan raya (1) Jamuan SPM 2008 (1) JB catering (1) jejak kejayaan (6) jenaka (4) jenayah (1) jeti mersing (1) jodoh (1) Johor Darul Takzim (1) Jurufoto Kahwin Mersing (2) Jurufoto Perkahwinan (2) kad raya (2) KAGUM (2) karier (1) karnival (2) Karnival tg Leman (1) kawin awal (2) keajaiban (8) kebenaran (2) Kedai 1 Malaysia Mersing (1) kedai di Mersing (2) kedai makan Pak Usop (2) kehidupan (3) kejayaan 2011 (1) kejayaan pelajar (1) kejohanan olahraga 2010 (3) kek Mersing (5) Kekejaman Jepun (1) kelab (2) kelab futsal (1) Kelab Khidmat Masyarakat (1) keluarga (1) kem cuti kimia 2009 (2) kem juara spm (1) kem latihan (1) kemahiran belajar (2) kemalangan (1) kemarau (2) Kemasukan ke MRSM (4) kEMASUKAN KE MRSM 2013 (1) Kemasukan ke MRSM 2015 (1) kematian (6) kemelesetan ekonomi (3) kemiskinan (1) kempen pelancongan Mersing (1) kemudahan (1) keputusan SPM 2009 (2) keracunan makanan (1) kereta (4) kerja lapangan (1) kerjaya (2) keropok (1) Kesihatan (18) ketuanan Melayu (21) keturah (1) KFC baru Mersing (2) khazanah melayu (3) kiamat (7) Kisah cikgu (5) kisah malam pertama (1) Knight of Templer (1) koleksi soalan (1) komputer (2) Komuniti Mersing (1) kos hidup (1) kreatif (4) kuantum (3) kucing's articles (2) kuda mersing (1) kursus (5) Kursus Online database (1) lagenda (7) lagu (1) lailatul qadr (3) Laman Pendidik Mersing (1) laporan (2) laporan maktab (2) latihan dalam kumpulan 2011 (1) law of attraction (1) lawak (1) Lawatan Benchmarking MRSM Alor Gajah (1) Lebuh raya Sg Koyan-Ringlet (1) Legoland JB (1) lemak babi (2) LOA (1) logo (2) luarbiasa (1) Maahad Tahfiz Al Amin (1) madu (1) mahdi (1) main-main minda (5) majalah odyssey (1) Majlis Anugerah (2) Majlis Anugerah 2010 (1) Majlis perpisahan (5) Majlis Restu 09' (1) makan di JB (1) makan di mersing (42) makan di Temerloh (14) makan-makan (35) makananan western (3) makkah masa depan.berita mersing (2) maksiat (2) malam di Mersing (1) MARA KL (1) martial art (3) masa depan Mersing (4) masakan tempoyak (3) Masalah Guru (1) Mat Rempit Merompak (1) Mat Salai (2) mat samurai (1) matawang (2) mati (6) maulidurrasul 2011 (1) meditasi (2) melaka (7) melancong ke Mersing (8) melayu (14) Melayu Merdeka (1) Melayu..Bani Israel yg hilang? (8) Melayu..Bani Israel yg hilang?part3 (1) Melayu..Bani Israel yg hilang?part4 (2) menginap di Mersing (3) mentakab (1) merentas desa 2011 (1) mersing (2) Mersing Laguna (11) Mersing River Front (2) Mersing waterfront (2) mersing. Air Papan (1) Mersing's hotel (6) Mersix (1) Mesyuarat Agung Muafakat 2010 (1) Mesyuarat guru 2008 (1) mi (1) mi bandung (1) Mighty 2009 (1) MIGHTY 2012 (1) Mighty Minds Competition 09' (1) mimpi jumpa Rasulullah saw (1) minda (23) minda separa sedar (5) Minggu Aktiviti (5) Minggu Aktiviti sem2 (1) minyak (4) minyak naik (8) misteri (32) mitos (41) mnasir (1) monsun (6) moral (2) motivasi (9) movies (2) mrsm baru (3) MRSM Mersing (2) MRSM Ulul Albab (2) muhasabah (2) murtad (3) muslim in America (1) NahamPhoto (4) Nasi Kerabu (1) nasi lemak (1) Nasib Melayu (4) negara Islam (4) nostalgia (10) novel online (2) Novel Terbaru (1) obama (1) olimpiad KAS1 (1) online biz (5) p.ramlee (1) pacal votan (1) PAKAR (1) pakar patah (1) pakej pengantin (1) panduan beli kereta (2) Panduan HRMIS (2) Panduan HRMIS 2011 (1) panduan peraturan (4) pantai (2) Pantai Air Papan (1) pantai Mersing (5) Pantai Sri Lalang (1) Pantai Tg Genting (1) pantun (1) Pasar Jumaat Mersing (1) Pasar Karavan (1) pasar lelong (1) pasar malam Brinchang (1) pasar malam Mentakab (1) pasaraya TF Temerloh (4) PBSM (2) pejuang (3) pelaburan (2) pelaburan emas (4) peluang belajar (1) Pemasaran (1) pembedahan batin1 (2) Pemimpin amanah Allah (1) Pencen (1) Pendaftaran PRA (1) pendaftaran taekwondo (5) pendidikan (2) pengajaran (1) pengetua bersara (2) penggodam (1) pengguna (2) pengumuman (7) pengunjung (1) penjajahan minda (1) penjimat minyak (1) penterjemahan (1) penyakit jantung (2) peperiksaan pra percubaan SPM 2011 (4) perang salib (1) perbandingan harga (1) perguruan (1) peristiwa menarik (4) Perjuangan Komunis cuba dihidupkan semula..part 3 (1) Perjuangan Komunis ingin dihidupkan semula di Malaysia (3) perkahwinan guru (4) Perkhemahan (1) Perniagaan (2) perpustakaan (1) persilatan (1) pertahanan (1) Pertandingan (1) Pertandingan Kawad 09' (1) PESADA 2009 (1) Pesta Super 09.. (4) Pesta Layang-layang Air Papan (1) Pesta Type III (4) peta minda (1) petua (5) petua exam (1) petua kejayaan (1) petus (1) photoshop (16) piagam anugerah (1) Piala Dunia 2014 (1) Pilihan Raya BWP (1) Pilihan Raya Kecil (2) Pilihan Raya Umum ke-13 (2) pizza mersing (1) pluralisme (1) PMR 2010 (1) PMR 2011 (3) poligami (1) politik (15) popular (1) Pot Luck (1) PPD Mersing (1) PPSMI (3) produk kesihatan (1) produk laut (3) profile.sejarah (9) Program Bumi Hijau (2) program studi (2) pru 13 (2) pseudoscience (3) puasa (12) punca bala (2) punca tulang patah (1) Pusat Dagangan Mersing (10) pusat tuisyen Mersing (4) Pusat Tuisyen Usaha Waja Bestari (1) Pusat Tuisyen Zamrud (1) puting beliung Mersing (1) qilla's articles (18) R R Mersing (1) rahsia air (3) Rahsia Pintar (2) rahsia solat (5) rahsia umur panjang (6) ramadhan (6) ramadhan 2012 (1) ramalan (8) Rat Race n Rat Trap (1) Rawang Burger Bakar Mersing (1) rawatan alternatif (9) raya 2011 (1) raya open house 2009 (1) re-union ex-bp82' (3) rekod dunia (2) relativiti (1) remaja (1) resipi (1) resort tioman (1) restoran lot 85 (1) result 2010 (2) retro (2) reunion (4) reunion MRSM BP 86' (3) Roket Indonesia (1) rokok (1) roti john (1) ruang iklan percuma (3) Ruby's Kitchen (1) rugi (1) rumah (2) rumah tangga (2) rumahtangga (1) sabun Kasthuri (1) safebox (1) Sains Al Quran (3) Sains Islam (20) sajak (7) sajak hujung dunia (1) sajak Iqbal (5) salasilah (3) Sambutan 10 tahun MRSM Mersing (1) sate teluk iskandar (4) Saudi Yahudi ? (1) science fair 2009 (2) science fair 2010 (1) Science on Wheel 2011 (1) science text (2) sciencefair 2011 (1) secret recipe (1) sedih (1) SEFT (2) Sejarah (44) sejarah mersing (6) sejrah (2) selebriti (1) selesema babi (1) selsema babi (1) Seminar Biologi (3) Seminar Biologi 2012 (1) Seminar Biology (1) seminar biology 2011 (1) Seminar Biology dan Chemistry 2013 (1) seminar biology SPM 2009 (1) seminar Biology spm 2010 (1) Seminar Biology SPM 2011 (4) Seminar di Tg Pengelih (1) seminar pecutan kognitif sains (1) seminar PMR (1) Seminar YPM (1) seni peperiksaan (1) seri malaysia mersing (2) servis kereta (1) shopping raya (1) Singapura-pura (2) Sir Iqbal (3) Siri Bercakap Dengan Jin (2) SK Sri Mersing (1) skema pmr 2011 (1) skor bio A+ (3) SKT (1) SKT 2011 (1) Smart Learning (3) smartphone (3) spiritual (33) SPM (6) SPM 2010 (1) spm 2011 (6) SPM terbaik 2008 (1) Staf baru (2) staf kahwin 2010 (2) staf kawin 2011 (1) staf wedding (6) star mall mentakab (2) Starex (1) statistik (3) steve jobs (1) stevia (1) study biology (2) sukan 2012 (2) Sukan maktab (3) sumbangan hari graduasi (1) supermind (5) syair islam (4) syiar (1) syiar Islam (71) tablet pc (4) tabung Somalia (1) taekwondo mersing (15) taekwondo mersing grading (6) Takutkah hantu? (5) Takziah (12) Tanah Rata (1) tanda-tanda akhir zaman (4) Tanjung Genting (1) Tanjung Leman (1) Taska Cilik (1) tauladan (1) TBS (1) teknik belajar (3) telefon bimbit (2) teluk cempedak (1) tenaga hayat (3) teori (2) terapi Cinta (2) terapi mimpi (2) test drive (2) The Law of Attraction (1) Theory (1) Tim Pengetua ko-Q (1) tips internet (2) tips jaga kereta (1) tiramisu mersing (1) Titanic (1) Tracer Study (1) tragedi (1) Tragedi pemikiran Melayu (4) travelog haji (1) tsunami (1) Tuisyen YPM (1) Tun M (6) Tunas Saintis 09' (1) Tunas Saintis 2011 (1) ufo (2) Ujian Amali 2009 (1) ujian UKKM (1) ulamak (2) umat Islam (5) ungku aziz (2) universiti terbaik (3) UPSR 2011 (1) USS Singapore (1) Ustaz Lah (1) ustaz penipu (1) utusan online (1) Wadi Al-Amin (1) waliyullah (5) wanita (2) wanita Korea (1) Warung Bakso (1) Wi Max (1) Wilayah Iskandar (1) Worm Hole (1) yahudi (5) yakjuj makjuj (1) yearly planner 2010 (1) yearly planner 2012 (1) ZPE (2)

Pencegah Penyakit Terhandal

Pencegah Penyakit Terhandal
Klik utk order online

Komuniti Mersing

Info Kesihatan

Blog Pilihan