Monday, 5 March 2012

Perjuangan Yg Ternoda : Novel pilu futuristik !

Hari ini PHD ingin share petikan novel online yang sungguh 'menangkap perasaan'..bacalah..

 By Rozaimy ( Sahabat lama terpisah)

Sinopsis:

Ni cerita pasal perjuangan skuad berani mati
Dalam Malaysia aje, squad berani mati. Semua ahli skuad bersut lengkap seluruh badan. Siap helmet full face. Malah suara mereka ditukar jadi suara lelaki

Setiap ahli tidak kenal antara satu sama lain. Mereka diberi nombor Fxx sebagai pengenalan diri. F= fisabilillah

Sut Skuad Berani Mati




Ciri Sut Skuad berani mati

1) Visor gelap - supaya orang tak kenal sapa dia
2) Baju Kalis peluru.walaupun squid berani mati, tak nak le mati katak macam tu aje.
3) Alat penukar suara jadi suara
4) Internal oksigen tank yg tahan selama 24 jam
5) Makanan dlm bentuk cecair sahaja.

Inilah kisahnya...

‎"Awak gila ke F76!" Man memerahi F76 yang bertindak tanpa berfikir panjang.

"Memang ni kita kat sini nak mati syahid, tetapi jangan la buat benda yang mengarut" sambung Man lagi.

Man betul betul angin dengan F76, masuk kali ni, sudah dua kali dia menjadi penebat menghalang peluru dari menghujani tubuh F76. Nasib baik lah bajunya kali peluru.

‎"F11, suka hati aku le. Memang kita nak mati syahid kat sini" balas F76 dengan tegas. Hangin aje F76 dengan F11 (Man). Berlagak gila. Sebok sangat jadi penebat, nak jadi hero le kononnya.

"kau tu yang penakut, tengok le, nombor hang pun 11, kawan hang yang lain dah lama terkorban. Ni masuk group kita, kalau takut mati jgn join group ni. Kau tak malu ke sebab tak mati mati lagi" marah F76 kat F11

‎"Awak dengar sini, tugas aku untuk memastikan kita, aku ulang balik 'KITA', maknanya aku dan awak mesti berjaya sampai ke pusat kawalan pengganas untuk letupkan senjata kimia mereka.

Hanya Awak seorang aje yang pakar dalam bidang mematikan bom. Kalau awak mati, sapa nak matikan. Aku? Tidak le teman reti nak matikan bom tu. Kasi letup reti le teman" balas F11

‎ ‎"kalau aku letupkan tanpa matikan agen kimia, mahu udara 100KM radius penuh dengan toksid beracun.

Apa masalah awak sebenarnya? Nak sangat mati" tanya F11 kepada F76

iklan: kerajaan Malaysia kata depa pengganas, depa gelar diri mereka Pejuang Kebangsaan. Squad berani mati bersama dgn kerajaan Malaysia

‎"Jom la cepat, kita serang mereka" F76 mengajak F11 untuk menyambung perjuangan mereka.

"awak gila! tak nampak tu peluru bersimpang siul atas kepala kita ni, bangun aje, sure kena kat kepala. Relax le dulu. Banyakkan istiqfar. Kita gerak sebelah malam" balas F11.

F11 memang dah lama di dalam squid berani mati. Sahabatnya yang lain semua sudah mati syahid. Sebab itu kerajaan mengambil 10 orang lagi utk join group ni. Ahli F01 sampai F10 semua telah syahid kecuali dia. Dia pun heran, macam mana dia boleh hidup sehingga kini. Memang dia bercita-cita utk mati syahid bersama sahabat dia yang lain. Tetapi ajal maut bukan dia yang tentukan tetapi Allah SWT yang tentukan.

Masa rehat ni le, Man (F11) mengambil kesempatan utk memeriksa ahli kumpulannya yang lain.

Sebagai ketua kumpulan, F11 mempunyai Samsung Galaxy Note yang menunjukkan heart beat setiap anggotanya. Nampak gayanya F70, F71 telah kembali kerahmatullah

‎"Perhatian semua, kita kehilangan F70 dan F71, hadiahkan Al Fatihah utk mereka dan semoga roh mereka ditempatkan bersama dengan pejuang yang mati syahid"

Buat seketika, perhubungan radio diam sekejap. Masing-masing sedang membaca al fatihah utk sahabat mereka. Walaupun mereka tidak pernah kenal sapa itu F70 dan F71 tetapi pemergian mereka amat dirasai oleh rakan yang lain. Baru 5 jam bertemu, mereka sudah kehilangan dua sahabat

"Ok guys, kita rehat dulu. Pastikan berada di point yang ditentukan. Sebarang komunikasi hanya melalui saluran 3."

Seterusnya Man menekan butang 76, kali ini komunikasi hanya antara Man dgn F76.

"76, are you ok?_"

Senyap aje, tak ada respond dari F76.

"76, are you ok?" Ulang Man lagi.

Masih tak ada respond. F11 (Man) menepuk bahu F76 sambil berkata
"Awak dah sampai ke London ke?"

Tepukan F11 menyedarkan F76 dari lamunannya.

"Apa yg kau mengarut ni, bila masa pulak aku kat London. Aku dengar cuma malas nak layan" balas F76 dgn nada marah yg saja di buat buat. Dia tak nak lah F11 tahu yg dia sedang mengalamun.

"Kita lama dok kat sini, so elok le kita berbual utk elakkan mengantuk atau mengalamun" kata F11

Kata F11 sambil menjeling ke arah F76. Jelingan Man memang terkenal di zaman sekolah dulu. Ramai gadis jatuh hati apabila Man menjeling mereka. Lin, Ain Dan Az adalah bukti Jelingan dari jejaka pilihan malaya yg membuatkan jantung mereka bertiga berdenyut kencang.

Bukan nak berlagak atau masuk bakul angkat sendiri tetapi fakta membuktikan jelingan Man memang mampu buat wanita di luar sana jatuh hati.

Tetapi malangnya, visor yg di pakai terlalu gelap dan F11 tak mungkin nampak jelingan killer yg dibuat. Lagi pun Man tak pasti sama ada F11 ni lelaki atau perempuan

Tetapi dari reaksi tubuh F76 bila bahu ditepuk, Man dapat meneka yang F11 adalah seorang wanita. Lagi pun majoriti squad berani mati adalah wanita.

Man heran hilang ke mana lelaki lelaki macho seperti dia. Kalau baca kat forum dan Facebook, ramai sungguh mengatakan tentang jihad dan sebagainya.

Semangat perjuangan dari tulisan mereka nampak begitu menyakinkan. Tetapi bila kerajaan mengumumkan mengenai squad berani mati semua pakat senyap.

Macam macam alasan diberikan, alasan paling bangang adalah tidak bersedia mati lagi kerana amalan tak cukup lagi

F11 teringat pesan gurunya, "jangan ingat bila kita selalu bertakbir tu, kita berani untuk berjihad. Selagi kita tidak diuji, kita tidak tahu takat mana iman kita. "

Pernah terjadi di sebuah surau, seorang ustaz yang agak terkenal sedang memberikan kuliah agama mengenai fisabilillah.

"Kemenangan para sahabat dahulu kerana perjuangan jihad mereka. walaupun bilangan mereka amat sedikit sekali"

‎"Para sahabat dulu tidak takut mati....................... bla bla bla"

“Telah diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Dan bisa jadi kamu membenci sesuatu, padahal sesuatu itu baik bagimu. Dan bisa jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal sesuatu itu buruk bagimu. Alloh mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.” (Al-Baqarah: 216)

Sedang jemaah surau khusyuk mendengar kuliah tiba tiba seorang jemaah surau bangun dan menjerit dgn kuat

Tak Ada siapa yang faham apa yang terhambur dari mulut jemaah tu. Semua tergamam bila jemaah tadi mengeluarkan pisau lipat yg tersimpan di poket kanannya

Beliau bergerak ke arah penceramah, jemaah surau yang lain Cuba menghalang, malangnya semuanya kena teranjang

jemaah berpisau tu semakin mendekati penceramah, dari riak muka penceramah, nampak sangat beliau tengah cuak tahap gaban.

Lari dua meter jemaah berpisau menghampiri penceramah, penceramah tu dah cabut lari, keluar dari surau dan start engine kereta terus blah

Para jemaah terkejut dengan tindakan penceramah tadi. Semasa jemaah surau dalam keadaan terpinga-pinga, tiba-tiba jemaah yang berpisau tu ketawa berdekah dekah. Ketawa tak ingat dunia sambil menikam dirinya berkali-kalii dengan pisau

Ajaib? Tidak ada setitis darah pun mengalir dari tubuhnya. Kebal ke?

"dah! semua boleh balik, aku tak kebal, ni pisau palsu" kata pemuda tu sambil mencampakkan pisau tu kepada tok imam.

"aku nak pi jihad ikut ustaz tadi" sambung pemuda sambil berlalu pergi

F11 (Man) memerhati sahaja pemuda itu berlalu,
"benar kata guru ku, iman belum diuji jangan le cakap besar" bisik hati Man.

‎"Aku bukan apa, sementara menunggu malam, elok kita berborak dan berkenalan. Lagi pun kita datang sini pun memang untuk mati syahid" Man memulakan bicara

Man menunggu jawapan dari f76, malangnya F76 masih lagi membisu.

Memandangkan orang lama dalam squad ni, macam macam cerita dan pengalaman pahit yang Man dengar.

Majoriti join squad ni Disebabkan putus cinta. Mereka rasa tiada masa depan utk mereka teruskan hidup.


Man mengimbau kenangan lalu yang menyebabkan dia join squad ni.
Dia boleh ingat lagi setiap detik yang berlaku.
11 October 2010 adalah tarikh yang tak mungkin dapat dilupakan.

Segalanya berlaku di perpustakaan MRSM Mersing.

Setelah cuti seminggu sempena semester break, Man begitu berkobar kobar untuk menjumpa kekasih hatinya. Seminggu tidak melihat wajah ayu Ida sudah cukup menyiksakan dirinya

Malam tu, Man prep di perpustakaan. Dia tahu Ida pasti ada disitu.

Jangkaannya tepat sekali, Ida sempat menjeling ke arah Man. Namun kali ni jelingannya agak berbeza.

*** sambung lain kali.. he he he
(5/3/2012)

Memang gusar jugak hati Man bila melihat jelingan Ida tadi. Hatinya mula tak sedap.

"Ahh, itu mungkin perasaan aku aje, pasti  Ida amat merindui diri ini. "

Dia pasti, Ida pasti cair masa membaca surat cintanya minggu lepas. Man ambil masa berbulan bulan untuk mengarangnya.

Ida memang mengetahui yang Man amat menyintai dirinya walaupun tiada kata cinta yang dilafazkan. Pasal Ida tahu yang Man ni jenis malu malu bila masuk bab isi hati.

Saat yg ditunggu akhirnya tiba. Kelihataan Leen datang ke arahnya sambil menghulur sepucuk surat.

"Ida kasi" kata Leen pendek

Man menerima surat tersebut dgn perasaan yg amat gembira. Matanya sempat menjeling maut kat Ida. Menjeling sambil tersenyum sedikit memang dah jadi trademark Man. Malangnya jelingannya kali ni tidak dapat respond dari Ida.

Ini membuatkan hatinya semakin gusar.
Dengan perlahan, Man membuka sampul surat tu.
*********
Assalamualaikum,

Man,

Surat yang Man kirim minggu lepas telah Ida terima.
Malangnya surat tersebut jatuh ke tangan bapak.

Seharian Ida dimarahi dan dipukul oleh bapak.

Memang berat untuk Ida luahkan, namun setelah memikirkan semasak masaknya, Ida terpaksa membuat keputusan untuk mengakhiri percintaan kita ini demi memenuhi kehendak keluarga Ida.

Maafkan Ida, sekiranya perbuatan ini nampak kejam. Tetapi percaya lah, apa yang berlaku bukannya kehendak Ida. Janganlah Ida dibenci kerana surat ini.

Percayalah, perasaan sayang ini akan Ida simpan hingga ke akhir hayat, sekiranya kita ada jodoh, InsyaAllah kita bertemu jua.

Salam sayang,

Ida.

p/s: harap Man tidak cuba mendekati Ida dengan apa sekali pun, kerana Ida tidak mahu menjadi anak derhaka
***********

Habis aje baca surat kiriman Ida, dunia sekeliling seperti sunyi sepi, tiada lagi kedengaran suara pelajar membuat bising.

Dunianya begitu sunyi ketika itu, Man cuba memandang ke arah Ida, malangnya segalanya gelap. Man memandang sekeliling, segalanya gelap. Tak ada sebarang cahaya yang dapat dilihat. Rasa seperti di dalam black hole. Hitam sehitamnya.

Tiba-tiba kepala terasa terlalu sakit. Dalam kesakitan tu, Man dapat rasa dirinya seperti tercampak ke belakang. Walaupun keadaan sekeliling begitu gelap namun Man pasti orang yang dihadapannya sekarang adalah diri dia sendiri.

Man dapat melihat sendiri bagaimana dirinya memegang dengan memecit dengan kuat kepalanya. Kesakitan yang di alami amat nyata. Hanya tuhan sahaja tahu bertapa sakit kepalanya.

Tanpa menghiraukan rakan semejanya, Man segera keluar dari perpustakaan dan menuju ke asrama.

Entah dari mana datangnya, dalam perjalanan ke asrama kedengaran lagu "Mengapa Perpisahan Yang Kau Pinta" nyanyian flybaits sayu sayu kedengaran.

"Aduh! Macam cinta hindustan la pulak, tiba-tiba boleh ada lagu yang kena mengena dengan keadaan aku sekarang" bisik hati Man

"Mengapa Perpisahan Yang Kau Pinta"

Dalam keadaan kalut tu, tiba tiba..

‎"Man, nak kemana tu?" Tegur cikgu Sabri

Terkejut Man bila mendengar teguran Cikgu Sabri. Kalau tak jawap sure kena pukulan buah Mersing.

‎"Saya sakit kepala cikgu" balas Man sambil mengurut kepala

Sampai aje di bilik, Man menyelongkar laci. Jumpa sepapan penadol. Sakit kepala semakin kurang rasa setelah menelan 2 biji penadol.

Malam tu buat kali pertama Man menangis. Air matanya lelakinya jatuh mengalir kerana seorang wanita bernama Ida.

Sesalan hadir di dalam dirinya. Dia tahu perpisahan yang berlaku adalah kesilapannya sendiri. Orang kata terlajak perahu boleh di undur, terlajak surat cinta di baca bapak awek, merana jiwa

Walaupun telah ulang makan panadol sebanyak 3 kali, sakit kepala Man belum berkurangan. Man binggung. Matanya pun tak dapat dilelapkan. man terasa aneh dan terus melarikan diri ke tepi kolam renang.

Ketika melayan perasaannya , tiba-tiba " Prap! prap!prap!" bunyi "flash" kamera seorang gadis manis. Hei! kenapa kau rakam gambarku hah?

‎"F11 hang ni ok ke!"

"Hah!" Man tersedar dari lamunan. Rupanya F76 dok menyuluh ke visornya

‎"I'm ok" balas F11 pendek. Hangin betul Man bila F76 mengunakan pancaran laser ke visornya. Nampak mcm flash la pulak.

Dari pantulan cahaya laser tu, Man dpt melihat rupa F76 disebalik visor F76. Wajah F76 tak ubah seperti wajah Ida.

‎"Dah teruk angau aku ni, mana mungkin F76 tu Ida" bisik hati Man

Bila difikirkan semula, entah berapa liter airmatanya meleleh kerana Ida. Memang betul, menangis keluar darah pun tak mungkin dapat mengubah takdir yang berlaku.

Walaupun peristiwa tu telah 5 tahun berlalu, namun bila terkenang peristiwa tu, hatinya pasti sebak.

Walaupun Man tidak pernah membenci Ida di atas apa yang terjadi namun hati kecilnya sering bertanya "apa benar mereka berpisah kerana tiada restu kedua ibubapanya atau itu hanyalah alasan yang dicipta"

Man sedar, apa pun kisah yang tersirat disebalik yang tersurat Ida tetap bukan milik dia lagi.

Ini kerana tidak lama selepas mereka berpisah, tersebar khabar angin mengatakan Ida dah bercouple dengan Azman

Bila mendengar perkhabaran tu, Man yang baru nak pulih( itu pun setelah 6 bulan menangis setiap malam), terasa seperti diteranjang dari bullet train Dan tersembam ke tanah.

Kali ini, Man tahu dia tidak mungkin dapat bangun lagi. Dia cuba menanamkan kepercayaan di dalam dirinya yang Ida berbuat begitu agar Man membenci diri Ida.

Mungkin dgn kebencian yg hadir, Man dpt melupakannya.

Kalau itulah percaturan Ida, dia silap. Man tidak mungkin membenci Ida walau apa pun Ida lakukan. Cinta tulus ikhlasnya tidak memungkinkan dia untuk membenci.

‎"Man, apa susah, kau beli aje bapak si Ida, habis cerita" kata Teman sebilik Man iaitu Zakwan memberi cadangan.

Man tahu, Ida datang dari keluarga nelayan pesisiran pantai. Dengan bilangan adik beradik 10 orang, kehidupan mereka amatlah susah.

Nasib baik mereka dapat bantuan daripada Kebajikan Masyarakat sebanyak RM1k setiap bulan.

Berbeza dengan kehidupan Man sebagai anak jutawan balak. Duit belanja sebulan dia di mrsm pun RM 3 ribu

Man yakin, dengan mengunakan Wang ringgit, bapak Ida pasti menerimanya tetapi membeli jiwa orang lain seperti itu bukanlah cara gentlemen.

Dia mahu keluarga Ida menerimanya kerana dirinya bukan kerana harta bapaknya.

Cadangan Zakwan di tolak mentah mentah.

Man lebih rela menderita seperti sekarang daripada memperolehi Ida melalui cara kotor itu. Man tahu, kalau menggunakan wang ringgit, mungkin dia hanya dapat 'tubuh' dan bukan jiwa Ida.

Tanpa pengetahuan Ida sekeluarga, bantuan Kebajikan Masyarakat hanyalah RM500, baki RM500 adalah dari duit poketnya sendiri. Itu semua Man lakukan tanpa pengetahuan sesiapa kecuali pegawai Kebajikan Masyarakat yang menyerahkan wang tu setiap bulan kepada bapak Ida di rumah setinggan mereka di pantai Morib. Dgn upah RM50 setiap bulan, rahsia tu tersimpan rapi hinggalah ke saat ini.

Lima tahun berlalu, Man perasaan sayang terhadap Az masih seperit dulu.

Awi Rafael - Bila Aku Jatuh Cinta

Walaupun Man mempunyai harta dan boleh memperolehi apa yang diinginkan, namun hidupnya tidak bermakna tanpa Ida. Sebab itu dia nekad untuk menyertai Squad berani Mati.

Baginya, hanya mati adalah penamat penderitaan yang dihadapinya selama ini.

Man sendiri tidak pasti sama ada Perjuangan ini adalah perjuangan yang menjanjikan jihad fisabillah atau sekadar Perjuangan yang ternoda.

‎"F11, diam aje, tadi hang le sibuk ajak berborak" kata F76, bosan pulak bila tengok F11 senyap aje.

‎"Sorry ya, terkenang peristiwa hitam masa dulu-dulu" balas F11 (Man) ringkas

"So F76, apa cerita awak pulak, macam mana awak boleh join squad ni?" sambung Man.

"Biasa le F11, frust menonggeng le" balas F76.
Belum sempat F76 menyambung cerita, F77 yang berada sebelah kanan F11 telah menyampuk.

"F11, berapa lama lagi kena tunggu ni?" tanya F77

‎"Paling kurang pun 5 jam, jadi sementara menunggu tu, elok lah kita berbual dulu. Saling mengenal satu sama lain, cuma kena ingat, jangan sebut nama betul. Kalau nak bercerita pasal seseorang tu, tolong jangan beritahu nama sebenar. Reka aje nama baru untuk mereka. Untuk lokasi cerita pun, ubahlah lokasinya.

Tujuannya hanya utk memastikan rahsia siapa diri kita yang sebenarnya tidak terbongkar.Kita tak tahu, mungkin ada di antara kita ni merupakan bekas suami dan isteri atau bekas awek atau bekas pakwe.

Awak semua dibenarkan menukar set suara kepada jantina sebenar, tetapi kena ingat, suara yang kami dengar telah di tukar tonenya agar kita tidak kenal" jelas Man panjang lebar

‎"saya mulakan cerita ya" kata F77.

"kejap! sebelum awak mulakan cerita, tolong set suara ke suara perempuan" kata F11

"eh! macam mana F11 tahu saya ni perempuan" balas F77 kehairanan

"alaa, dari gaya jalan masa kat kem tadi dah boleh agak yang awak ni perempuan" terang F11 (Man)

F76 yang dari tadi hendak memulakan bicara terpaksa membatalkan niatnya untuk bercerita. Lagi pun dia tengok F77 tu macam gedik aje. Tak sesuai langsung rasanya join squad ni.

‎"Saya dulu masa kat asrama dulu, suka sangat kat seorg lelaki, sebab tak boleh sebut nama sebenar, saya beri nama dia Yus aje la " kata F77 sebagai mukadimah

‎"Saya minat dia sejak tingkatan 1 lagi. Cute sungguh dia masa tingkatan 1'

‎"Lelaki cute?" Man kehairanan

"Betul la, masa dia form one memang cute, bila form 5 dia berubah jadi handsome pulak. Setiap hari kalau tak dapat tengok wajahnya mesti sasau dibuatnya"

‎"Kena lah pulak masa berselisih dia jeling sambil tersenyum. Perh suka gila masa tu. Tetapi yg tak berapa best dia tak pernah nak bercakap dgn saya" kata F77 dlm nada sedih"

"Dia sengau kot" tiba tiba F76 menyampuk.

Habis semua squad berani mati ketawa. Nasib baik semua pakai fullface helmet, kalau tidak sure musuh mendengar ketawa mereka. Tak pasal-pasal kedudukan mereka diketahui musuh.

‎"Tak la, suara dia ok, cuma dia tak suka saya.." kata F77 sambil menarik nafas panjang.

Ahli squad lain membetulkan kedudukannya. Cerita semakin menarik.

‎"Malah dia pernah tumbuk perut saya tanpa sebab" sambung F77.

Tiba tiba fikiran Man teringat kembali peristiwa di perpustakaan. Dia ingat lagi, kawan Ida........"

‎"Saya masa tu berjalan dibelakang dia, saya cakap le, ni masuk library mesti nak jumpa buah hati. Tiba tiba aje dia pusing belakang dan menumbuk perut saya. Bila kena tumbuk tu mestilah kepala tertunduk. Masa tu le kepala lutut di dia kena muka saya. Tak cukup dgn tu, belakang tengok saya di siku. Saya tak terdaya nak melawan. Si dia ambil kesempatan menolak aku ke belakang. Dia terus serang saya dengan teknik front kick dan diikuti dgn back kick. Sebelum sempat badan saya mencecah lantai, dia sempat melayang satu fly kick ke badan saya " cerita F78 panjang lebar.

Semua ahli squad membisu. Tak tahu nak kata apa.

‎" teruknya lelaki tu pukul kau sampai mcm tu " kata F76

"Betul kak, teruk saya kena" balas F77.

"Eeehh, confident aje awak panggil saya kakak. Mcm le tahu umur saya berapa" balas F76

‎"Sorryla, dah terbiasa panggil semua org perempuan yg saya tak kenal dgn panggilan kakak" kata F77

‎"Kalau nak bohong tu, agak agak la" sampuk F11.

‎"Tak kan lah lepas back kick boleh sempat Lagi buat flying kick" sambung F11(man)

Ikuti sambungan di

http://rozaimy.komputer.com.my/646

No comments:

Labels

09' (2) 10th anniversary (1) 13 Mei (1) 2012 (1) 4 strategi kejayaan (1) adab (1) Adiputra (1) aduan pengguna (2) advanced learning (1) AFTL (2) agama (31) Akhir zaman (25) alat menambah tinggi (1) alumni (7) amal jariah (2) amalan 5 S' (1) amali sembelihan (1) amerika bangkrap (1) Anak Mersing (6) anak pintar (1) Ancaman Singapore (3) Ancient Astronauts (2) angkasawan negara (1) Anjakan Paradigma (3) ansara (2) anti-islam (3) Anugerah (2) apple (4) Aqiqah 2009 (1) Ar Rahnu (1) artis (1) asal-usul (9) Asas Tenaga dan Fokus (4) asrama (1) Atartuk (1) aura minda (2) ayam penyet (1) bahaya (1) balik kampung (6) bandar Mersing (9) banjir (5) banjir 2011 (1) banjir 2012 (2) banjir temerloh 2011 (2) batch 2010 (1) bencana (5) bengkel (1) ber (1) berbuka puasa (2) berita (16) berita bersara (3) berita Mersing (181) bersara (3) Bersih 2.0. politik (5) Bersih 3.0 (1) bina laman web (21) bio text (2) Bisi jual manok tuai (1) bisnes mersing (14) blog mybio A+ (1) blogger (2) boikot Dap (1) boikot Israel (2) Borang Kemasukan ke MRSM (4) brainstorming (1) buah pukul mersing (6) buat banner (8) buat web (2) budak hilang (1) Budaya Ilmu lemah (2) buddha (1) buggati (1) bukti cinta kpd nabi muhd (4) Buku (4) Buku Teks (1) butik mersing (1) BWP/ LDP/PRS/BPPSP 09' (5) Cafe Bengawan Solo (1) Cafe Buluh Wangi (2) cahaya (1) cakra (1) cameron highland (1) Cameron Highlands (17) cara berfikir (14) carnival (1) celik IT (23) cendol Talib (1) ceramah insuran (2) CERN (3) cerun masjid runtuh (1) cetusan minda (42) Chakra Healing (2) chicken chop (1) China (2) cikgu kahwin 2010 (4) cikgu kahwin 2012 (3) cikguiti.com. (1) cinta universal (1) Colour vibration teraphy (2) Cool Blog Mersing (1) Cornell system (1) cuti 2010 (6) cuti 2011 (36) cuti 2012 (21) cuti orang Mersing (35) cuti-cuti mersing (66) cvt (3) daging kalimah (1) dajjal (3) darul aitam (1) demo anti-ppsmi (2) Derma Gaza Kagum (1) derma maahad tahfiz mersing (3) DiGi WWWOW (1) dinar (5) doa pengasih (1) e-cover (1) ebook (4) ebook cover (2) ecover (1) education (1) EFT (2) Einstein (3) ekonomi (11) elit (1) emas (8) Endau (2) English camp (2) EQ (1) Esplanade Temerloh (4) ESQ (1) ex-BP82' (6) ex-homeroom (8) ex-student (17) ex-student kahwin (5) ex-teacher (10) Exam (3) exora (1) facebook (6) fatwa merokok (2) filem (1) filosofi (1) fitnah (2) fizik kuantum (1) formula ajaib (3) Forum (1) Foto guru 2009 (2) foto guru 2010 (1) foto raya 2010 (1) freemason (1) future mersing (3) future phenomewnon (1) gadget (6) gajet (3) gathering (2) gempa bumi (1) Golden Sisters Enterprise (1) Google Translate (2) Graduasi 2008 (1) graduasi 2010 (2) graduasi 2011 (1) Group Anak Mersing (1) gulai patin tempoyak (5) Gunug Qaf (1) Gunung Arong (1) guru baru (2) guru dan staf berpindah (2) guruku (3) H1N1 (2) H1N1 di MRSM Mersing (1) HAARP (1) Hadiah Nobel (1) Haffa Izzah (4) haji (1) halal (1) handphone (1) Hang Tuah (2) Hari Akademik (2) Hari Akademik 2009 (1) hari akhirat (1) hari anugerah (2) Hari Anugerah 09' (1) Hari Anugerah 2012 (1) hari bumi (2) hari bumi 2010 (1) Hari bumi 2012 (1) Hari Graduasi 2009 (1) Hari guru (4) Hari Guru 09' (1) Hari Guru 2012 (1) hari guru sejagat (1) Hari Inovasi 2011 (1) hari keluarga (3) hari keluarga 2008 (1) hari Keluarga 2009 (1) Hari Keluarga 2012 (1) Hari Koperasi 09' (1) hari Koperasi 2010 (1) hari kualiti 09 (1) hari malaysia (1) Hari Pendaftaran (1) Hari Pendaftaran 2009 (1) hari Q (1) hari raya 09 (2) Hari Raya 2012 (2) HEP (1) hi tech (34) hi-tech (34) hiburan (1) high alert (3) higher order thinking (76) higher self (59) Homeroom (9) Homestay (1) hospital mersing (1) Hotel Seri Malaysia (2) hujung dunia (2) hujung tahun (1) humour (11) humuor (1) hypnosis (1) IGCSE (1) ikan patin (14) ikan tilapia (2) ikhlas (1) iktibar (153) Ilmu vs Pemahaman vs Pegangan (1) ILP (6) imej (2) Indigo (1) Info (20) infrared (1) iPad (1) iran (1) islam (22) Israk dan mikraj (1) isteri (2) IT (6) Jadual Bas Mersing (1) Jadual YPM (1) Jakim (2) Jalan baru (4) Jambori Pengakap 2011 (4) jamuan 2011 (1) jamuan akhir tahun (2) Jamuan Anugerah Pengetua (5) Jamuan Anugerah Pengetua 2011 (2) Jamuan Anugerah Pengetua 2012 (1) Jamuan jabatan sains (2) jamuan raya (1) Jamuan SPM 2008 (1) JB catering (1) jejak kejayaan (6) jenaka (4) jenayah (1) jeti mersing (1) jodoh (1) Johor Darul Takzim (1) Jurufoto Kahwin Mersing (2) Jurufoto Perkahwinan (2) kad raya (2) KAGUM (2) karier (1) karnival (2) Karnival tg Leman (1) kawin awal (2) keajaiban (8) kebenaran (2) Kedai 1 Malaysia Mersing (1) kedai di Mersing (2) kedai makan Pak Usop (2) kehidupan (3) kejayaan 2011 (1) kejayaan pelajar (1) kejohanan olahraga 2010 (3) kek Mersing (5) Kekejaman Jepun (1) kelab (2) kelab futsal (1) Kelab Khidmat Masyarakat (1) keluarga (1) kem cuti kimia 2009 (2) kem juara spm (1) kem latihan (1) kemahiran belajar (2) kemalangan (1) kemarau (2) Kemasukan ke MRSM (4) kEMASUKAN KE MRSM 2013 (1) Kemasukan ke MRSM 2015 (1) kematian (6) kemelesetan ekonomi (3) kemiskinan (1) kempen pelancongan Mersing (1) kemudahan (1) keputusan SPM 2009 (2) keracunan makanan (1) kereta (4) kerja lapangan (1) kerjaya (2) keropok (1) Kesihatan (18) ketuanan Melayu (21) keturah (1) KFC baru Mersing (2) khazanah melayu (3) kiamat (7) Kisah cikgu (5) kisah malam pertama (1) Knight of Templer (1) koleksi soalan (1) komputer (2) Komuniti Mersing (1) kos hidup (1) kreatif (4) kuantum (3) kucing's articles (2) kuda mersing (1) kursus (5) Kursus Online database (1) lagenda (7) lagu (1) lailatul qadr (3) Laman Pendidik Mersing (1) laporan (2) laporan maktab (2) latihan dalam kumpulan 2011 (1) law of attraction (1) lawak (1) Lawatan Benchmarking MRSM Alor Gajah (1) Lebuh raya Sg Koyan-Ringlet (1) Legoland JB (1) lemak babi (2) LOA (1) logo (2) luarbiasa (1) Maahad Tahfiz Al Amin (1) madu (1) mahdi (1) main-main minda (5) majalah odyssey (1) Majlis Anugerah (2) Majlis Anugerah 2010 (1) Majlis perpisahan (5) Majlis Restu 09' (1) makan di JB (1) makan di mersing (42) makan di Temerloh (14) makan-makan (35) makananan western (3) makkah masa depan.berita mersing (2) maksiat (2) malam di Mersing (1) MARA KL (1) martial art (3) masa depan Mersing (4) masakan tempoyak (3) Masalah Guru (1) Mat Rempit Merompak (1) Mat Salai (2) mat samurai (1) matawang (2) mati (6) maulidurrasul 2011 (1) meditasi (2) melaka (7) melancong ke Mersing (8) melayu (14) Melayu Merdeka (1) Melayu..Bani Israel yg hilang? (8) Melayu..Bani Israel yg hilang?part3 (1) Melayu..Bani Israel yg hilang?part4 (2) menginap di Mersing (3) mentakab (1) merentas desa 2011 (1) mersing (2) Mersing Laguna (11) Mersing River Front (2) Mersing waterfront (2) mersing. Air Papan (1) Mersing's hotel (6) Mersix (1) Mesyuarat Agung Muafakat 2010 (1) Mesyuarat guru 2008 (1) mi (1) mi bandung (1) Mighty 2009 (1) MIGHTY 2012 (1) Mighty Minds Competition 09' (1) mimpi jumpa Rasulullah saw (1) minda (23) minda separa sedar (5) Minggu Aktiviti (5) Minggu Aktiviti sem2 (1) minyak (4) minyak naik (8) misteri (32) mitos (41) mnasir (1) monsun (6) moral (2) motivasi (9) movies (2) mrsm baru (3) MRSM Mersing (2) MRSM Ulul Albab (2) muhasabah (2) murtad (3) muslim in America (1) NahamPhoto (4) Nasi Kerabu (1) nasi lemak (1) Nasib Melayu (4) negara Islam (4) nostalgia (10) novel online (2) Novel Terbaru (1) obama (1) olimpiad KAS1 (1) online biz (5) p.ramlee (1) pacal votan (1) PAKAR (1) pakar patah (1) pakej pengantin (1) panduan beli kereta (2) Panduan HRMIS (2) Panduan HRMIS 2011 (1) panduan peraturan (4) pantai (2) Pantai Air Papan (1) pantai Mersing (5) Pantai Sri Lalang (1) Pantai Tg Genting (1) pantun (1) Pasar Jumaat Mersing (1) Pasar Karavan (1) pasar lelong (1) pasar malam Brinchang (1) pasar malam Mentakab (1) pasaraya TF Temerloh (4) PBSM (2) pejuang (3) pelaburan (2) pelaburan emas (4) peluang belajar (1) Pemasaran (1) pembedahan batin1 (2) Pemimpin amanah Allah (1) Pencen (1) Pendaftaran PRA (1) pendaftaran taekwondo (5) pendidikan (2) pengajaran (1) pengetua bersara (2) penggodam (1) pengguna (2) pengumuman (7) pengunjung (1) penjajahan minda (1) penjimat minyak (1) penterjemahan (1) penyakit jantung (2) peperiksaan pra percubaan SPM 2011 (4) perang salib (1) perbandingan harga (1) perguruan (1) peristiwa menarik (4) Perjuangan Komunis cuba dihidupkan semula..part 3 (1) Perjuangan Komunis ingin dihidupkan semula di Malaysia (3) perkahwinan guru (4) Perkhemahan (1) Perniagaan (2) perpustakaan (1) persilatan (1) pertahanan (1) Pertandingan (1) Pertandingan Kawad 09' (1) PESADA 2009 (1) Pesta Super 09.. (4) Pesta Layang-layang Air Papan (1) Pesta Type III (4) peta minda (1) petua (5) petua exam (1) petua kejayaan (1) petus (1) photoshop (16) piagam anugerah (1) Piala Dunia 2014 (1) Pilihan Raya BWP (1) Pilihan Raya Kecil (2) Pilihan Raya Umum ke-13 (2) pizza mersing (1) pluralisme (1) PMR 2010 (1) PMR 2011 (3) poligami (1) politik (15) popular (1) Pot Luck (1) PPD Mersing (1) PPSMI (3) produk kesihatan (1) produk laut (3) profile.sejarah (9) Program Bumi Hijau (2) program studi (2) pru 13 (2) pseudoscience (3) puasa (12) punca bala (2) punca tulang patah (1) Pusat Dagangan Mersing (10) pusat tuisyen Mersing (4) Pusat Tuisyen Usaha Waja Bestari (1) Pusat Tuisyen Zamrud (1) puting beliung Mersing (1) qilla's articles (18) R R Mersing (1) rahsia air (3) Rahsia Pintar (2) rahsia solat (5) rahsia umur panjang (6) ramadhan (6) ramadhan 2012 (1) ramalan (8) Rat Race n Rat Trap (1) Rawang Burger Bakar Mersing (1) rawatan alternatif (9) raya 2011 (1) raya open house 2009 (1) re-union ex-bp82' (3) rekod dunia (2) relativiti (1) remaja (1) resipi (1) resort tioman (1) restoran lot 85 (1) result 2010 (2) retro (2) reunion (4) reunion MRSM BP 86' (3) Roket Indonesia (1) rokok (1) roti john (1) ruang iklan percuma (3) Ruby's Kitchen (1) rugi (1) rumah (2) rumah tangga (2) rumahtangga (1) sabun Kasthuri (1) safebox (1) Sains Al Quran (3) Sains Islam (20) sajak (7) sajak hujung dunia (1) sajak Iqbal (5) salasilah (3) Sambutan 10 tahun MRSM Mersing (1) sate teluk iskandar (4) Saudi Yahudi ? (1) science fair 2009 (2) science fair 2010 (1) Science on Wheel 2011 (1) science text (2) sciencefair 2011 (1) secret recipe (1) sedih (1) SEFT (2) Sejarah (44) sejarah mersing (6) sejrah (2) selebriti (1) selesema babi (1) selsema babi (1) Seminar Biologi (3) Seminar Biologi 2012 (1) Seminar Biology (1) seminar biology 2011 (1) Seminar Biology dan Chemistry 2013 (1) seminar biology SPM 2009 (1) seminar Biology spm 2010 (1) Seminar Biology SPM 2011 (4) Seminar di Tg Pengelih (1) seminar pecutan kognitif sains (1) seminar PMR (1) Seminar YPM (1) seni peperiksaan (1) seri malaysia mersing (2) servis kereta (1) shopping raya (1) Singapura-pura (2) Sir Iqbal (3) Siri Bercakap Dengan Jin (2) SK Sri Mersing (1) skema pmr 2011 (1) skor bio A+ (3) SKT (1) SKT 2011 (1) Smart Learning (3) smartphone (3) spiritual (33) SPM (6) SPM 2010 (1) spm 2011 (6) SPM terbaik 2008 (1) Staf baru (2) staf kahwin 2010 (2) staf kawin 2011 (1) staf wedding (6) star mall mentakab (2) Starex (1) statistik (3) steve jobs (1) stevia (1) study biology (2) sukan 2012 (2) Sukan maktab (3) sumbangan hari graduasi (1) supermind (5) syair islam (4) syiar (1) syiar Islam (71) tablet pc (4) tabung Somalia (1) taekwondo mersing (15) taekwondo mersing grading (6) Takutkah hantu? (5) Takziah (12) Tanah Rata (1) tanda-tanda akhir zaman (4) Tanjung Genting (1) Tanjung Leman (1) Taska Cilik (1) tauladan (1) TBS (1) teknik belajar (3) telefon bimbit (2) teluk cempedak (1) tenaga hayat (3) teori (2) terapi Cinta (2) terapi mimpi (2) test drive (2) The Law of Attraction (1) Theory (1) Tim Pengetua ko-Q (1) tips internet (2) tips jaga kereta (1) tiramisu mersing (1) Titanic (1) Tracer Study (1) tragedi (1) Tragedi pemikiran Melayu (4) travelog haji (1) tsunami (1) Tuisyen YPM (1) Tun M (6) Tunas Saintis 09' (1) Tunas Saintis 2011 (1) ufo (2) Ujian Amali 2009 (1) ujian UKKM (1) ulamak (2) umat Islam (5) ungku aziz (2) universiti terbaik (3) UPSR 2011 (1) USS Singapore (1) Ustaz Lah (1) ustaz penipu (1) utusan online (1) Wadi Al-Amin (1) waliyullah (5) wanita (2) wanita Korea (1) Warung Bakso (1) Wi Max (1) Wilayah Iskandar (1) Worm Hole (1) yahudi (5) yakjuj makjuj (1) yearly planner 2010 (1) yearly planner 2012 (1) ZPE (2)

Pencegah Penyakit Terhandal

Pencegah Penyakit Terhandal
Klik utk order online

Komuniti Mersing

Blog Pilihan

There was an error in this gadget