Tuesday, 27 September 2011

Kursus Pembangunan dan Pengurusan Laman Web CMS Joomla

Kursus Pembangunan dan Pengurusan Laman Web CMS Joomla
Pada 15 dan 16 OKTOBER 2011
Jam 8:00 - 5:00 ptg

Bilik Komputer IT 
ILPMERSING

PENDAFTARAN DIBUKA SEKARANG !!!

Salam 1malaysia & Selamat Sejahtera 

Silibus Kursus Web Joomla!, Malaysia Joomla!

Kursus Web Joomla! oleh Malaysia Joomla! ini di jalankan secara praktikal. Anda akan belajar secara terus melalui ruangan Administor anda. Oleh itu anda diminta membawa laptop sendiri. Wifi disediakan. Sekiranya anda belum memiliki website dan ingin mendapatkannya, kerjasama Malaysia Joomla! dan cikguiti.com memberikan anda tawaran istimewa kadar hosting mereka. Sile ke bahagian Webhosting untuk menempah domain dan hosting anda.
ABDUL RAHMAN BIN AHMAD,

Apa Yang Akan Anda Perolehi?


Bahagian pentadbiran (administrator) web Joomla! memiliki susun atur yang tersedia dan standard bagi semua CMS Joomla!. Tetapi adakah semuanya perlu anda sentuh? Jawabannya TIDAK! Ada bahagian-bahagian ini yang tidak penting yang tidak mempengaruhi web anda. JANGAN BUANG MASA DAN PENINGKAN KEPALA ANDA DENGAN BAHAGIAN TIDAK PENTING INI. Kursus web Joomla! yang dikendalikan oleh Malaysia Joomla! ini hanya akan menunjukkan kepada anda bahagian penting yang mempengaruhi website anda sahaja. Cara ini menjimatkan masa, di mana sekiranya anda ingin juga mengetahui apa kesan bahagian yang kami kategorikan tidak penting ini, anda boleh menghubungi kami selepas kursus secara online - Skype atau YM.
Kami juga menyusun topik berdasarkan apa yang perlu anda buat terlebih dahulu. Susunan ruang pentadbiran web Joomla! adalah mengikut kategori. Tetapi, ketika membina laman web atau website Joomla! anda, mengikut susunan kategori boleh melambatkan masa pembinaan. Oleh itu kami susun silibus Kursus Web Joomla! kami mengikut apa yang perlu anda buat terlebih dahulu, langkah demi langkah. Ini mambantu anda menyiapkan website anda pada masa sesingkat yang boleh, seterusnya membolehkan anda menghantarnya lebih awal ke search engine dan perniagaan internet anda bermula lebih awal dari orang lain!


SILIBUS Hari Pertama

TopikAnda Akan...
Pengenalan Kepada Laman Web & CMSMemahami mengapa anda perlukan webhosting berbayar dan professional, bukannya web | blog percuma seperti blogspot, wordpress, dsbnya. Anda juga akan mengetahui kelebihan website berasaskan Joomla! berbanding CMS yang lain.
Webhosting dan Pemasangan JoomlaMengetahui mengapa kami syorkan cikguiti.com sebagai webhosting anda. Anda juga akan mengetahui mengapa kami syorkan Linux (Cpanel) untuk pentadbiran website anda. Sebaiknya selesai topik ini, anda akan mengetahui cara memasang Joomla! terus melalui Cpanel.
Components, Module & Plugin Wajib AdaMemahami apa itu components, Module dan Plugin? Di sini, anda akan memahaminya dan kami berikan senarai components, module dan plugin percuma Joomla! yang wajib anda install, sebelum anda mulakan membina website Joomla! anda.
Format Website Berasaskan Joomla!Memahami format atau bentuk asas sesebuah website berasaskan Joomla!. Di sini, anda akan mengetahui di manakah letaknya artikel, module, menu dan sebagainya.
Fungsi 'Extension'Mengetahui apa itu 'extension' dan bagaimana untuk mendapatkannya. Di sini anda akan kami ajarkan bagaimana untuk memasang (install) components, module dan plugin wajib ada dan tambahan (sekiranya perlu). Kami juga berikan senarai website yang memberikan template (theme atau rekabentuk) pasang siap Joomla! yang boleh di dapati secara percuma. Di sini juga anda akan membuat perkara pertama iaitu membuat konfigurasi template asas tersebut (sesetengah template tidak menyediakan kemudahan ini).
Fungsi 'Menus'Memahami fungsi menus dan bagaimana mengubahnya mengikut artikel | component yang akan anda siarkan dalam website anda. Kami juga tunjukkan bagaimana untuk membuat sub-menu, membina menu baru dan apa kelebihan setiap menu.
Fungsi 'Content'Mempelajari bagaimana untuk memasukkan article atau maklumat perniagaan internet anda. Anda akan mengetahui bagaimanakah untuk meletakkan artikel anda pada laman utama website anda.
Fungsi 'Module Manager' dalam 'Extension'Memahirkan diri menggunakan module manager untuk ruangan atas, tepi - kiri dan kanan, bawah dan footer serta bagaimana anda membuat konfigurasi ke atas fungsi-fungsi dalam module itu sendiri. Ini juga merangkumi pemasangan menu utama dan menu tambahan ke ruangan lain dalam website Joomla! anda.
Kaitan Parameters (Components) dalam Menus dan Parameters (Advance) dalam Article ManagerFahami bagaimana kedua perkara yang mempunyai tujuan yang sama ini berfungsi dan bagaimanakah ia berbeza dari segi perlaksanaannya. Ini perlu diketahui oleh anda dan bagaimana dua perkara ini membantu dalam SEO yang akan di terangkan pada hari ke dua. Bahagian ini juga perlu diketahui untuk menjimatkan masa sekiranya anda menukar template Joomla! anda.
Penggunaan 'Banner'Banner boleh digunakan untuk pelbagai cara dan tujuan. Ia boleh digunakan untuk tujuan penjualan ruang iklan, meletakkan kod dan sebagainya. Juga boleh di manipulasi untuk tujuan SEO yang akan diterangkan pada hari ke dua.
Menggunakan Global Configuration dalam SiteMembuat setting dan konfigurasi terakhir dalam website Joomla! anda. Di sini, kami tidak akan menerangkan keseluruhan bahagian ini kerana ia tidak begitu penting. Tumpuan diberikan pada beberapa perkara yang mempengaruhi perjalanan sistem dan juga SEO.
Lain-Lain Konfigurasi Dalam Joomla!Mengetahui beberapa bahagian lain dalam Joomla! yang patut anda ketahui. Ia tidaklah begitu penting tetapi boleh anda gunakan untuk tujuan tertentu.
Tools Bukan Joomla! Tetapi Penting Untuk Pembinaan WebsiteMengetahui, memuat turun dan mengkonfigurasikan beberapa tools percuma yang bukan datang dari Joomla! tetapi ia amat berguna dalam pembinaan website Joomla! anda seperti cara terbaik membina banner (tanpa mengetahui photoshop), statistik terbaik, dsbgnya.
HTML Asas Wajib TahuMungkin HTML itu sukar, tetapi dalam hal ini, jangan pening kepala. Membina website Joomla! tidak memerlukan anda pakar dalam HTML. Kami berikan beberapa kod asas HTML yang wajib anda ketahui. Yang lain...lupakannya kerana ia tidak membantu.
Penghantaran Website Ke Search EngineMengetahui bagaimana untuk menghantarnya ke search engine secara percuma. Kami berikan anda caranya dan apakah cara terbaik untuk menghantarkannya.
PenutupMendapat ilmu cara terbaik dan cepat membina website Joomla! adalah matlamat kursus hari pertama ini. Di sini kita akan recap apa yang telah dipelajari pada hari pertama.

SILIBUS Hari Ke Dua

TopikAnda Akan...
Pengenalan Kepada EcommerceMemahami apa itu ecommerce dan mengapa anda perlukan website ecommerce untuk perniagaan.
Menerima Kad Kredit - Paypal, Penyedia PercumaMengetahui bagaimana anda menawarkan pembayaran melalui kad kredit | debit secara automatik. Khidmat ini adalah percuma. Ketahui mengapa anda perlu menerima pembayaran melalui kad kredit | debit ini.
Pemasangan Component & Module Virtuemart Melalui Joomla! AdministratorMengetahui bagaimana untuk memasang virtuemart dan module yang sedia ada. Di sini anda juga mengetahui module yang wajib ada untuk website perniagaan internet anda.
Konfigurasi 'Categories' Dalam Bahagian 'Products'Membuat setting yang pertama - memahami fungsi categories dan kenapa ia menjadi perkara pertama yang harus anda konfigurasikan.
Konfigurasi 'Product Discount' Dalam Bahagian 'Products'Kami tunjukkan bagaimana untuk meletakkan kadar diskaun dan apakah triknya dalam pemasaran. Ini juga membolehkan anda meletakkan kadar diskaun secara automatik.
Konfigurasi 'List of Countries' Dalam 'Configuration'Kami berikan cara membuat setting senarai negeri-negeri. Kami juga berikan kod negeri untuk membolehkan anda membuat konfigurasi kadar pos penghantaran anda berdasarkan poskod kawasan dan juga berat. Ini akan membolehkan kedai anda mengira kos penghantaran secara automatik dan tepat!
Konfigurasi 'Shipping' - Kos PenghantaranKami ajarkan cara anda meletakkan kos penghantaran melalui kod negeri dan kadar berat. Ini berkait dengan perkara di atas.
Konfigurasi 'Manufacturer'Memahami apakah fungsi manufacturer dan bagaimana anda manipulasikan bahagian ini untuk membuat kategori jenama produk.
Menyenaraikan Produk | Servis Melalui 'Proucts' > 'Add Product'Mengetahui bagaimana memasukkan produk anda dan menjadikannya teratur, cantik serta semuanya dalam keadaan automatik. Di sini, pelbagai trik akan kami bongkarkan untuk tujuan SEO!
Konfigurasi 'Payment Method' Dalam 'Store'Membuat konfigurasi penerimaan pembayaran kad kredit | debit dari pembeli juga memasukkan maklumat untuk menerima pembayaran secara online transfer.
Mengedit 'Store'Kami tunjukkan bagaimana mengedit bahagian ini untuk mengubah matawang, meletakkan logo website Joomla! anda dan butir-butir perniagaan atau perkhidmatan yang akan keluar dalam Purchase Order secara automatik.
Menyiapkan 'Configuration'Menyiapkan konfigurasi asas website perniagaan internet anda. Beberapa butang yang perlu anda buang dan setting susunan produk yang anda tawarkan.
Penyelenggaraan Pembelian Melalui 'Orders'Mengetahui bagaimana bahagian ini berfungsi dan apa perlu anda buat sekiranya ada pembelian.
Lain-Lain Konfigurasi Untuk VirtuemartAda beberapa konfigurasi lain yang mana ianya bukanlah sesuatu yang wajib, tetapi perlu adan ketahui.
Apa Itu Search Engine Optimization (SEO)?Akan memahami bagaimana search engine itu berfungsi dan apakah itu Search Engine Optimisation.
Menganalisis Keyword & DescriptionKami tunjukkan rahsia besar ini yang mana tidak ramai mengetahuinya dan bagaimana website Pipsrider boleh berada di halaman hadapan search engine Google, Yahoo dan Bing. Bahagian ini tidak akan anda jumpai dalam aman-aman buku dan ebook. Pipsrider sendiri membongkar bahagian website yang penting untuk tujuan SEO!
Trik Dalam Website Joomla!Mengetahui bahawa dalam website Joomla! sendiri terdapatnya bahagian yang boleh anda manipulasi untuk SEO. Ketahui bagaimana Pipsrider menggunakannya untuk meningkatkan ranking search engine beliau.
Trik Dalam ArtikelPipsrider sendiri akan menujukkan bagaimana memanipulasi artikel dalam website Joomla! untuk dijadikan salah satu senjata SEO.
Trik Dalam GambarKami ajarkan bagaimana Pipsrider menggunakan gambar dan juga kemudahan dalam website Joomla! sendiri dimanipulasikan untuk tujuan SEO!
Trik Dalam FontAkan mengetahui trik dalam penggunaan font untuk SEO anda.
Trik Dalam Video YoutubeMemahami kenapa Youtube itu boleh meningkatkan ranking anda. Kami berikan anda trik video yang perlu anda letakkan.
Menawarkan AffiliateKami berikan idea bagaimana untuk menawarkan affiliate dan apa fungsinya dari segi pemasaran secra online. Modul affiliate adalah berbayar tetapi kosnya amat rendah. Kami berikan anda modul terbaik yang kami gunakan.
Lain-Lain Cara PemasaranAkan mangetahui Dont's and Do's. Dalam buku perniagaan atau pemasaran internet, ada beberapa perkara yang dicadangkan anda lakukan, tetapi secara aktual, ia membazir masa anda! Kami tunjukkan cara pemasaran yang lebih efektif dan trik dalam iklan percuma, dsbnya. 
PenutupRecap semua yang dipelajari pada hari pertama dan kedua.
maklumat lanjut kursus  -->http://www.latihan1malaysia.cikguiti.com
Yang Ikhlas,
Cikguiti [Penyelaras Kursus]
07-7921778 | 013-7778732
admin@cikguiti.com | www.cikguiti.com

No comments:

Labels

09' (2) 10th anniversary (1) 13 Mei (1) 2012 (1) 4 strategi kejayaan (1) adab (1) Adiputra (1) aduan pengguna (2) advanced learning (1) AFTL (2) agama (31) Akhir zaman (25) alat menambah tinggi (1) alumni (7) amal jariah (2) amalan 5 S' (1) amali sembelihan (1) amerika bangkrap (1) Anak Mersing (6) anak pintar (1) Ancaman Singapore (3) Ancient Astronauts (2) angkasawan negara (1) Anjakan Paradigma (3) ansara (2) anti-islam (3) Anugerah (2) apple (4) Aqiqah 2009 (1) Ar Rahnu (1) artis (1) asal-usul (9) Asas Tenaga dan Fokus (4) asrama (1) Atartuk (1) aura minda (2) ayam penyet (1) bahaya (1) balik kampung (6) bandar Mersing (9) banjir (5) banjir 2011 (1) banjir 2012 (2) banjir temerloh 2011 (2) batch 2010 (1) bencana (5) bengkel (1) ber (1) berbuka puasa (2) berita (16) berita bersara (3) berita Mersing (181) bersara (3) Bersih 2.0. politik (5) Bersih 3.0 (1) bina laman web (21) bio text (2) Bisi jual manok tuai (1) bisnes mersing (14) blog mybio A+ (1) blogger (2) boikot Dap (1) boikot Israel (2) Borang Kemasukan ke MRSM (4) brainstorming (1) buah pukul mersing (6) buat banner (8) buat web (2) budak hilang (1) Budaya Ilmu lemah (2) buddha (1) buggati (1) bukti cinta kpd nabi muhd (4) Buku (4) Buku Teks (1) butik mersing (1) BWP/ LDP/PRS/BPPSP 09' (5) Cafe Bengawan Solo (1) Cafe Buluh Wangi (2) cahaya (1) cakra (1) cameron highland (1) Cameron Highlands (17) cara berfikir (14) carnival (1) celik IT (23) cendol Talib (1) ceramah insuran (2) CERN (3) cerun masjid runtuh (1) cetusan minda (42) Chakra Healing (2) chicken chop (1) China (2) cikgu kahwin 2010 (4) cikgu kahwin 2012 (3) cikguiti.com. (1) cinta universal (1) Colour vibration teraphy (2) Cool Blog Mersing (1) Cornell system (1) cuti 2010 (6) cuti 2011 (36) cuti 2012 (21) cuti orang Mersing (35) cuti-cuti mersing (66) cvt (3) daging kalimah (1) dajjal (3) darul aitam (1) demo anti-ppsmi (2) Derma Gaza Kagum (1) derma maahad tahfiz mersing (3) DiGi WWWOW (1) dinar (5) doa pengasih (1) e-cover (1) ebook (4) ebook cover (2) ecover (1) education (1) EFT (2) Einstein (3) ekonomi (11) elit (1) emas (8) Endau (2) English camp (2) EQ (1) Esplanade Temerloh (4) ESQ (1) ex-BP82' (6) ex-homeroom (8) ex-student (17) ex-student kahwin (5) ex-teacher (10) Exam (3) exora (1) facebook (6) fatwa merokok (2) filem (1) filosofi (1) fitnah (2) fizik kuantum (1) formula ajaib (3) Forum (1) Foto guru 2009 (2) foto guru 2010 (1) foto raya 2010 (1) freemason (1) future mersing (3) future phenomewnon (1) gadget (6) gajet (3) gathering (2) gempa bumi (1) Golden Sisters Enterprise (1) Google Translate (2) Graduasi 2008 (1) graduasi 2010 (2) graduasi 2011 (1) Group Anak Mersing (1) gulai patin tempoyak (5) Gunug Qaf (1) Gunung Arong (1) guru baru (2) guru dan staf berpindah (2) guruku (3) H1N1 (2) H1N1 di MRSM Mersing (1) HAARP (1) Hadiah Nobel (1) Haffa Izzah (4) haji (1) halal (1) handphone (1) Hang Tuah (2) Hari Akademik (2) Hari Akademik 2009 (1) hari akhirat (1) hari anugerah (2) Hari Anugerah 09' (1) Hari Anugerah 2012 (1) hari bumi (2) hari bumi 2010 (1) Hari bumi 2012 (1) Hari Graduasi 2009 (1) Hari guru (4) Hari Guru 09' (1) Hari Guru 2012 (1) hari guru sejagat (1) Hari Inovasi 2011 (1) hari keluarga (3) hari keluarga 2008 (1) hari Keluarga 2009 (1) Hari Keluarga 2012 (1) Hari Koperasi 09' (1) hari Koperasi 2010 (1) hari kualiti 09 (1) hari malaysia (1) Hari Pendaftaran (1) Hari Pendaftaran 2009 (1) hari Q (1) hari raya 09 (2) Hari Raya 2012 (2) HEP (1) hi tech (34) hi-tech (34) hiburan (1) high alert (3) higher order thinking (76) higher self (59) Homeroom (9) Homestay (1) hospital mersing (1) Hotel Seri Malaysia (2) hujung dunia (2) hujung tahun (1) humour (11) humuor (1) hypnosis (1) IGCSE (1) ikan patin (14) ikan tilapia (2) ikhlas (1) iktibar (153) Ilmu vs Pemahaman vs Pegangan (1) ILP (6) imej (2) Indigo (1) Info (20) infrared (1) iPad (1) iran (1) islam (22) Israk dan mikraj (1) isteri (2) IT (6) Jadual Bas Mersing (1) Jadual YPM (1) Jakim (2) Jalan baru (4) Jambori Pengakap 2011 (4) jamuan 2011 (1) jamuan akhir tahun (2) Jamuan Anugerah Pengetua (5) Jamuan Anugerah Pengetua 2011 (2) Jamuan Anugerah Pengetua 2012 (1) Jamuan jabatan sains (2) jamuan raya (1) Jamuan SPM 2008 (1) JB catering (1) jejak kejayaan (6) jenaka (4) jenayah (1) jeti mersing (1) jodoh (1) Johor Darul Takzim (1) Jurufoto Kahwin Mersing (2) Jurufoto Perkahwinan (2) kad raya (2) KAGUM (2) karier (1) karnival (2) Karnival tg Leman (1) kawin awal (2) keajaiban (8) kebenaran (2) Kedai 1 Malaysia Mersing (1) kedai di Mersing (2) kedai makan Pak Usop (2) kehidupan (3) kejayaan 2011 (1) kejayaan pelajar (1) kejohanan olahraga 2010 (3) kek Mersing (5) Kekejaman Jepun (1) kelab (2) kelab futsal (1) Kelab Khidmat Masyarakat (1) keluarga (1) kem cuti kimia 2009 (2) kem juara spm (1) kem latihan (1) kemahiran belajar (2) kemalangan (1) kemarau (2) Kemasukan ke MRSM (4) kEMASUKAN KE MRSM 2013 (1) Kemasukan ke MRSM 2015 (1) kematian (6) kemelesetan ekonomi (3) kemiskinan (1) kempen pelancongan Mersing (1) kemudahan (1) keputusan SPM 2009 (2) keracunan makanan (1) kereta (4) kerja lapangan (1) kerjaya (2) keropok (1) Kesihatan (18) ketuanan Melayu (21) keturah (1) KFC baru Mersing (2) khazanah melayu (3) kiamat (7) Kisah cikgu (5) kisah malam pertama (1) Knight of Templer (1) koleksi soalan (1) komputer (2) Komuniti Mersing (1) kos hidup (1) kreatif (4) kuantum (3) kucing's articles (2) kuda mersing (1) kursus (5) Kursus Online database (1) lagenda (7) lagu (1) lailatul qadr (3) Laman Pendidik Mersing (1) laporan (2) laporan maktab (2) latihan dalam kumpulan 2011 (1) law of attraction (1) lawak (1) Lawatan Benchmarking MRSM Alor Gajah (1) Lebuh raya Sg Koyan-Ringlet (1) Legoland JB (1) lemak babi (2) LOA (1) logo (2) luarbiasa (1) Maahad Tahfiz Al Amin (1) madu (1) mahdi (1) main-main minda (5) majalah odyssey (1) Majlis Anugerah (2) Majlis Anugerah 2010 (1) Majlis perpisahan (5) Majlis Restu 09' (1) makan di JB (1) makan di mersing (42) makan di Temerloh (14) makan-makan (35) makananan western (3) makkah masa depan.berita mersing (2) maksiat (2) malam di Mersing (1) MARA KL (1) martial art (3) masa depan Mersing (4) masakan tempoyak (3) Masalah Guru (1) Mat Rempit Merompak (1) Mat Salai (2) mat samurai (1) matawang (2) mati (6) maulidurrasul 2011 (1) meditasi (2) melaka (7) melancong ke Mersing (8) melayu (14) Melayu Merdeka (1) Melayu..Bani Israel yg hilang? (8) Melayu..Bani Israel yg hilang?part3 (1) Melayu..Bani Israel yg hilang?part4 (2) menginap di Mersing (3) mentakab (1) merentas desa 2011 (1) mersing (2) Mersing Laguna (11) Mersing River Front (2) Mersing waterfront (2) mersing. Air Papan (1) Mersing's hotel (6) Mersix (1) Mesyuarat Agung Muafakat 2010 (1) Mesyuarat guru 2008 (1) mi (1) mi bandung (1) Mighty 2009 (1) MIGHTY 2012 (1) Mighty Minds Competition 09' (1) mimpi jumpa Rasulullah saw (1) minda (23) minda separa sedar (5) Minggu Aktiviti (5) Minggu Aktiviti sem2 (1) minyak (4) minyak naik (8) misteri (32) mitos (41) mnasir (1) monsun (6) moral (2) motivasi (9) movies (2) mrsm baru (3) MRSM Mersing (2) MRSM Ulul Albab (2) muhasabah (2) murtad (3) muslim in America (1) NahamPhoto (4) Nasi Kerabu (1) nasi lemak (1) Nasib Melayu (4) negara Islam (4) nostalgia (10) novel online (2) Novel Terbaru (1) obama (1) olimpiad KAS1 (1) online biz (5) p.ramlee (1) pacal votan (1) PAKAR (1) pakar patah (1) pakej pengantin (1) panduan beli kereta (2) Panduan HRMIS (2) Panduan HRMIS 2011 (1) panduan peraturan (4) pantai (2) Pantai Air Papan (1) pantai Mersing (5) Pantai Sri Lalang (1) Pantai Tg Genting (1) pantun (1) Pasar Jumaat Mersing (1) Pasar Karavan (1) pasar lelong (1) pasar malam Brinchang (1) pasar malam Mentakab (1) pasaraya TF Temerloh (4) PBSM (2) pejuang (3) pelaburan (2) pelaburan emas (4) peluang belajar (1) Pemasaran (1) pembedahan batin1 (2) Pemimpin amanah Allah (1) Pencen (1) Pendaftaran PRA (1) pendaftaran taekwondo (5) pendidikan (2) pengajaran (1) pengetua bersara (2) penggodam (1) pengguna (2) pengumuman (7) pengunjung (1) penjajahan minda (1) penjimat minyak (1) penterjemahan (1) penyakit jantung (2) peperiksaan pra percubaan SPM 2011 (4) perang salib (1) perbandingan harga (1) perguruan (1) peristiwa menarik (4) Perjuangan Komunis cuba dihidupkan semula..part 3 (1) Perjuangan Komunis ingin dihidupkan semula di Malaysia (3) perkahwinan guru (4) Perkhemahan (1) Perniagaan (2) perpustakaan (1) persilatan (1) pertahanan (1) Pertandingan (1) Pertandingan Kawad 09' (1) PESADA 2009 (1) Pesta Super 09.. (4) Pesta Layang-layang Air Papan (1) Pesta Type III (4) peta minda (1) petua (5) petua exam (1) petua kejayaan (1) petus (1) photoshop (16) piagam anugerah (1) Piala Dunia 2014 (1) Pilihan Raya BWP (1) Pilihan Raya Kecil (2) Pilihan Raya Umum ke-13 (2) pizza mersing (1) pluralisme (1) PMR 2010 (1) PMR 2011 (3) poligami (1) politik (15) popular (1) Pot Luck (1) PPD Mersing (1) PPSMI (3) produk kesihatan (1) produk laut (3) profile.sejarah (9) Program Bumi Hijau (2) program studi (2) pru 13 (2) pseudoscience (3) puasa (12) punca bala (2) punca tulang patah (1) Pusat Dagangan Mersing (10) pusat tuisyen Mersing (4) Pusat Tuisyen Usaha Waja Bestari (1) Pusat Tuisyen Zamrud (1) puting beliung Mersing (1) qilla's articles (18) R R Mersing (1) rahsia air (3) Rahsia Pintar (2) rahsia solat (5) rahsia umur panjang (6) ramadhan (6) ramadhan 2012 (1) ramalan (8) Rat Race n Rat Trap (1) Rawang Burger Bakar Mersing (1) rawatan alternatif (9) raya 2011 (1) raya open house 2009 (1) re-union ex-bp82' (3) rekod dunia (2) relativiti (1) remaja (1) resipi (1) resort tioman (1) restoran lot 85 (1) result 2010 (2) retro (2) reunion (4) reunion MRSM BP 86' (3) Roket Indonesia (1) rokok (1) roti john (1) ruang iklan percuma (3) Ruby's Kitchen (1) rugi (1) rumah (2) rumah tangga (2) rumahtangga (1) sabun Kasthuri (1) safebox (1) Sains Al Quran (3) Sains Islam (20) sajak (7) sajak hujung dunia (1) sajak Iqbal (5) salasilah (3) Sambutan 10 tahun MRSM Mersing (1) sate teluk iskandar (4) Saudi Yahudi ? (1) science fair 2009 (2) science fair 2010 (1) Science on Wheel 2011 (1) science text (2) sciencefair 2011 (1) secret recipe (1) sedih (1) SEFT (2) Sejarah (44) sejarah mersing (6) sejrah (2) selebriti (1) selesema babi (1) selsema babi (1) Seminar Biologi (3) Seminar Biologi 2012 (1) Seminar Biology (1) seminar biology 2011 (1) Seminar Biology dan Chemistry 2013 (1) seminar biology SPM 2009 (1) seminar Biology spm 2010 (1) Seminar Biology SPM 2011 (4) Seminar di Tg Pengelih (1) seminar pecutan kognitif sains (1) seminar PMR (1) Seminar YPM (1) seni peperiksaan (1) seri malaysia mersing (2) servis kereta (1) shopping raya (1) Singapura-pura (2) Sir Iqbal (3) Siri Bercakap Dengan Jin (2) SK Sri Mersing (1) skema pmr 2011 (1) skor bio A+ (3) SKT (1) SKT 2011 (1) Smart Learning (3) smartphone (3) spiritual (33) SPM (6) SPM 2010 (1) spm 2011 (6) SPM terbaik 2008 (1) Staf baru (2) staf kahwin 2010 (2) staf kawin 2011 (1) staf wedding (6) star mall mentakab (2) Starex (1) statistik (3) steve jobs (1) stevia (1) study biology (2) sukan 2012 (2) Sukan maktab (3) sumbangan hari graduasi (1) supermind (5) syair islam (4) syiar (1) syiar Islam (71) tablet pc (4) tabung Somalia (1) taekwondo mersing (15) taekwondo mersing grading (6) Takutkah hantu? (5) Takziah (12) Tanah Rata (1) tanda-tanda akhir zaman (4) Tanjung Genting (1) Tanjung Leman (1) Taska Cilik (1) tauladan (1) TBS (1) teknik belajar (3) telefon bimbit (2) teluk cempedak (1) tenaga hayat (3) teori (2) terapi Cinta (2) terapi mimpi (2) test drive (2) The Law of Attraction (1) Theory (1) Tim Pengetua ko-Q (1) tips internet (2) tips jaga kereta (1) tiramisu mersing (1) Titanic (1) Tracer Study (1) tragedi (1) Tragedi pemikiran Melayu (4) travelog haji (1) tsunami (1) Tuisyen YPM (1) Tun M (6) Tunas Saintis 09' (1) Tunas Saintis 2011 (1) ufo (2) Ujian Amali 2009 (1) ujian UKKM (1) ulamak (2) umat Islam (5) ungku aziz (2) universiti terbaik (3) UPSR 2011 (1) USS Singapore (1) Ustaz Lah (1) ustaz penipu (1) utusan online (1) Wadi Al-Amin (1) waliyullah (5) wanita (2) wanita Korea (1) Warung Bakso (1) Wi Max (1) Wilayah Iskandar (1) Worm Hole (1) yahudi (5) yakjuj makjuj (1) yearly planner 2010 (1) yearly planner 2012 (1) ZPE (2)

Pencegah Penyakit Terhandal

Pencegah Penyakit Terhandal
Klik utk order online

Komuniti Mersing

Info Kesihatan

Blog Pilihan