Friday, 19 September 2008

Teleportasi jasad baru ke alam lebih tinggi...

Pada suatu hari, dalam kebosanan, Ahmad termenung di hadapan komputernya. Untuk memenuhkan masa kebosanannya, dia telah melayari internet dan memuat turun game komputer yang lama iaitu PacMan. Game ini sudah boleh didapatkan secara percuma melalui internet kerana ciptaannya telah berusia lebih dari 20 tahun (undang-undang hakcipta paten antarabangsa). Ahmad pun memasang game tersebut dan memulakannya. Sebelum Ahmad klik butang “Start”, kelihatan PacMan tersebut sedang berlari-lari memakan biji berwarna putih dan sekali sekala memakan buah-buahan sambil dikejar hantu. Sambil game tersebut bermain dalam mode “Demo”, Ahmad pun berkata,”Hai la PacMan, kenapalah kerja kau asyik hanya makan biji putih dan berlari-lari?”.


Tiba-tiba satu suara menyahut,”Siapakah itu???”

“Err…kamukah yang bercakap itu wahai PacMan?”, dan PacMan membalas,”Y-y-y-ya”. PacMan yang dalam ketakutan kerana terdengar suara Ahmad memberi salam “A-a-assalamualaikum, siapakah nama anda?”. “W-w-waalaikumsalam, namaku Ahmad, anda pula?”, jawab Ahmad dan dibalas PacMan,”Namaku Ali”. Maka bermulalah perbualan antara dua insan ciptaan Allah dari dimensi berbeza.

Ali (PacMan): Tapi, saya hanya mendengar suara Ahmad sahaja dan tidak nampak sebarang kelibat Ahmad? Adakah Ahmad ialah jembalang? Iblis? Dewa? Ataupun……………Tuhan?

Ahmad: TIDAKKK!!! Saya bukan Tuhan. Saya seorang manusia. (Ahmad yang masih lagi kebingungan, berkata) ohhhhhhh, baru saya faham situasi ini. Begini, sedang saya termenung tadi, saya meluahkan kata-kata seperti yang Ali dengar pada mulanya tadi. Saya datang dari dimensi ketiga atau biasa dipanggil dimensi 3D. Ali pula berada di dimensi 2D. Ali: Oh begitu. Bagaimana saudara tahu yang saya dalam dimensi 2D?

Ahmad: Senang sahaja, saudara hanya boleh bergerak ke hadapan, kebelakang, kekiri dan ke kanan manakala saya pula yang berada di dimensi 3D boleh melakukan juga seperti saudara tapi, jasad saya boleh bergerak ke atas dan ke bawah iaitu menaik atau menurun. Disebabkan saudara tidak dapat melihat ke atas, sebab itulah saudara hanya dapat mendengar suara saya sahaja.

Ali: Ok. Baru saya faham penjelasan saudara, tapi saya masih lagi tidak memahami apakah maksud perkataan “atas” dan “bawah” itu apatah lagi “menaik” dan “menurun”.

Ahmad: Maafkan saya, saya baru sedar bahawa definasi atas, bawah, menaik dan menurun hanya wujud dalam dimensi saya dan sudah tentu Ali tidak memahaminya. Dalam dunia 3D kami, seperti saudara juga yang mempunyai ukuran panjang dan lebar, kami pula mempunyai satu lagi ukuran tambahan yang dipanggil “tinggi”. Saudara Ali mempunyai dua biji mata yang kami boleh nampak pada satu-satu masa. Sekiranya saudara Ali bergerak ke kiri seperti dalam paparan skrin, kami hanya nampak mata kiri Ali sahaja. Begitu juga sekiranya saudara bergerak ke kanan, kami hanya nampak mata kanan Ali sahaja. Sekiranya Ali berada dalam dunia 3D kami, kami akan nampak kedua-dua biji mata Ali.

Ali: Oh begitu. Walaupun sukar untuk difahami kerana definasi tersebut tidak wujud dalam dimensi kami, insyaAllah, akan saya cuba memahaminya juga.

Ahmad: Berkenaan soal ketuhanan yang saudara tanyakan tadi, kita semua walaupun berbeza dimensi adalah makhluk Allah SWT. Memang fitrah kejadian jasad kita adalah berbeza dan dikhaskan untuk dimensi masing-masing. Jadi, sekiranya tiba-tiba Ali didatangkan dengan suara yang ghaib serta perkara-perkara ajaib atau berinteraksi dengan mana-mana makhluk yang tidak nampak, janganlah Ali terus percaya dan menyimpulkan bahawa mereka ialah dewa atau Tuhan. Sebenarnya, mereka semua dari “inti” yang sama seperti kita semua yang datang dari “source” pencipta yang sama iaitu Allah. Hanya “kelongsong” iaitu jasad sahaja yang membezakan kita samada jasad kita mempunyai kombinasi panjang dan lebar atau kombinasi panjang, lebar dan tinggi. Sebagai contoh, Ali juga boleh datang ke dimensi 3D saya, tapi Ali perlu mengabaikan “kelongsong” yang menyeliputi Ali yang digelar jasad kerana untuk sesuatu jasad wujud di dimensi 3D, ia perlu mempunyai ukuran “tinggi” selain dari ukuran panjang dan lebar. Jika tidak, jasad Ali yang sepatutnya wujud di dimensi 2D akan musnah di dimensi 3D. Apabila Ali berada di dimensi kami, definasi “tinggi” menjadi “lebar” atau dengan bahasa mudahnya, “ketebalan”, dan ukuran “ketebalan” jasad Ali, lebih nipis dari sekeping kertas. Walaupun nipis, kami yang berada di dimensi 3D ini percaya bahawa, kertas juga mempunyai ketebalannya walaupun nampak nipis iaitu beberapa micro atau nano milimeter sahaja. Disebabkan Ali membawa jasad dari dimensi 2D yang hanya mempunyai ukuran panjang dan lebar, maka jasad saudara langsung tidak mempunyai ketebalan, sudah tentu jasad saudara di dimensi 3D ini “tiada wujud”.

Ali: Hmm, barulah saya faham kedudukan kita semua sebagai makhlukNya.

Ahmad: Baguslah begitu sekiranya Ali dapat memahaminya. Di dunia saya, terdapat pelbagai makhluk ciptaan Allah yang hidup dalam dimensi yang sama, yang mempunyai panjang, lebar dan tinggi dan zahir pada pandangan mata manusia contohnya seperti haiwan. Akan tetapi, haiwan tidak mempunyai akal. Jadi, ciptaan Allah boleh meliputi segalanya iaitu pelbagai dimensi dan pelbagai kriteria bagi sesuatu makhluk yang dikehendakiNya. Jika dimensi di bawah kami ialah dimensi 2D, maka kami juga mempunyai dimensi di atas kami iaitu dimensi 4D dan seterusnya.

Ali: Ohh begitu. Saudara, sewaktu mula-mula saya terdengar keluhan saudara itu hingga menganggap saudara makhluk jelmaan yang entah apa-apa, adakah saudara juga menerima sapaan, teguran atau sebarang bentuk komunikasi dari makhluk-makhluk yang berada di dunia 4D? Wujudkah sebarang makhluk di dimensi tersebut?

Ahmad: Ya, memang wujud. Manusia menggelarkan mereka dengan pelbagai nama seperti bunian, jin, iblis,syaitan, makhluk asing dan sebagainya. Namun, bukanlah bermakna mereka hanya berada di dimensi 4D sahaja, kemungkinan mereka dari dimensi lebih atas dari dimensi 4D. Seperti saya sebagai seorang manusia, hanya dapat melihat dimensi-dimensi di bawah dimensi 3D sahaja seperti dunia saudara iaitu 2D dan juga dimensi 1D.

Ali: Oh ya, saya dapat gambarkan dimensi 1D itu kerana ianya boleh dilihat oleh saya juga dan hanya wujud pergerakan “kehadapan” dan “kebelakang” sahaja. Kami semua di dimensi 2D ini selalu ingat bahawa kami ini adalah makhluk yang lebih advance dari 1D dalam bentuk jasad, walhal, ada lagi makhluk ciptaan Allah yang lebih advance dari segi jasadnya yang berada di dimensi lebih atas dari kami. Kiranya, menjadi kerumitan juga bagi saudara yang berada di dimensi 3D untuk mengakses ke dimensi 4D dan ke atas?

Ahmad: Benar Ali, kami juga seperti saudara, mempunyai kerumitan. Sekiranya kami akses juga, jasad kami akan turut musnah sepertimana jasad Ali apabila datang ke dimensi 3D ini. Sebenarnya, menjadi agak sukar pula bagi saya untuk menerangkan kepada saudara tentang ciri-ciri dimensi 4D. Saya juga seperti saudara, tidak tahu bagaimana bentuk atau keadaan apabila hidup dalam dimensi 3D. Tapi, melalui apa yang saya dapat tahu dari kajian manusia-manusia yang lain, 4D ialah satu dimensi yang tidak tertakluk kepada sebarang ukuran panjang, tebal atau tinggi walaupun ketiga-tiga definasi ukuran tersebut wujud. Umpama 4 buah kotak yang bercantum dalam posisi yang berlainan. Maaf Ali, mungkin anda pula menjadi pening kerana cuba untuk membayangkan suatu objek yang bernama “kotak”. Haha. Senang kata, objek-objek di dimensi 4D boleh berubah bentuk (shape shifting) yang hanya terhad dalam dimensinya sahaja.

Ali: Ya, tidak mengapa dan saya sedar sememangnya amat sukar untuk membayangkan keadaan bagaimana yang dikatakan sebuah objek bernama “kotak” tersebut. Sesukar manusia untuk melihat rupa keadaan sesuatu makhluk di dimensi 5D, kan?

Ahmad: Ya, tepat sekali. Sebenarnya, setiap makhluk yang Allah cipta untuk berada di mana-mana lokasi yang dipilih olehNya, merasa bahawa mereka mempunyai “jasad”. Seperti mana Ali yang mempunyai jasad berwarna kuning, memahami dan merasai apa itu jasad tapi itu adalah definasi jasad untuk dimensi 2D saudara sahaja. Jasad anda ialah jasad anda tapi tetap dalam definasi yang sama iaitu “jasad”. Begitu juga dengan manusia seperti kami. Jasad yang kami rasa itulah jasadnya. Sama juga dengan makhluk-makhluk yang hidup di dimensi 4D. Manusia, apabila melihat jasad sendiri yang boleh dipicit, dirasa, digenggam, diurut dan sebagainya iaitu “perasaan sentuhan”, turut dipunyai oleh makhluk-makhluk di dimensi saudara, dimensi 4D dan lain-lain. Bezanya, hanya masing-masing iaitu makhluk yang hidup di dimensinya sahaja yang faham bagaimana merasai “perasaan sentuhan” tersebut.

Imaginasi 4D (shape shifter)


Ali: Bagaimana pula dengan kedudukan dunia antara kita berdua?

Ahmad: Kita hidup dalam dunia atau dimensi yang bertindih-tindih. Buktinya ialah saya dapat melihat jasad kuning saudara yang hanya mempunyai panjang dan lebar. Itu menunjukkan bahawa, dunia saudara zahir dalam dunia saya tapi dunia saya pula tidak zahir dalam dunia saudara. Begitu juga dengan makhluk yang hidup di dimensi 1D serta 5D dan ke atas. Hanya dalam keadaan-keadaan tertentu yang dibenarkan olehNya sahaja baru kita dapat melihat keadaan serta makhluk di dimensi yang berada di atas dimensi kita.

Ali: Hmm, begitu ya. Bagaimana pula cara untuk sesuatu makhluk mengakses dimensi di atas dimensinya? Seperti contoh, dimensi 2D mengakses ke dimensi 3D?

Ahmad: Mati ialah satu cara untuk mengakses ke dimensi seterusnya. Namun, mati dan ke mana Ruh akan pergi adalah urusan Allah. Yang penting, kita diharamkan mematikan diri sendiri kerana ada sebab-sebab tertentu iaitu hidup itu suatu perjuangan. Tiada perjuangan, maka tiadalah kehidupan. Seumpama bermain game yang hanya mempunyai watak yang statik, tidak bergerak, tidak boleh melakukan apa-apa dan tidak mempunyai sebarang cabaran, lebih baik jangan direka langsung permainan game. Tidur dan mimpi juga merupakan satu cara mengakses ke dimensi atas iaitu apabila jasad “dimatikan” sementara. Cara yang paling hampir ialah dengan hanya melaksanakan tuntutan agama. Agama ialah jalan spiritual untuk mendekatkan diri dengan Pencipta. Hanya dengan jalan dan kekuatan spiritual sahaja dapat mengaksesnya. InsyaAllah, hanya makhlukNya yang terpilih sahaja yang akan “dibawa” menjelajah ke dimensi lebih atas. Seperti yang saya katakan tadi, kita semua dari “inti” yang sama sahaja iaitu Ruh. Saudara pun mempunyai Ruh walaupun jasad saudara berkeadaan kuning seperti itu. Sama juga dengan makhluk manusia seperti saya dan juga makhluk lain di dimensi lebih atas. Ruh tidak memerlukan dan tidak tertakluk kepada ukuran panjang, lebar dan tinggi serta ruang dan masa. Hanya “freestyler”. Kematian umpama “menyalin” baju. Jadi, apabila kita berdua dalam bentuk Ruh, maka barulah kita sama-sama mempunyai “kesamaan” iaitu kesamaan bertutur, kesamaan “perasaan sentuhan” dan lain-lain, umpama kita melihat kondisi rakan-rakan yang hidup dalam dimensi yang sama dengan kita. Antara percakapan yang popular di kalangan makhluk manusia ialah “Hidup ini hanya sementara”, “Hidup ini hanya persinggahan” dan sebagainya dan ini sememangnya benar. Yang penting ialah kehidupan kita di alam Ruh sana.

Dunia PacMan jika ia hadir dalam 3D

(PacMan yang mati meninggalkan jasadnya untuk ke 4D)
Ali: Ya benar saudara, hidup hanya persinggahan. Jika begitu, kita akan bersemuka secara “nyata” secara berdepan tidak lama lagi. Marilah kita berjuang dalam kehidupan. Saya pula perlu berjuang untuk menghabiskan biji putih serta buah-buahan kerana itu sudah fitrah kejadian saya.

Ahmad: Ya, semoga kita bersua lagi. Assalamualaikum.

Ali: Waalaikumsalam.


By CZ

No comments:

Labels

09' (2) 10th anniversary (1) 13 Mei (1) 2012 (1) 4 strategi kejayaan (1) adab (1) Adiputra (1) aduan pengguna (2) advanced learning (1) AFTL (2) agama (31) Akhir zaman (25) alat menambah tinggi (1) alumni (7) amal jariah (2) amalan 5 S' (1) amali sembelihan (1) amerika bangkrap (1) Anak Mersing (6) anak pintar (1) Ancaman Singapore (3) Ancient Astronauts (2) angkasawan negara (1) Anjakan Paradigma (3) ansara (2) anti-islam (3) Anugerah (2) apple (4) Aqiqah 2009 (1) Ar Rahnu (1) artis (1) asal-usul (9) Asas Tenaga dan Fokus (4) asrama (1) Atartuk (1) aura minda (2) ayam penyet (1) bahaya (1) balik kampung (6) bandar Mersing (9) banjir (5) banjir 2011 (1) banjir 2012 (2) banjir temerloh 2011 (2) batch 2010 (1) bencana (5) bengkel (1) ber (1) berbuka puasa (2) berita (16) berita bersara (3) berita Mersing (181) bersara (3) Bersih 2.0. politik (5) Bersih 3.0 (1) bina laman web (21) bio text (2) Bisi jual manok tuai (1) bisnes mersing (14) blog mybio A+ (1) blogger (2) boikot Dap (1) boikot Israel (2) Borang Kemasukan ke MRSM (4) brainstorming (1) buah pukul mersing (6) buat banner (8) buat web (2) budak hilang (1) Budaya Ilmu lemah (2) buddha (1) buggati (1) bukti cinta kpd nabi muhd (4) Buku (4) Buku Teks (1) butik mersing (1) BWP/ LDP/PRS/BPPSP 09' (5) Cafe Bengawan Solo (1) Cafe Buluh Wangi (2) cahaya (1) cakra (1) cameron highland (1) Cameron Highlands (17) cara berfikir (14) carnival (1) celik IT (23) cendol Talib (1) ceramah insuran (2) CERN (3) cerun masjid runtuh (1) cetusan minda (42) Chakra Healing (2) chicken chop (1) China (2) cikgu kahwin 2010 (4) cikgu kahwin 2012 (3) cikguiti.com. (1) cinta universal (1) Colour vibration teraphy (2) Cool Blog Mersing (1) Cornell system (1) cuti 2010 (6) cuti 2011 (36) cuti 2012 (21) cuti orang Mersing (35) cuti-cuti mersing (66) cvt (3) daging kalimah (1) dajjal (3) darul aitam (1) demo anti-ppsmi (2) Derma Gaza Kagum (1) derma maahad tahfiz mersing (3) DiGi WWWOW (1) dinar (5) doa pengasih (1) e-cover (1) ebook (4) ebook cover (2) ecover (1) education (1) EFT (2) Einstein (3) ekonomi (11) elit (1) emas (8) Endau (2) English camp (2) EQ (1) Esplanade Temerloh (4) ESQ (1) ex-BP82' (6) ex-homeroom (8) ex-student (17) ex-student kahwin (5) ex-teacher (10) Exam (3) exora (1) facebook (6) fatwa merokok (2) filem (1) filosofi (1) fitnah (2) fizik kuantum (1) formula ajaib (3) Forum (1) Foto guru 2009 (2) foto guru 2010 (1) foto raya 2010 (1) freemason (1) future mersing (3) future phenomewnon (1) gadget (6) gajet (3) gathering (2) gempa bumi (1) Golden Sisters Enterprise (1) Google Translate (2) Graduasi 2008 (1) graduasi 2010 (2) graduasi 2011 (1) Group Anak Mersing (1) gulai patin tempoyak (5) Gunug Qaf (1) Gunung Arong (1) guru baru (2) guru dan staf berpindah (2) guruku (3) H1N1 (2) H1N1 di MRSM Mersing (1) HAARP (1) Hadiah Nobel (1) Haffa Izzah (4) haji (1) halal (1) handphone (1) Hang Tuah (2) Hari Akademik (2) Hari Akademik 2009 (1) hari akhirat (1) hari anugerah (2) Hari Anugerah 09' (1) Hari Anugerah 2012 (1) hari bumi (2) hari bumi 2010 (1) Hari bumi 2012 (1) Hari Graduasi 2009 (1) Hari guru (4) Hari Guru 09' (1) Hari Guru 2012 (1) hari guru sejagat (1) Hari Inovasi 2011 (1) hari keluarga (3) hari keluarga 2008 (1) hari Keluarga 2009 (1) Hari Keluarga 2012 (1) Hari Koperasi 09' (1) hari Koperasi 2010 (1) hari kualiti 09 (1) hari malaysia (1) Hari Pendaftaran (1) Hari Pendaftaran 2009 (1) hari Q (1) hari raya 09 (2) Hari Raya 2012 (2) HEP (1) hi tech (34) hi-tech (34) hiburan (1) high alert (3) higher order thinking (76) higher self (59) Homeroom (9) Homestay (1) hospital mersing (1) Hotel Seri Malaysia (2) hujung dunia (2) hujung tahun (1) humour (11) humuor (1) hypnosis (1) IGCSE (1) ikan patin (14) ikan tilapia (2) ikhlas (1) iktibar (153) Ilmu vs Pemahaman vs Pegangan (1) ILP (6) imej (2) Indigo (1) Info (20) infrared (1) iPad (1) iran (1) islam (22) Israk dan mikraj (1) isteri (2) IT (6) Jadual Bas Mersing (1) Jadual YPM (1) Jakim (2) Jalan baru (4) Jambori Pengakap 2011 (4) jamuan 2011 (1) jamuan akhir tahun (2) Jamuan Anugerah Pengetua (5) Jamuan Anugerah Pengetua 2011 (2) Jamuan Anugerah Pengetua 2012 (1) Jamuan jabatan sains (2) jamuan raya (1) Jamuan SPM 2008 (1) JB catering (1) jejak kejayaan (6) jenaka (4) jenayah (1) jeti mersing (1) jodoh (1) Johor Darul Takzim (1) Jurufoto Kahwin Mersing (2) Jurufoto Perkahwinan (2) kad raya (2) KAGUM (2) karier (1) karnival (2) Karnival tg Leman (1) kawin awal (2) keajaiban (8) kebenaran (2) Kedai 1 Malaysia Mersing (1) kedai di Mersing (2) kedai makan Pak Usop (2) kehidupan (3) kejayaan 2011 (1) kejayaan pelajar (1) kejohanan olahraga 2010 (3) kek Mersing (5) Kekejaman Jepun (1) kelab (2) kelab futsal (1) Kelab Khidmat Masyarakat (1) keluarga (1) kem cuti kimia 2009 (2) kem juara spm (1) kem latihan (1) kemahiran belajar (2) kemalangan (1) kemarau (2) Kemasukan ke MRSM (4) kEMASUKAN KE MRSM 2013 (1) Kemasukan ke MRSM 2015 (1) kematian (6) kemelesetan ekonomi (3) kemiskinan (1) kempen pelancongan Mersing (1) kemudahan (1) keputusan SPM 2009 (2) keracunan makanan (1) kereta (4) kerja lapangan (1) kerjaya (2) keropok (1) Kesihatan (18) ketuanan Melayu (21) keturah (1) KFC baru Mersing (2) khazanah melayu (3) kiamat (7) Kisah cikgu (5) kisah malam pertama (1) Knight of Templer (1) koleksi soalan (1) komputer (2) Komuniti Mersing (1) kos hidup (1) kreatif (4) kuantum (3) kucing's articles (2) kuda mersing (1) kursus (5) Kursus Online database (1) lagenda (7) lagu (1) lailatul qadr (3) Laman Pendidik Mersing (1) laporan (2) laporan maktab (2) latihan dalam kumpulan 2011 (1) law of attraction (1) lawak (1) Lawatan Benchmarking MRSM Alor Gajah (1) Lebuh raya Sg Koyan-Ringlet (1) Legoland JB (1) lemak babi (2) LOA (1) logo (2) luarbiasa (1) Maahad Tahfiz Al Amin (1) madu (1) mahdi (1) main-main minda (5) majalah odyssey (1) Majlis Anugerah (2) Majlis Anugerah 2010 (1) Majlis perpisahan (5) Majlis Restu 09' (1) makan di JB (1) makan di mersing (42) makan di Temerloh (14) makan-makan (35) makananan western (3) makkah masa depan.berita mersing (2) maksiat (2) malam di Mersing (1) MARA KL (1) martial art (3) masa depan Mersing (4) masakan tempoyak (3) Masalah Guru (1) Mat Rempit Merompak (1) Mat Salai (2) mat samurai (1) matawang (2) mati (6) maulidurrasul 2011 (1) meditasi (2) melaka (7) melancong ke Mersing (8) melayu (14) Melayu Merdeka (1) Melayu..Bani Israel yg hilang? (8) Melayu..Bani Israel yg hilang?part3 (1) Melayu..Bani Israel yg hilang?part4 (2) menginap di Mersing (3) mentakab (1) merentas desa 2011 (1) mersing (2) Mersing Laguna (11) Mersing River Front (2) Mersing waterfront (2) mersing. Air Papan (1) Mersing's hotel (6) Mersix (1) Mesyuarat Agung Muafakat 2010 (1) Mesyuarat guru 2008 (1) mi (1) mi bandung (1) Mighty 2009 (1) MIGHTY 2012 (1) Mighty Minds Competition 09' (1) mimpi jumpa Rasulullah saw (1) minda (23) minda separa sedar (5) Minggu Aktiviti (5) Minggu Aktiviti sem2 (1) minyak (4) minyak naik (8) misteri (32) mitos (41) mnasir (1) monsun (6) moral (2) motivasi (9) movies (2) mrsm baru (3) MRSM Mersing (2) MRSM Ulul Albab (2) muhasabah (2) murtad (3) muslim in America (1) NahamPhoto (4) Nasi Kerabu (1) nasi lemak (1) Nasib Melayu (4) negara Islam (4) nostalgia (10) novel online (2) Novel Terbaru (1) obama (1) olimpiad KAS1 (1) online biz (5) p.ramlee (1) pacal votan (1) PAKAR (1) pakar patah (1) pakej pengantin (1) panduan beli kereta (2) Panduan HRMIS (2) Panduan HRMIS 2011 (1) panduan peraturan (4) pantai (2) Pantai Air Papan (1) pantai Mersing (5) Pantai Sri Lalang (1) Pantai Tg Genting (1) pantun (1) Pasar Jumaat Mersing (1) Pasar Karavan (1) pasar lelong (1) pasar malam Brinchang (1) pasar malam Mentakab (1) pasaraya TF Temerloh (4) PBSM (2) pejuang (3) pelaburan (2) pelaburan emas (4) peluang belajar (1) Pemasaran (1) pembedahan batin1 (2) Pemimpin amanah Allah (1) Pencen (1) Pendaftaran PRA (1) pendaftaran taekwondo (5) pendidikan (2) pengajaran (1) pengetua bersara (2) penggodam (1) pengguna (2) pengumuman (7) pengunjung (1) penjajahan minda (1) penjimat minyak (1) penterjemahan (1) penyakit jantung (2) peperiksaan pra percubaan SPM 2011 (4) perang salib (1) perbandingan harga (1) perguruan (1) peristiwa menarik (4) Perjuangan Komunis cuba dihidupkan semula..part 3 (1) Perjuangan Komunis ingin dihidupkan semula di Malaysia (3) perkahwinan guru (4) Perkhemahan (1) Perniagaan (2) perpustakaan (1) persilatan (1) pertahanan (1) Pertandingan (1) Pertandingan Kawad 09' (1) PESADA 2009 (1) Pesta Super 09.. (4) Pesta Layang-layang Air Papan (1) Pesta Type III (4) peta minda (1) petua (5) petua exam (1) petua kejayaan (1) petus (1) photoshop (16) piagam anugerah (1) Piala Dunia 2014 (1) Pilihan Raya BWP (1) Pilihan Raya Kecil (2) Pilihan Raya Umum ke-13 (2) pizza mersing (1) pluralisme (1) PMR 2010 (1) PMR 2011 (3) poligami (1) politik (15) popular (1) Pot Luck (1) PPD Mersing (1) PPSMI (3) produk kesihatan (1) produk laut (3) profile.sejarah (9) Program Bumi Hijau (2) program studi (2) pru 13 (2) pseudoscience (3) puasa (12) punca bala (2) punca tulang patah (1) Pusat Dagangan Mersing (10) pusat tuisyen Mersing (4) Pusat Tuisyen Usaha Waja Bestari (1) Pusat Tuisyen Zamrud (1) puting beliung Mersing (1) qilla's articles (18) R R Mersing (1) rahsia air (3) Rahsia Pintar (2) rahsia solat (5) rahsia umur panjang (6) ramadhan (6) ramadhan 2012 (1) ramalan (8) Rat Race n Rat Trap (1) Rawang Burger Bakar Mersing (1) rawatan alternatif (9) raya 2011 (1) raya open house 2009 (1) re-union ex-bp82' (3) rekod dunia (2) relativiti (1) remaja (1) resipi (1) resort tioman (1) restoran lot 85 (1) result 2010 (2) retro (2) reunion (4) reunion MRSM BP 86' (3) Roket Indonesia (1) rokok (1) roti john (1) ruang iklan percuma (3) Ruby's Kitchen (1) rugi (1) rumah (2) rumah tangga (2) rumahtangga (1) sabun Kasthuri (1) safebox (1) Sains Al Quran (3) Sains Islam (20) sajak (7) sajak hujung dunia (1) sajak Iqbal (5) salasilah (3) Sambutan 10 tahun MRSM Mersing (1) sate teluk iskandar (4) Saudi Yahudi ? (1) science fair 2009 (2) science fair 2010 (1) Science on Wheel 2011 (1) science text (2) sciencefair 2011 (1) secret recipe (1) sedih (1) SEFT (2) Sejarah (44) sejarah mersing (6) sejrah (2) selebriti (1) selesema babi (1) selsema babi (1) Seminar Biologi (3) Seminar Biologi 2012 (1) Seminar Biology (1) seminar biology 2011 (1) Seminar Biology dan Chemistry 2013 (1) seminar biology SPM 2009 (1) seminar Biology spm 2010 (1) Seminar Biology SPM 2011 (4) Seminar di Tg Pengelih (1) seminar pecutan kognitif sains (1) seminar PMR (1) Seminar YPM (1) seni peperiksaan (1) seri malaysia mersing (2) servis kereta (1) shopping raya (1) Singapura-pura (2) Sir Iqbal (3) Siri Bercakap Dengan Jin (2) SK Sri Mersing (1) skema pmr 2011 (1) skor bio A+ (3) SKT (1) SKT 2011 (1) Smart Learning (3) smartphone (3) spiritual (33) SPM (6) SPM 2010 (1) spm 2011 (6) SPM terbaik 2008 (1) Staf baru (2) staf kahwin 2010 (2) staf kawin 2011 (1) staf wedding (6) star mall mentakab (2) Starex (1) statistik (3) steve jobs (1) stevia (1) study biology (2) sukan 2012 (2) Sukan maktab (3) sumbangan hari graduasi (1) supermind (5) syair islam (4) syiar (1) syiar Islam (71) tablet pc (4) tabung Somalia (1) taekwondo mersing (15) taekwondo mersing grading (6) Takutkah hantu? (5) Takziah (12) Tanah Rata (1) tanda-tanda akhir zaman (4) Tanjung Genting (1) Tanjung Leman (1) Taska Cilik (1) tauladan (1) TBS (1) teknik belajar (3) telefon bimbit (2) teluk cempedak (1) tenaga hayat (3) teori (2) terapi Cinta (2) terapi mimpi (2) test drive (2) The Law of Attraction (1) Theory (1) Tim Pengetua ko-Q (1) tips internet (2) tips jaga kereta (1) tiramisu mersing (1) Titanic (1) Tracer Study (1) tragedi (1) Tragedi pemikiran Melayu (4) travelog haji (1) tsunami (1) Tuisyen YPM (1) Tun M (6) Tunas Saintis 09' (1) Tunas Saintis 2011 (1) ufo (2) Ujian Amali 2009 (1) ujian UKKM (1) ulamak (2) umat Islam (5) ungku aziz (2) universiti terbaik (3) UPSR 2011 (1) USS Singapore (1) Ustaz Lah (1) ustaz penipu (1) utusan online (1) Wadi Al-Amin (1) waliyullah (5) wanita (2) wanita Korea (1) Warung Bakso (1) Wi Max (1) Wilayah Iskandar (1) Worm Hole (1) yahudi (5) yakjuj makjuj (1) yearly planner 2010 (1) yearly planner 2012 (1) ZPE (2)

Pencegah Penyakit Terhandal

Pencegah Penyakit Terhandal
Klik utk order online

Komuniti Mersing

Info Kesihatan

There was an error in this gadget